30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleEko rujan nam donosi niz ekoloških aktivnosti diljem županije

Eko rujan nam donosi niz ekoloških aktivnosti diljem županije

Rujan nam donosi niz ekoloških aktivnosti diljem Dubrovačko-neretvanske županije objedinjenih pod zajedničkim nazivom „Eko rujan“.

1. rujan – 30. rujan – online

Natjecanje „Hrvatsko stablo 2021. godine

Stabla u sebi nose čaroliju i mudrost, ali i životnu priču. Glasujte za onu koja vam se posebno sviđa!

Za titulu Hrvatskog stabla godine natječe se 13 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine. Nacionalni koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Tri su stabla iz naše županije: PRIDVORJE – Konavoski platan u Pridvorju, MLINI – Čempres Ruđera Boškovića, MAJKOVI – Majkovski gorostatni dub.

1. rujan – 30. rujan – Dolina Neretve

CHANGE WE CARE

Istraživanje za očuvanje i zaštitu doline rijeke Neretve, nacionalnog i međunarodnog važnog močvarnog područja.

Područje ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve te prijelazna staništa i biološka raznolikost Baćinskih jezera u središtu su pozornosti prekograničnog projekta CHANGE WE CARE. Riječ je o projektu koji prati niz usklađenih i koordiniranih akcija za prilagodbu klimatskim promjenama na prekograničnoj razini. Projektom će se istraživati klimatski rizici s kojima se suočavaju priobalna područja doprinoseći boljem razumijevanju utjecaja klimatskih promjenjivosti i promjena u vodnim režimima, prodoru soli, turizmu, biološkoj raznolikosti i agro-ekosustavima na odabranim pilot područjima, uključujući Deltu rijeke Neretve kao jedno od pet pilot područja.

Istraživanje fizikalno-kemijskim čimbenika klimatskih promjena u području ekološke mreže Delta Neretve. Kartiranje svih ciljanih vrsta riba u području ekološke mreže Delta Neretve radi prikupljanja dodatnih podataka o distribuciji i statusu populacija ciljanih vrsta.

Istraživanje invazivne strane vrste plavog raka koji predstavlja glavnu prijetnju bioraznolikosti ovog područja.

Istraživanje i kartiranje prijelaznih staništa i biološke raznolikosti u području Baćinskih jezera. Uz kartiranje provedeno je istraživanje slatkovodne ihtiofaune ovog područja metodom uzorkovanja elektroagregatom.

4. rujna – Gruda

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

Jeste li znali da je šišmiš indikator zdravog okoliša i zdrave prirode?

25. Međunarodna noć šišmiša kroz edukativno-zabavni program djeci osnovnoškolskog uzrasta pruža priliku dodatnih saznanja o biologiji i ekologiji šišmiša kroz kviz. Stvarat će polazničini i mala autorska djeca, a poseban gost ove noći bit će grof Drakula. Neće sve priče biti strašne, neke su i poučne poput onih o speleološkim istraživanjima ili učenja o orijentaciji i kretanju u prirodi.

6. rujan – 10. rujan – KUTI

UKLANJANJE STRANE INVAZIVNE VODENE BILJKE „RAZNOLISNI KROCANJ“ IZ JEZERA KUTI I KANALA KOJI VODE U JEZERO

Hrvatska, kao članica EU, obvezna je provoditi odredbe EU o sprečavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih vrsti.

Očuvanje i zaštita zaštićenih prirodnih vrijednosti od nacionalne, ali i međunarodne važnosti, česti iziskuje brojne aktivnosti poput borbe s invazivnim stranim vodenim biljnim vrstama. U području posebnog ornitološkog rezervata Kuti i ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve raznolisni krocanj je jedan od njih, a ima ga u području gotovo svih vodenih ekosustava doline Neretve. Jedino rješenje za njihovo suzbijanje je uklanjanje specijaliziranim strojem odnosno brodom kojeg Republika Hrvatska trenutačno nema no, u ovoj fazi istraživanja tržišta iz Finske stiže brod koji će nam demonstrirati svoj rad.

11. rujan – Cavtat, uvala Tiha

„BESKRAJNA PLATIKA“ ČISTKA OTPADA IZ MORA

Želimo okoliš bez plastike, jer plastika ugrožava ne samo zdravlje naših mora i obala, već i naše gospodarstvo i zajednice.

Događajem posebno želimo skrenuti pozornost na ogromne količine plastike koja se nalazi u našem podmorju jer je čak devedeset posto otpada koji pluta morima upravo plastika. Tako za plastiku sa sigurnošću možemo reći da je „beskrajna“ i da „nikada ne nestaje“.

11. rujan – Lastovo

„RONITI SE MORA“ ČISTKA OTPADA IZ MORA

Recimo glasno NE plastici!

Ekološka akcija čišćenja podmorja na otoku Lastovo doprinosi borbi protiv plastike u našim morima, ali i ukazuje na problem prekomjerne količine plastike koja je svugdje oko nas. Već danas i sami možemo dati svoj doprinos njenom smanjenju.

5. rujan – Ston

PRIMOPREDAJA PLOVILA ZA UČINKOVITIJI NADZOR ZAŠTIĆENIH PODRUČJA I PODRUČJA EKOLOŠKE MREŽE

Plovilo je nabavljeno u sklopu projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Matura 2000, čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a suradnik Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Plovilo će služiti upravo za terenski obilazak i nadzor zaštićenih područja, područja ekološke mreže Dubrovačko – neretvanske županije uz naglasak na morskom području, suzbijanje krivolova na ptice i ribokrivolova, namjerno izazivanje požara tršćaka, uklanjanje invazivnih vrsta flore i faune, monitoring staništa i vrsta, neposredni nadzor zaštićenih prirodnih vrijednosti i brojne druge aktivnosti. Zaštitimo i očuvajmo prirodne vrijednosti koje doprinose ekonomskim i gospodarskom rastu područja doline rijeke Neretve kao i selektivnim oblicima turizma.

15. rujan – Lokrum

SeaClear AUTONOMNI SUSTAV – robot za prikupljanje otpada u moru

Fokusna aktivnost je razvoj prototipa autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupaca vode. Projekt su u našu županiju doveli stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku, koji uz DUNEA-u u partnerskoj ulozi koordinira pilot područja, djeluje u konzorciju europskih institucija iz sektora robotike. Kao prateće događanje partnerskom sastanku, Sveučilište u Dubrovniku zajedno sa stručnim dijelom konzorcija vodi preliminarna testiranja dijelova autonomno sustava robota u akvatoriju Lokruma 15. rujna i u uvali Bistrina 16. rujna.

16. rujan – Opuzen

MEĐUNARODNI DANI ZAŠTITE OZONSKOG SLOJA

Svatko može učiniti nešto za spas ozonskog omotača. Utjecaj čovjeka i poljoprivrede na klimatske promjene, tema je o kojoj će biti riječi u srednjoj poljoprivrednog i tehničkoj školi u Opuzenu. Otvaraju se teme o nastanku i važnosti ozonskog omotača, oštećenju ozona i ozonskim rupama, efektu staklenika i mogućnostima smanjenja utjecaja na ozonski omotač i zaštite klime.

16. rujan – Bistrina

SeaClear AUTONOMNI SUSTAV – robot za prikupljanje otpada u moru

Testiranje dijelova autonomnog sustava robota u uvali Bistrina

18. rujan – Koločep, Donje selo, Lokrum

ZELENA I PLAVA ČISTKA

Lets do it! Očistimo svijet!

U okviru najveće nacionalne ekološke kampanje Zelene i Plave čistke već tradicionalno sudjeluju i institucije Dubrovačko-neretvanske županije. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije održat će akciju čišćenja šumskih ekosustava i morske obale u zaštićenim područjima na otoku Koločepu, a Regionalna agencija DUNE-a će sudjelovati u čistki otpada iz mora na otoku Lokrumu.

22. rujan – delta Neretve

EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

Barem jedan dan oslonimo se na druge oblike prijevoza i smanjimo onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Delta Neretve prostor je za dnevni užitak bez automobila, ali i mjesto na kojem je nužno govoriti o ekološkim izazovima s kojima se susrećemo od plavog raka do otpada koji rijekom stiže na ušće. Projekt COASTING PLUS usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unaprjeđenja razvoja održivog i odgovornog obalnog turizma na mediteranskom području te prijenosom metodologije dobrovoljnog integralnog upravljanja obalom na pet novih ciljanih područja.

Projekt CASCADE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERRG Italija – Hrvatska, otvorio je pitanje o očuvanju ekosustava ušća Neretve, pa će obilazak pilot područja i predavanje o eko sustavu, ušće Neretve ponovno staviti u središte ekoloških promišljanja i aktivnosti.

25. rujan – Lastovo

NA LASTOVSKOM VALU

Bermuda, Havaji, Baltik i Lastovo dijele priču o valovima koje slijedimo kako bismo podržali lastovske eko aktivnosti.

Valovi vezani uz otok samo su jedan od oblika valova, a taj fenomen se događa zbog Zemljine rotacije i „zarobljavanja“ površinskih i dubinskih valova uz obalu otok. Kako bi otok mogao „zarobiti“ val, otok mora biti dovoljno malen i dovoljno velik te nadasve važno – približno kružnog oblika. Ovaj fenomen je zabilježen ten na nekoliko lokacija na svijetu te se Lastovo našlo u zanimljivom društvu – Bermuda, Havaji i Gotland u Baltiku.

Na jedinstvenim valovima plovimo na Lastovo i doznajemo lastovsku eko priču te se priključujemo aktivnostima koje čuvaju posebnost tog našeg „otoka kristalnih zvijezda“.

27. rujan – Ston

ZA ODRŽIV TURIZMA

Kružna ekonomija uči nas kako umjesto otpada vidjeti nove resurse.

Prateći Svjetski dan turizma predstavljamo projekt AdriaClim i osnove ideje potaknute pandemijom korona virusa i nepovratnim posljedicama klimatskih promjena kroz ideju Europskog zelenog plana. Ta strategija za postizanje održivosti gospodarstva EU-a, želi dati pozitivan preokret u promišljanju, pretvarajući klimatske i ekološke izazove u prilike. Građane svakodnevnim održivim odabirima mogu doprinijeti smanjenju negativnih utjecaja klimatskim promjena prije svega uređenjem vlastitih vrtova, sadnjom drveća i zelenila. Stoga će se na ovom prigodom građanima dijeliti sadnice medonosnog bilja kako bismo zajedno promislili o važnosti očuvanja oprašivača, tj. Pčela uz sadnice kao podsjetnik da je čovjek neodvojiv dio ekosustava. Ston je idealno mjesto za promicanje kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture. Dobar primjer je zanimljiva metoda izrade nakita i suvenira od ljušture školjkaša razvijena u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediteran.

Uhvatimo ritam prirode!

Priroda se kreće u kružnim ciklusima, a i čovjek može tako postupati u gospodarstvu – kružno, koristeći otpad kao sirovinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA