32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaEnglesko izdanje monografije o crkvi sv. Vlaha među najljepše oblikovanim knjigama...

Englesko izdanje monografije o crkvi sv. Vlaha među najljepše oblikovanim knjigama u Hrvatskoj

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i ove godine je provela natječaj Hrvatska lijepa knjiga radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za trajanja svjetski poznatoga Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se organizira u sklopu također svjetski poznatoga Sajma knjiga u Frankfurtu. Riječ je o natječaju i izložbi na kojima se predstavljaju dosegnute razine kreacija likovnih urednika, dizajnera i tiskarskog umijeća. Natječaj se raspisuje na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst. Sajam u Leipzigu se zbog epidemiološke situacije ove godine nažalost neće održati, no natječaj Best Book Design from all over the World bit će ipak upriličen te će međunarodni ocjenjivački sud odabrati najljepše oblikovane knjige svijeta, za što će se natjecati i knjige hrvatskih nakladnika.

Među 18 najljepših hrvatskih knjiga objavljenih u 2020. godini izabrano je englesko izdanje monografije o zbornoj crkvi sv. Vlaha “The Collegiate Church of St Blaise in Dubrovnik” skupine autora. Radi se o engleskome prijevodu opsežne znanstvene monografije objavljene na hrvatskome 2016. godine, a koja donosi nove spoznaje o današnjoj baroknoj crkvi sv. Vlaha i prethodnoj romaničko-gotičkoj crkvi koja se nalazila na istome mjestu. Glavna urednica oba spomenuta izdanja je dr. sc. Katarina Horvat – Levaj s Instituta za povijest umjetnosti dok su sunakladnici knjige: ArTresor naklada, Dubrovačka biskupija, Zborna crkva sv. Vlaha i Institut za povijest umjetnosti.

Grafičko oblikovanje knjige potpisuje Franjo Kiš iz nakladničke kuće ArTresor naklada, čijih je nekoliko knjiga već bilo izabrano na ovome natječaju. Podsjetimo, na istome je natječaju bila za 2014. godinu izabrana i znanstvena monografija „Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku“, objavljena u sunakladništvu Instituta za povijest umjetnosti, Gradske župe Gospe Velike i ArTresor naklade koju je također vizualno oblikovao Franjo Kiš. Velik broj lijepih fotografija u obje spomenute knjige snimio je službeni fotograf Instituta za povijest umjetnosti Paolo Mofardin, dok su arhitektonske nacrte izradili institutski arhitekti Ivana Valjato Vrus i nedavno preminuli Ivan Tenšek.

Na natječaj za “naj” hrvatsku knjigu objavljenu u 2020. godini je pristiglo ukupno 210 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša kustosica Maja Karić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 18.

Važno je istaknuti kako odabrane knjige nakon održane izložbe i Sajma u Frankfurtu postaju dio fonda Njemačkoga muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA