30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDRUŠTVENI CENTAR LASTOVO ne dopušta izumiranje otoka!

DRUŠTVENI CENTAR LASTOVO ne dopušta izumiranje otoka!

U izazovno pandemijsko vrijeme lastovska Udruga Dobre Dobričević s uspjehom provodi projekt Društveni centar Lastovo. Projekt vrijedan 1.269.638,89 kuna od kojih je 15% bespovratnih sredstava osigurano iz Ureda za udruge Vlade RH te 85% iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (1.079.193,06 kuna), pokrenut je na otoku Lastovu u studenom 2020. i trajat će do studenog 2022. godine.

Interdisciplinarni Društveni centar Lastovo osnovan je s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka.

Program je interdisciplinaran i raznolik, a temelji se uglavnom na aktivnostima i mjerama kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”.  U dvogodišnjem projektu razvija se 31 program uz sudjelovanje 89 volontera. Do kolovoza 2021. godine održani su mnogobrojni zanimljivi programi: likovno kreativne radionice za djecu i mlade, trening za lokalne organizacije civilnog društva na temu volontiranje mladih i predavanja mladih volontera, edukacije neformalnog obrazovanja te predavanja o primjerima uspješnih praksi sudioničkog upravljanja.

Osnovan je i književni klub koji održava mjesečne sastanke, a sa predavanjima gostovalo je i troje poznatih književnika: Ante Tomić, Marija Rakić Mimica i Dragan Bursać. Pokrenut je festival pustolovnih i putopisnih knjiga „Boninove pustolovine“ u sklopu kojeg su održana predavanja i radionice za djecu. Sve zastupljeniji storytelling u turizmu predstavljen je kroz  predavanja storytellinga „Revitalizacija kulturne baštine kroz turizam“ te radionicu „Kako fotografiju pretvoriti u turistički proizvod?“.

Veliko zanimanje izazvao je i istraživački programa Jane’s walks s lokalnim organizacijama civilnog društva i zainteresiranim stanovnicima. Svjetski raširen program nazvan po američkoj urbanističkoj aktivistici i spisateljici Jane Jacobs, uključuje šetnje s voditeljem po četvrtima nekog mjesta.  Cilj je da se kroz šetnju i razgovore o pojedinim lastovskim naseljima svi zainteresirani domaćini dobiju ideje kako svoje goste uputiti ili provesti po tim naseljima. U sklopu programa provedena su tri terenska istraživanja, izrađen je grafički i tekstualni prikaz punktova u naselju, održana su šest okruglih stolova o urbanističkim temama i dvije javne rasprave. Provedeno je istraživanje (nova naselja) i mapiranje potreba i potencijala zajednice za naselje Lastovo (zeleni katastar, vlasnička mapa, mapa novih i starih javnih punktova, mapa sakralne arhitekture, mapa sportskih aktivnosti). 

Kroz radionice šivanja kostima, izrade maski i suvenira za Poklade potaknula se suradnja s najpoznatijim brendom i kulturnim događajem otoka – Lastovskim pokladom. U kulturnim programima održane su i radionice muškog i ženskog klapskog pjevanja, ženskog klapskog pjevanja za mlade te osam filmskih projekcija “Kino Mediteran”.

Uz predavanja iz područja poljoprivrede održana su predavanja i radionice za mlade o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, te predavanja iz Programa „Pametni otoci“. Izrađen je Plan čišćenja podmorja Lastovskog otočja te je provedena akcija čišćenja podmorja na dvije lokacije.

Od posebnog značaja za otok je bila provedba mapiranja i dokumentacije dijela pod/neiskorištenih javnih prostora na otoku (naselje Lastovo) te je uređen i stavljen u funkciju prostor Društvenog centra u dijelu potrebnom za realizaciju aktivnosti.

Društveni centar Lastovo kroz ovaj projekt ima za ciljeve osnažiti sve otočke udruge, potaknuti njihovu interdisciplinarnu suradnju, povećati broj kulturnih sadržaja za stanovnike i goste, poboljšati dijalog između lokalne samouprave i zajednice te inicirati inovativne bottom-up inicijative kako bi se razvio neiskorišteni potencijal otoka. Na taj način civilno društvo i stanovnici postat će aktivni akteri njegova razvoja.

Sve aktivnosti Društvenog centra Lastovo mogu se pratiti na službenom facebook i instagram profilu, a vizualni identitet projekta potpisuje Rafaela Dražić, poznata hrvatska dizajnerica vizualnih komunikacija.

Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju, a projekt se provodi u suradnji s otočkim udrugama, Općinom Lastovo i partnerima među kojima su i udruge iz Dubrovnika, Splita, Makarske i Zagreba koje su od ranije povremeno, ali kontinuirano prisutne na otoku. Partneri projekta su: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, “Teatar Poco Loco” i Općina Lastovo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA