27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački Centar kompetentnosti dobio 72,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Dubrovački Centar kompetentnosti dobio 72,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o financiranju šest Centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva među kojima se nalazi i Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, a odlukom se za realizaciju tog projekta dodjeljuje 72.399.069,29 kuna.

Riječ je o sufinanciranju u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ”Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” koji se s 85 posto financira iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna.

Donesena Odluka o financiranju omogućit će financiranje aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnih centara kompetentnosti, razvoja i/ili unaprjeđenja te provedbe redovitoga strukovnog obrazovanja, potom provedbe obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, ali i aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara.

Kroz odobreni projekt na poziv Ministarstva turizma i financiranje iz Europskog socijalnog fonda naglasak je stavljen na  jačanje kapaciteta i stručnosti ljudskih resursa u sektoru turizam i ugostiteljstvo i to kroz uspostavu programskih i kadrovskih uvjeta u Regionalnom centru kompetentnosti Dubrovnik koji će unaprijediti mogućnost učenja temeljenog na radu za učenike strukovnog obrazovanja, nastavnike, te ostale zainteresirane sudionike i to u partnerstvu s osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera iz Metkovića, Ploča i Korčule i Poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen, zatim Sveučilištem u Dubrovniku, četiri  hotelska poslodavca najvišeg ranga, Baskijskim kulinarskim centrom kao tehničkim partnerom, Centrom za poduzetništvo DNŽ, te specijaliziranim tvrtkama Callidus i Mint Media.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik imenovana je u srpnju 2018. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru ”turizam i ugostiteljstvo”. Imenovanje Turističke i ugostiteljske škole jednim od 25 regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj bilo je svojevrsna ulaznica u dva EU fonda i to onih za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara. U županiji su predviđena ulaganja na tri lokacije i to u prostoru postojeće zgrade Turističke i ugostiteljske škole, u prostor unutar gradskih zidina (Garište), te u prostor Vile Čingrija.

Dr. Stjepan Srhoj pojačao tim za pripremu Regionalnog centra kompetentnosti

Kao što je već poznato Grad Dubrovnik ustupio je kompleks Vile Čingrije Dubrovačko-neretvanskoj županiji na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija kao osnivač škole ustupila u podzakup Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

Treba spomenuti kako je osim spomenutog poziva i Odluke Ministarstva turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije objavilo u listopadu 2018. ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju” koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Međusobnom suradnjom Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača škole, Regionalne agencije DUNEA, te Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik uspješno su u propisanom roku poslane projektne prijave i na taj poziv, također u maksimalnom iznosu na 30 milijuna kuna.

Što se tiče infrastrukturnog dijela projekta, sastavni dio projektne prijave je i izrada izuzetno složene projektno-tehničke dokumentacije, budući da su građevine na sve tri lokacije Regionalnog centra kompetentnosti zaštićene kao nepokretno kulturno dobro, a koja je velikom većinom završena. Županija je nedavno dobila suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom se potvrđuje da su Projekt sanacije građevina TUŠ Dubrovnik, Idejni projekt za prenamjenu građevine „Garište“, Arhitektonski snimak postojećeg stanja građevine „Vila Čingrija“ i Idejno rješenje rekonstrukcije, prenamjene i dogradnje građevine „Vila Čingrija“ izrađeni u skladu s Normativima prostora i opreme građevina škola, građevina školskih sportskih dvorana i školskih vanjskih igrališta.

Kao i kod ostalih europskih projekata, za provedbu oba projekta Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik bit će imenovan projektni tim sastavljen od stručnjaka za provedbu EU projekata unutar tri institucije: TUŠ, DUNEA i DNŽ, te će svaki od članova tima imati svoja zaduženja tijekom provedbe (koordinacija, administarcija, promocija, financije i ostalo).

Odmah po potpisu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, pokrenut će se planirani postupci javnih nabava za izvođače građevinskih radova po izrađenoj projektno-tehničkoj dokumentaciji za sve tri lokacije Centra kompetentnosti, kao i sve ostale javne nabave planirane. Završetak radova na sve tri lokacije, odnosno završen infrastrukturni dio projekta očekuje se u posljednjem kvartalu 2022. godine.

Misija Regionalnog centra kompetentnosti je biti mjesto izvrsnosti i unapređenja kvalitete strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo i osiguravanja fleksibilnog cjeloživotnog obrazovanja kroz istraživanje i razvoj suvremenih kurikuluma i inovativnih modela učenja, osposobljavanje nastavnika, predavača i mentora te poticanje partnerstva s poslodavcima, javnim sektorom, socijalnim partnerima kao i visokokvalitetna infrastruktura, a sve s ciljom kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta za educiranom, osposobljenom i specijaliziranom radnom snagom.

Inače, osim onoga u Dubrovniku potvrđeni su i regionalni centri kompetentnosti u sektoru turizam i ugostiteljstvo u Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA