29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluDo Koraćeve kuće na Grudi se dolazi po preporuci gastro znalaca

Do Koraćeve kuće na Grudi se dolazi po preporuci gastro znalaca

Do Koraćeve kuće u Konavlima dolazi se uglavnom preko predaje onih koji su tamo uživali u posebnosti arhitekture, očuvanom skladu baštine i okusu koji miriše na domaće. I sami vlasnici kažu kako je malo kod njih slučajnih prolaznika, ali da gosti koji dođu imaju visoka očekivanja.

Starinska arhitektonska cjelina koju je brojna obitelj Mihatović naslijedila i odlučila joj dati život kroz posebnu gastro ponudu, a potom i smještaj, jedna je od najstarijih građevina na Grudi.

– Kuća  u kojoj je smješten restoran u sadašnjem je obliku iz 1930-ih, a izvorno je jedna od najstarijih građevina na Grudi. Restoran je otvoren u srpnju 2011. godina, a od 2017. godine imamo i nekoliko soba za iznajmljivanje, što je bio prirodan slijed zbog upita gostiju, a nedavno je obnovljen i dodatni objekt – kućarica – kazuje nam Miho Mihatović.

-Do ideje za bavljenjem turizmom i ugostiteljstvom došlo je na poticaj Miha, najmlađeg člana naše obitelji. Pridružila mu se cijela obitelj, bio nam je to veliki izazov na koji smo pristali i u kojem i dalje plovimo, uz svoje druge poslove kojima se bavimo – dodaje, pojašnjavajući kako je imanje steklo naziv Koraćeva kuća iz poštovanja prema obitelji Korać koja je tu živjela i čiju su kuću naslijedili.

Kad ste razmišljali o ponudi i jelovnicima u vašoj kući, čime ste se
rukovodili – prati vas glas gastro znalaca kako sastavljate jelovnike po godišnjim dobima, odnosno namirnicama koje zriju u određenom
vremenu… jesu li ljudi svjesni razlike koja se time stvara u
ugostiteljskoj ponudi… koje sve sastojke, neobične, koristite u
kuhinji? 

Pri osmišljavanju jelovnika nastojimo maksimalno iskoristiti resurse naše obiteljske proizvodnje, kao i  mirise i okuse krajnjeg juga Hrvatske prateći godišnja doba i namirnice koje se nude. Izuzetno nam je važno da se u našoj ponudi, jela i pića, osjeti prirodni okus povrća, voća, mesa i ribe. Naravno, ti su okusi podržani i obogaćeni začinima šumskog, morskog i livadnog porijekla. Za naš je jelovnik najviše zaslužna sestra Marija koja ima nevjerojatnu sposobnost spajanja okusa i mirisa, a uz kreativnost i inovativnost usađenu za obiteljskom trpezom, kreira neobična jela od jednostavnih sastojaka. Kako kaže, na kreaciju je najviše inspirira raznovrsnost povrća iz maminog vrta. Uz ugodan eksterijer i interijer kojim se maksimalno poštuje već zadani arhitektonski sklad, to je ipak ono što  uvijek iznova goste vraća u naš restoran.

S obzirom na to da smo udaljeni od Dubrovnika i Cavtata, koji su ipak centri u kojima je najviše turista, ne možemo računati na slučajne, usputne goste pa baš zato vjerujemo da k nama dolaze isključivo ljubitelji dobre lokalne kuhinje u potrazi za autentičnošću.

Naš je restoran vrlo često lokacija koju domaći i strani gosti biraju za organizaciju različitih privatnih događaja, poput vjenčanja ili drugih obiteljskih proslava. Prednost našeg prostora je izoliranost, fleksibilnost, ali i autentičnost tradicionalne arhitekture. Gosti su uvijek oduševljeni i prekrasnim pogledom na sjeveroistočni dio Konavala koji je prošaran morem čempresa i vinogradima, osobito u smiraju dana – opisuje Miho poslovnu filozofiju Konobe Koraćeva kuća.

Kad ste počinjali, imali ste zasigurno viziju i danas, kad se
okrenete iza sebe, jeste li ostvarili zacrtano, jeste li zadovoljni
povratnom informacijom vaših gosta?

Mogli bismo reći da je naša vizija zasad ostvarena i veselimo se budućnosti i novim izazovima. Sve nedostatke prevladavamo radom i poštivanjem prirode svih dvanaest mjeseci u godini, a ne samo onih nekoliko mjeseci kad je konoba otvorena. A, Koraćevu kuću preporučili bismo svima koji žele biti oplemenjeni ljepotom i jednostavnošću suživota s prirodom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA