Filmovi su svjedoci minulih vremena, ali i promjena u našem okolišu – gradu, mjestima, obali pa čak i infrastrukturi. Uvijek se lijepo prisjetiti, vizualnim putem, kako je ‘nekada bilo’, a zahvaljujući predavaču Ivanu Luju, mag. hist. Župa je putem predavanja u sklopu manifestacije Župski pjat otputovala sve do daleke 1918. godine kada pronalazimo prvi sačuvan film sniman u Dubrovniku i okolici.
‘Afrodita’ je mađarski nijemi film koji je ujedno i najstarija sačuvana produkcija nastala u Hrvatskoj, a otkrio ju je dramaturg Hrvoje Ivanković, suradnik našeg večerašnjeg predavača.

Od u tom filmu prepoznatljivih kadrova koji su danas znatno izmijenjeni, onih Dubrovnika samog, ali i Mlina te ostatka obale, predavač Ivan Lujo proveo nas je kroz desetljeća snimanja na župskim lokacijama, ujedno nas vodeći kroz povijesno putovanje i razloge zašto su se određene akcije, romanse, westerni i ostali filmovi snimali kod nas.


Predavanje ‘Župa dubrovačka na srebrnom platnu: Crtice iz filmske povijesti župskog kraja’, koje je održano u okviru manifestacija Župski pjat, predstavilo je tako stoljeće župske filmske povijesti, usko vezano za dubrovačke kadrove, ali i one konavoske, od najranijih mađarskih do holivudskih produkcija današnjice, kao što je ‘Lee’.
Uz predavača povjesničara Ivana Luja saznali smo tako što se i gdje se sve po Župi snimalo te koje uloge igraju njena mjesta i stanovnici u najraznovrsnijim filmovima i serijama. Kroz crnobijele i one obojene filmske kadrove, publika se prisjetila nekih, danas iščezlih župskih pejzaža čija je privlačnost privlačila manje ili više znane redatelje već više od sto godina. Večer je završila uz iščekivanje kad će se ovo sadržajno predavanje ponoviti za sve one koji su ga propustili!

Mag. hist. Ivan Lujo diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer Moderna i suvremena povijest. Jedan je od osnivača Muzeja crvene povijesti u Dubrovniku, u kojem je zaposlen kao kustos. Bavi se istraživanjem tema iz suvremene dubrovačke povijesti koje predstavlja kroz stručne radove, predavanja, izložbe te vođene turističke ture. Poseban naglasak u svojim istraživanjima, još od festivala ‘Tišina, molim!’, stavlja na filmsku povijest, a u ovoj se crtici i župski kraj vrlo obilato spominje.
Što nam još donosi Župski pjat?
Nutritivno-gastro predavanje
Četvrtak obilježava još jedno predavanje, ono gastro-nutritivno. ‘O ruzmarinu, u Ruzmarinu’ pričat će nam ovog četvrtka, 24. travnja, Mirna Sentić, mag.nutr. (Mirna Nutrigurman).
Pitamo se – može li ruzmarin biti tema cijelog jela? Itekako može! Ne samo da svoja ljekovita svojstva ima u svježoj formi, već ih zadržava i termičkom obradom. Uz predavanje o utjecaju ruzmarina na zdravlje, okupljani će degustirati i famoznu platu sa ružmarinom u svakoj komponenti.
Humanitarna gastro večera
U Ruzmarin Gastro&Baru ovog petka, 25. travnja, s početkom u 19 sati održat će se i humanitarna gastro večera.
Ekipa restorana udružuje snage s gostima, velikim humanitarcima restorana Veranda. Osmišljen je kulinarsko-humanitarni susret koji spaja najbolje od dva restorana, sve u znak podrške radu Udruge Saudade, koja već godinama pomaže najmlađima kroz akcije poput ’24 sata bez kompromisa’ i brojne druge inicijative, s posebnim naglaskom za nabavu medicinske opreme.
Veranda tako stiže u kuhinju prijatelja iz Ruzmarina kako bi zajedno pripremili večeru za pamćenje. Menu u četiri slijeda, uz prateću čašu vina, izgleda ovako:
Tuna carpaccio
Teleći (skradinski) rižoto
Grdobina s pršutom
Imotska torta
Cijena menija iznosi 55 €, a prihod ide Udruzi Saudade. Napomena: uplata je moguća isključivo gotovinom, zbog uplata na Udrugu.
Broj mjesta je ograničen na 60 sjedećih mjesta, stoga požurite s rezervacijama:
+385 20 / 484 941
+385 97 7707 102
finalmente.srebreno@gmail.com
Pridružite se večeri punoj dobrote, okusa i zajedništva!
Festival ‘Župski pjat’ traje do 27. travnja i uključuje brojne tradicionalne, edukativne i gastronomske programe. Program Festivala sufinanciraju TZO Župa dubrovačka i TZ Dubrovačko-neretvanske županije, uz podršku volontera, donatora i prijatelja projekta.
Tijekom festivala posjetite župske restorane i kušajte posebne festivalske menije, tradicijska jela u modernim i izvornim izričajima! Pratite nas na službenoj stranici, Instagramu i Facebooku za sve novosti i najave.