18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaVijestiDIP IZDAO UPUTE: Zaraženi neće moći glasati, oni u samoizolaciji moraju se...

DIP IZDAO UPUTE: Zaraženi neće moći glasati, oni u samoizolaciji moraju se javiti biračkom odboru

Državno izborno povjerenstvo (DIP) predstavilo je tehničke upute, a koje se odnose na dan izbora i način glasovanja u uvjetima epidemije koronavirusa.  Članovi biračkog odbora i promatrači obavezno moraju nositi zaštitne maske za lice cijelo vrijeme, dok je za glasače to preporuka, a ako je i nemaju, mogu ući glasati.  Oni koji su zaraženi neće moći glasati, dok se oni koji su u samoizolaciji moraju javiti biračkom odboru kako bi se organizirao dolazak članova kod kuće. Na ulazu u biračko mjesto mora stajati dezinficijens koji svi moraju koristiti.

Preporučuje se izmjeriti temperaturu kod kuće, a onda na biralište

Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Članovi biračkog odbora moraju nositi maske

Članovi biračkog odbora i promatrači nose maske za usta i nos (dalje: maske) cijelo vrijeme boravka na biračkom mjestu te ih skidaju kod kuće, a na biračkom mjestu samo kada jedu i piju. Maska se može zamijeniti novom maskom sukladno uputama. Predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika biračkog odbora ili s njihove strane zadužen član biračkog odbora vodi evidenciju članova biračkog odbora, promatrača i predstavnika medija, s naznakom točnog vremena njihovog dolaska i odlaska s biračkog mjesta.

Masku glasači nakratko trebaju skinuti prilikom identifikacije i pružanja osobne iskaznice, a član odbora koji pregledava iskaznicu obavezno mora nositi i zaštitne rukavice i dezinficirati ih.

Biračko mjesto

Gradsko/općinsko izborno povjerenstvo vodi brigu o tome da je biračko mjesto oprano uobičajenim sredstvima za čišćenje za koje je poželjno da sadržavaju i dezinfekcijsko sredstvo, uključujući i sanitarne prostorije. U svim sanitarnim čvorovima, koje u pravilu koriste članovi biračkih odbora i promatrači, trebaju biti osigurani sapun i jednokratni ručnici (papirnati ubrusi) za ruke te kanta za otpatke u kojoj se nalazi vrećica.

Kako glasuju oni koji ne mogu na birališta?

Članovi biračkog odbora, koji idu k onima koji ne mogu izaći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći, invaliditeta ili mjere samoizolacije, dolaze pred vrata njihovog doma i sve radnje obavljaju ispred vrata. Obavezno nose maske za lice i rukavice. Ako birač nije u mogućnosti doći do ulaznih vrata, onda članovi biračkog odbora ulaze k njemu, gdje osim maske i rukavica moraju imati i nazuvke za cipele. Oni kojima je propisana mjera samoizolacije također obavezno nose masku za lice.

BIRAČI

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke. Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.

– Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

– Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

– U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

– Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zavorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati.

– U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje. 5 – O broju birača na biračkom mjestu vodi brigu član biračkog odbora kojeg je predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika biračkog odbora zadužio za nanošenje dezinficijensa, odnosno kontroliranje nanošenja dezinficijensa.

Birači se zadržavaju na biračkom mjestu najkraće moguće vrijeme koje je potrebno za glasanje. – Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).

Oni koji se nađu u redu u vrijeme zatvaranja birališta u 19 sati, također će, rekao je Sessa, moći glasati i nakon tog roka. 

Cjelovite upute možete pročitati Ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić