9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluDo Koraćeve kuće na Grudi se dolazi po preporuci gastro znalaca

Do Koraćeve kuće na Grudi se dolazi po preporuci gastro znalaca

Do Koraćeve kuće u Konavlima dolazi se uglavnom preko predaje onih koji su tamo uživali u posebnosti arhitekture, očuvanom skladu baštine i okusu koji miriše na domaće. I sami vlasnici kažu kako je malo kod njih slučajnih prolaznika, ali da gosti koji dođu imaju visoka očekivanja.

Starinska arhitektonska cjelina koju je brojna obitelj Mihatović naslijedila i odlučila joj dati život kroz posebnu gastro ponudu, a potom i smještaj, jedna je od najstarijih građevina na Grudi.

– Kuća  u kojoj je smješten restoran u sadašnjem je obliku iz 1930-ih, a izvorno je jedna od najstarijih građevina na Grudi. Restoran je otvoren u srpnju 2011. godina, a od 2017. godine imamo i nekoliko soba za iznajmljivanje, što je bio prirodan slijed zbog upita gostiju, a nedavno je obnovljen i dodatni objekt – kućarica – kazuje nam Miho Mihatović.

-Do ideje za bavljenjem turizmom i ugostiteljstvom došlo je na poticaj Miha, najmlađeg člana naše obitelji. Pridružila mu se cijela obitelj, bio nam je to veliki izazov na koji smo pristali i u kojem i dalje plovimo, uz svoje druge poslove kojima se bavimo – dodaje, pojašnjavajući kako je imanje steklo naziv Koraćeva kuća iz poštovanja prema obitelji Korać koja je tu živjela i čiju su kuću naslijedili.

Kad ste razmišljali o ponudi i jelovnicima u vašoj kući, čime ste se
rukovodili – prati vas glas gastro znalaca kako sastavljate jelovnike po godišnjim dobima, odnosno namirnicama koje zriju u određenom
vremenu… jesu li ljudi svjesni razlike koja se time stvara u
ugostiteljskoj ponudi… koje sve sastojke, neobične, koristite u
kuhinji? 

Pri osmišljavanju jelovnika nastojimo maksimalno iskoristiti resurse naše obiteljske proizvodnje, kao i  mirise i okuse krajnjeg juga Hrvatske prateći godišnja doba i namirnice koje se nude. Izuzetno nam je važno da se u našoj ponudi, jela i pića, osjeti prirodni okus povrća, voća, mesa i ribe. Naravno, ti su okusi podržani i obogaćeni začinima šumskog, morskog i livadnog porijekla. Za naš je jelovnik najviše zaslužna sestra Marija koja ima nevjerojatnu sposobnost spajanja okusa i mirisa, a uz kreativnost i inovativnost usađenu za obiteljskom trpezom, kreira neobična jela od jednostavnih sastojaka. Kako kaže, na kreaciju je najviše inspirira raznovrsnost povrća iz maminog vrta. Uz ugodan eksterijer i interijer kojim se maksimalno poštuje već zadani arhitektonski sklad, to je ipak ono što  uvijek iznova goste vraća u naš restoran.

S obzirom na to da smo udaljeni od Dubrovnika i Cavtata, koji su ipak centri u kojima je najviše turista, ne možemo računati na slučajne, usputne goste pa baš zato vjerujemo da k nama dolaze isključivo ljubitelji dobre lokalne kuhinje u potrazi za autentičnošću.

Naš je restoran vrlo često lokacija koju domaći i strani gosti biraju za organizaciju različitih privatnih događaja, poput vjenčanja ili drugih obiteljskih proslava. Prednost našeg prostora je izoliranost, fleksibilnost, ali i autentičnost tradicionalne arhitekture. Gosti su uvijek oduševljeni i prekrasnim pogledom na sjeveroistočni dio Konavala koji je prošaran morem čempresa i vinogradima, osobito u smiraju dana – opisuje Miho poslovnu filozofiju Konobe Koraćeva kuća.

Kad ste počinjali, imali ste zasigurno viziju i danas, kad se
okrenete iza sebe, jeste li ostvarili zacrtano, jeste li zadovoljni
povratnom informacijom vaših gosta?

Mogli bismo reći da je naša vizija zasad ostvarena i veselimo se budućnosti i novim izazovima. Sve nedostatke prevladavamo radom i poštivanjem prirode svih dvanaest mjeseci u godini, a ne samo onih nekoliko mjeseci kad je konoba otvorena. A, Koraćevu kuću preporučili bismo svima koji žele biti oplemenjeni ljepotom i jednostavnošću suživota s prirodom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA