33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDoktor Margaritoni predstavio knjigu: Nadamo se da će godinama biti praktično i...

Doktor Margaritoni predstavio knjigu: Nadamo se da će godinama biti praktično i korisno pomagalo u učenju i radu

Na sveučilišnom Kampusu je u petak, 15. ožujka, održana promocija nacionalnog sveučilišnog udžbenika “Kirurgija za zdravstvene studije” urednika izv. prof. dr. sc. Marka Margaritonija i suradnika.

Riječ je o  nacionalnom sveučilišnom udžbeniku koji, kroz 16 poglavlja i na oko 650 stranica, obuhvaća sva područja kirurgije i donosi presjek suvremene propedeutike, dijagnostike i kirurških postupaka iz različitih kirurških disciplina. Recenziralo ga je 7 uglednih hrvatskih sveučilišnih profesora kirurških struka, a predviđen je kao obavezna nastavna literatura iz kirurških kolegija na različitim razinama nastave na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.

Uz prisustvo mnogobrojnih stručnjaka i profesora, te uzvanika iz javnog života, promocija je bila prilika za predstavljanje izdanja koje pruža doprinos stručnoj literaturi namijenjenoj zdravstvenim studijima. Udžbenik, koji je izdan u nakladi Sveučilišta u Dubrovniku, rezultat je suradnje izv. prof. dr. sc. Marka Margaritonija i 40 stručnjaka iz različitih bolnica i kliničkih bolničkih centara diljem Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum i ravnatelj OB Dubrovnik, izv. prof. dr. sc. Marijo Bekić, istaknuli su značaj udžbenika za stručnu literaturu.

Recenzenti, prof. dr. sc. Rado Žic i prof. dr. sc. Ivica Lukšić, održali su uvodna izlaganja o važnosti udžbenika za akademsku zajednicu i praksu, dok se glavni urednik, izv. prof. dr. sc. Marko Margaritoni, osvrnuo na samu ideju i nastajanje udžbenika koji će biti korišten u nastavi iz kirurških kolegija i za čiju je objavu postojao velik društveni i znanstveni interes.

“Rezultat kirurškog rada uvijek je djelo suradnje većeg broja ljudi, pa i pisanje o kirurgiji mora bit utemeljeno na suradnji većeg broja stručnjaka različitog profila. Zahvaljujem se svim koautorima i suradnicima na doprinosu u izradi ovog udžbenika. Svjesni smo da niti jedna publikacija ne može trajati vječno, a posebno ne knjiga o kirurgiji koja iz godine u godinu, napreduje vrlo brzim koracima, ipak, nadamo se da će ova publikacija dovoljno dugo potrajati da sadašnjim i budućim generacijama studenata zdravstvenih studija, ali i drugim čitateljima medicinarima, još godinama bude praktično i korisno pomagalo u svakodnevnom učenju i radu”, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Marko Margaritoni.

Promociju je uveličao i nastup uglednog glazbenika Stijepa Gleđa Markosa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA