23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački simfonijski orkestar: oproštaj od prof. Joza Ajdukovića

Dubrovački simfonijski orkestar: oproštaj od prof. Joza Ajdukovića

U subotu 6. veljače zauvijek nas je napustio gospar Jozo Ajduković. Gospar Jozo je bio dugogodišnji hornist u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te je godinama obnašao poslove nadzornika i arhivista orkestra. Brojne generacije Dubrovnika i okolice pamtit će ga kao omiljenog profesora koji ih je učio svirati tamburicu, kao voditelja zborova i brojnih tamburaških i mandolinskih sastava.

Rođen je u Sinju 1932. gdje završava klasičnu gimnaziju, u kojoj dobiva osnove nauke o crkvenoj glazbi. U Dubrovniku upisuje i maturira Srednju muzičku školu na instrumentu francuski rog. Zapošljava se u Gradskom orkestru Dubrovnik (danas Dubrovački simfonijski orkestar) kao prvi hornist, a gdje ostaje sve do umirovljenja. U međuvremenu diplomira na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dušana Busančića. Godinama je obnašao vodeće dužnosti u strukovnoj udruzi orkestralnih umjetnika. Bavio se i pedagoškim radom, predavajući glazbenu kulturu, a biva i voditeljem velikog broja tamburaških KUD-ova, širom hrvatskog juga, gdje podučava mnoge naraštaje, poglavito mlade, sviranjem hrvatskog folklora.

No, za Dubrovački simfonijski orkestar, gospar Jozo je bio i čuvar uspomena, sakupljač povijesnih trenutaka i Orkestru je ostavio bogatu arhivu fotografija koje su danas često jedini tragovi velikih imena koja su nekoć gostovala u Gradu. Svojim radom zadužio je ne samo Dubrovački simfonijski orkestar, već i čitavu glazbu Dubrovnika, pa i šire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA