28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovčanin dr. Pavo Kostopeč sudjelovao u povijesnoj operaciji transplantacije pluća

Dubrovčanin dr. Pavo Kostopeč sudjelovao u povijesnoj operaciji transplantacije pluća

Noćas je na KBC-u Zagreb uspješno izvedena transplantacija pluća, prva nakon više od 10 godina. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita. U ovoj operaciji sudjelovao je i dr. Pavo Kostopeč abdominalni kirurg bolnice Merkur.

-Ponosan sam na još jedan iskorak perjanice hrvatskog društva, naše transplantacijske medicine. Presadnjom pluća kao država zaokružili smo i do kraja upotpunili proces transplantacije solidnih organa. Ponosan sam da sam vodio eksplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur u noćašnjem povijesnom zajedničkom eksplantancijskom pothvatu više hrvatskih transplantacijskih timova, u kakvom sam u ovih gotovo 20 godina sudjelovao mnogo stotina puta, ali po prvi puta da se komuniciralo samo hrvatskim jezikom. Želim puno uspjeha našim kolegama torakalnim kirurzima iz Jordanovca i brz oporavak svim našim pacijentima primateljima organa te se uz iskrenu zahvalu obiteljima donora, bez kojih ništa ne bi bilo moguće, iskreno veselim svim našim budućim zajedničkim pothvatima!, napisao je dr. Kostopeč na svomFB profilu, a nakon operacije koja je trajala 12 sati.

Istovremeno s presađivanjem pluća, u susjednoj operacijskoj dvorani kardiokirurzi su jednom pacijentu transplantirali i Mijatovićevo srce. Više pročitajte ovdje.

Dr. Pavo Kostopeč: liječnici se bore protiv karcinoma hrvatskog društva, javne nabave i korupcije!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA