32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDUBROVAČKA INFEKTOLOGINJA: Dok čekamo cjepivo, nošenje maski postaje metoda 'tihe imunizacije'

DUBROVAČKA INFEKTOLOGINJA: Dok čekamo cjepivo, nošenje maski postaje metoda ‘tihe imunizacije’

Dubrovačka infektologinja Prim. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, na svome Facebook profilu osvrnula se na nošenje maski. “Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna ‘variolizacija”. U svojoj objavi Betica radić objašnjava zašto je važno nositi maske.

DOK ČEKAMO CJEPIVO, NOŠENJE MASKI JE POTENCIJALNA “VARIOLIZACIJA”

Nizom primjera potvrđuje se hipoteza o potencijalnoj “variolizaciji” putem nošenja maski. Prema izvješću CDC-a broj asimptomatskih slučajeva je do 80% u zajednicama gdje svi nose maske, za razliku od značajno manjeg broja (do 40%) gdje se ljude ne drže navedene preporuke. Također nedavni primjer zaraženih s Argentinskog kruzera gdje su svi nosili maske pokazuje da je 80% zaraženih slučajeva asimptomatskih, za razliku od prethodnih kruzera sa 20% asimptomatskih slučajeva kada nisu svi nosili maske. Upravo o tome je riječ i u recentnom članku objavljenom u vodećem medicinskom časopisu NEJM.

Naš glavni cilj je smanjiti širenje virusa, ali i težinu infekcije. Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim. Tako nošenje maski osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda “tihe imunizacije”- napisala je dr. Ljiljana Betica Radić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA