29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački akvarij dobio certifikat prijatelja mora

Dubrovački akvarij dobio certifikat prijatelja mora

Certifikat je ravnatelju Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Nenadu Antoloviću uručio osnivač i direktor „Friends of the Sea“ Paolo Bray.

Riječ je o certifikatu koji se dodjeljuje u sklopu istoimenog projekta čiji je nositelj World Sustainability Organization, međunarodna nevladina organizacija čija je misija promicanje zaštite okoliša. Uz pulski, dubrovački akvarij koji je dio Instituta za more i priobalje, drugi je hrvatski akvarij koji je nositelj ovog certifikata. Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje.

“Dosta uvjeta smo već ispunjali prije nego što smo krenuli u taj proces, a neke smo standarde uveli. Recimo, imamo praćenje kvalitete mora. To smo radili sa sondom svaki dan, a sad imamo automatsku sondu koja nam putem interneta šalje podatke. U realnom vremenu imamo sve parametre o moru na internetu, a ako nešto ne valja, možemo odmah reagirati. To je jedan od primjera. Bazene za karantenu imamo otprije, tako da smo te neke stvari ostavili, a neke nove uveli,” izjavio je Antolović dodavši kako će se u budućnosti održavati radionice, a potrebno je i održavati standarde s obzirom na to kako se certifikat dobiva na godinu dana, nakon čega slijedi nova evaluacija.

“Dosta toga se unaprijedilo tako da možemo reći kako je to obostrano, mada nam dobivanje certifikata nije bio cilj kad smo krenuli u renovaciju i uređenje Akvarija. U to smo krenuli radi nas samih i radi posjetitelja. No, igrom slučajeva, dogodio se i certifikat,” izjavio je Antolović.

Bray je kazao kako je priča o certifikatu u početku bila vezana uz suradnju s organizacijama koje su spašavale dupine, odnosno početni orijentir bio je održivi ulov tune tako da se nije smjelo prilikom lova ozlijediti dupine. Kazao je kako su zahvaljujući certifikatu spašeni milijuni delfina kako ne bi bili ubijeni. Tada je, kaže, shvatio kako bi certifikat mogao biti moćan alat u nastojanjima očuvanja morskog svijeta.

“Industrija akvarija je korisna kod podizanja svijesti kod javnosti i turista kako bi više cijenili bioraznolikost morskog svijeta. Također, industrija akvarija može imati i negativne utjecaje i značajne efekte na okoliš ako ulov, odnosno postava akvarija dolazi iz zaštićenih dijelova okoliša, kao što su primjerice koraljni grebeni ili su to rijetke morske vrste. Na ovaj način certifikat daje garanciju da su izvori ulova iz održivog uzgoja, odnosno ulova i čuvaju se rijetke morske vrste od izlovljavanja. Dokumentirani dokazi garantiraju da izvori odnosno postava akvarija ne ugrožava zaštićene morske vrste” izjavio je te tako naglasio kako su važni certifikati koji garantiraju visoke standarde.

“Osim toga dubrovački akvarij je ispunio obvezu brige o dobrobiti riba. Sada znamo da su ribe socijalna, društvena bića, imaju emocije, osjećaju bol i stres i provjerili smo da su ovdje tretirani tako da im se ne događa bilo kakva loša i stresna situacija. Potvrdili smo da u moru nema zagađenja, što je bio još jedan od uvjeta za dobivanje certifikata”, naglasio je Bray.

“Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na morske sisavce i držanje morskih sisavaca u postavi akvarija. To nije edukativno za opću populaciju, a te životinje u zatočeništvu pate, kontinuirano pokušavamo motivirati akvarije da prestanu s tom praksom”, pojasnio je.

Naglasak je na zaštiti mora i održivom djelovanju ustanova čime se opravdava opis iz naziva certifikata – prijatelj mora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA