31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupanijska skupština DNŽ: Dobroslavić priznao kako podnosi najteži izvještaj otkad je postao...

Županijska skupština DNŽ: Dobroslavić priznao kako podnosi najteži izvještaj otkad je postao župan

Na sjednici Županijske skupštine koja je održana u ponedjeljak u Dubrovniku, među ostalim usvojene su Odluka o iznimnoj gospodarskoj mjeri u svrhu pomoći subjektima koji gospodarski koriste pomorsko dobro kao i Odluka o umanjenju ugovorenih iznosa zakupnine, potom usvojeno je Izvješće o radu župana Dobroslavića za prvih šest mjeseci 2020. godine, a usvojen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Također, odlukom vijećnika Županijske skupštine dana je suglasnost Domu zdravlja Korčula za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,4 milijuna kuna.

U obrazloženju Izvješća o radu za prvih šest mjeseci ove godine župan Dobroslavić je istaknuo kako je ovo najteže izvještajno razdoblje u vremenu otkad je postao župan.

”Suočili smo se s korona krizom i morali raditi u tim okvirima. U ovom razdoblju nastavili smo provoditi EU projekte, financirali zdravstvo. Integrirali smo Ured državne uprave, a to je bio vrlo zahtjevan posao.  Sve što smo radili bilo je u skladu Planu rada župana i Županijske skupštine, odgovorno i štedljivo. Održali smo sve razvojne projekte i očekujemo da ćemo kraj godine dočekati i bez bitnog rebalansa, osim onog nužnog. Nažalost ostaje nam manjak u zdravstvu, ali to je zasada tako”, rekao je župan Dobroslavić.

Pročelnica UO za poslove župana, županijske skupštine i opću upravu Nikolina Kraljević istaknula je kako se smanjuju ugovoreni iznosi zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu DNŽ i to po dva ključa.

”Umanjenje ugovornih iznosa za srpanj, kolovoz i rujan određuje se sukladno postotku ostvarenog broja noćenja na području Grada Dubrovnika, a od 1. listopada 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine za 99 posto”, rekla je pročelnica Kraljević.

Obrazlažući Odluku kojom se smanjuje iznos koncesija kao mjera pomoći zbog pandemije koronavirusa, pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić istaknuo je kako se svi ovlaštenici koncesija oslobađaju plaćanja stalnog dijela koncesijske naknade u visini od 50 posto naknade utvrđene ugovorom/odlukom.

Takođe, istaknuo je kako je se za ovu godinu rok dospijeća plaćanja stalnog dijela koncesijske naknade je 1. prosinca ove godine.

Govoreći o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna župan Dobroslavić je istaknuo kako je uslijed krize dobro procijenjen prihod, ali i usklađeni rashodi.

”Proračun smo donijeli 2019. godine u zakonskom roku. Uslijed slabijeg punjenja proračuna u lipnju smo donijeli izmjene i dopune. Ostvarili smo uštede i na rashodovnoj strani, zadovoljili smo sve korisnike, a za zdravstvo smo osigurali i više sredstava. Gospodarili smo proračunom kvalitetno kao i prije. Imamo ostvarenje od 50 posto, a izvršenje od 28 posto. EU projekti nisu ‘stradali’ u korona krizi, osigurali smo ta sredstva. Dobro smo procijenili prihode i uskladili rahode. Održavamo proračun na način da svi korisnici dobiju sredstva. Bilo je manjih umanjenja, nadamo se naravno da ćemo uskoro dočekati godine kada ćemo moći ležernije gospodariti proračunom, ali smo pokazali da to znamo i u ovim teškim vremenima”, rekao je župan Dobroslavić.

Pročelnica za financije Dragica Stanić istaknula je kako je proračun u lipnju rebalansiran na 976,2 milijuna kuna.

”Županijski dio proračuna je ostvario višak od 57,7 milijuna dok su proračunski korisnici iskazali manjak od 107,4 milijuna kuna, a riječ je o zdravstvenim ustanovama”, rekla je pročelnica Stanić te dodala kako su se uredno izvršavale sve zakonske ugovorene obveze, redovne aktivnosti te EU projekti, a sve u skladu s izmjenama i dopunama proačuna iz lipnja ove godine.

Županijski vijećnici dali su i suglasnost Domu zdravlja Korčula za nabavku medicinske opreme u vrijednosti 2,4 milijuna kuna. Riječ je o digitalnom mamografu vrijednom 1,4 milijuna kuna,  a koji Dubrovačko-neretvanska župnija sufinancira s iznosom od 200 tisuća kuna.

Također, iz decentraliziranih sredstava DZ Korčula nabavit će Postrojenje za pripremu vode Odjela ze hemodijalizu vrijedno milijun kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA