28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDubrovačke škole i vrtići mjere kvalitetu zraka za vrijeme pandemije

Dubrovačke škole i vrtići mjere kvalitetu zraka za vrijeme pandemije

Tri osnovne škole te pet vrtića na području grada Dubrovnika, zahvaljujući projektu Hrvatskog Telekoma i tvrtke Smart Sense, u realnom vremenu mjere kvalitetu zraka u svojim ustanovama. Tako dubrovačke osnovne škole i vrtiće pokriva najveći broj senzora za mjerenje kvalitete zraka u Hrvatskoj.

Prva faza projekta implementirana je ugradnjom 120 uređaja u OŠ Lapad, OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić te u vrtiće Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2. Postavljeni Smart Sense AirQ Indoor uređaji za mjerenje kvalitete zraka omogućavaju mjerenja razine CO2, temperature i vlage u zraku, a povezani su modernom NB-IoT tehnologijom. Na ovaj način, odgovorne osobe mogu pravovremeno reagirati na eventualne promjene u kvaliteti zraka i prozračiti prostorije kako bi djeca imala najbolje uvjete za sigurno i zdravo obrazovanje.

“Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na izgradnju pametnih gradova s ciljem povećanja kvalitete života građana kroz primjenu novih tehnologija. Grad Dubrovnik se i dosad isticao primjenom jedinstvenih pametnih rješenja, a realizacijom ovog projekta napravili smo značajan korak u približavanju mogućnosti koje tehnologija pruža najmlađim članovima našeg društva. Vjerujem da ovaj projekt može poslužiti kao ogledni primjer i za ostale gradove“ – izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma.

Postavljanje senzora, projekt je koji provodi Dubrovačka razvojna agencija (DURA), a u sklopu mnogobrojnih aktivnosti digitalne transformacije Grada Dubrovnika, čineći Dubrovnik gradom „otpornim“ na globalne klimatske, ekonomske, društvene i institucionalne ugroze.

Konkretan projekt potaknut je rezultatom velikog broja nedavnih istraživanja koja su pokazala da djeca u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima gube koncentraciju, a istraživanja su pokazala i  snažnu korelaciju između razine kvalitete zraka i brzine prijenosa različitih zaraznih bolesti.

„Ovaj projekt samo je jedan od brojnih pametnih inicijativa u sklopu projekta Pametnog grada Dubrovnika čiji je cilj integrirati različite tehnološki napredna rješenja u jedan krovni pametan koncept. Sigurni smo da će inovacije u korištenju različitih tehnologija poboljšati kvalitetu života svih građana te nam je drago što smo i mi doprinijeli aktivnostima koje za cilj imaju djeci grada Dubrovnika osigurati čišći i zdraviji zrak“, poručila je Hana Matanović, direktorica Smart Sense-a

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA