24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački kapetan dobio pohvalnicu za iznimnu hrabrost od Međunarodne pomorske organizacije

Dubrovački kapetan dobio pohvalnicu za iznimnu hrabrost od Međunarodne pomorske organizacije

Dubrovački kapetan Pavo Butijer, nakon što je zasluženo postao dobitnik Vjesnikove Plave vrpce, dobio je i posebnu pohvalnicu za iznimnu hrabrost za spašavanje na moru od Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Nominirao ga je Sindikat pomoraca Hrvatske, a među brojnim pomorcima iz cijeloga svijeta, IMO sa sjedištem u Londonu, odabralo je našega kapetana i još nekoliko kandidata kojima je dodijeljena pohvalnica.

“Velika je ovo čast i priznanje. To je nešto kao olimpijska medalja za pomorce, kazao nam je kapetan Butijer”, koji se nalazi u Zagrebu.

Zahvalnicu mu je uručio u ime Međunarodne pomorske organizacije glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan jučer u Zagrebu, a nakon što je zahvalnica iz Londona mjesec i pol dana putovala do Rijeke.

Podsjetimo, kapetan Pavo Butijer je zapovijedajući japanskim tankerom Towada, brodara NYK, 3. prosinca 2019. na Indijskom oceanu rukovodio spašavanjem 34 indijska ribara s tri ribarice kojima je prijetilo potonuće u olujnoj noći. Nenajavljena ciklona iznenadila je veći broj indijskih ribarskih brodova udaljenih 230 – 300 milja od zapadne obale Indije. Jaka kiša, valovi od 5 metara i vjetar jačine 37 čvorova nisu predstavljali opasnost za Towadu (333 m), ali je to bila pogibeljna situacija za indijske drvene ribarice dugačke oko 15 metara, koje nije bilo moguće vidjeti ni na radaru. Dodatni problem je predstavljala nemogućnost komunikacije, jer nitko od ribara nije znao engleski jezik dovoljno dobro da bi se mogli sporazumijevati, pa je razgovor išao preko zapovjednika jednog indijskog tankera.

Nagrada IMO-a za hrabrost dodjeljuje se u tri kategorije: glavna nagrada, pohvalnice i pisma pohvale. 

Dobitnik Plave vrpce kap. Pavo Butijer: živjeti se ne mora, ali navegavat mora

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA