23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarDanas u Kući Bukovac izlaganje "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1986. -...

Danas u Kući Bukovac izlaganje “Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1986. – Bukovac i zagrebačka šarena škola”

U četvrtak, 14. srpnja 2022. u 19 sati, kao dio programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u Kući Bukovac, viša kustosica Helena Puhara održat će izlaganje pod naslovom Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896. – Bukovac i zagrebačka šarena škola.

Milenijska izložba u Budimpešti organizirana je 1896. godine povodom proslave tisuću godina Ugarskog Kraljevstva. Iako je prvenstveno bila namijenjena prezentaciji ugarskih dostignuća, istup hrvatskih umjetnika na tom događanju, zahvaljujući i Bukovčevom zalaganju, zamišljen je kao politička i kulturna afirmacija Hrvatske.

U Budimpešti su se po prvi put Hrvati predstavljali samostalno, u četiri hrvatska izlagačka paviljona, među kojima se nalazio i paviljon za umjetnine i historičke spomenike, čija će konstrukcija, nakon završetka izložbe, biti prenesena u Zagreb. O hrvatskoj umjetnosti i umjetnicima koji su izlagali u izdvojenom paviljonu pisao je inozemni tisak s iznenađenjem i u superlativima.

Najviša priznanja išla su na račun Bukovca i Frangeša, ali zabilježena je cjelokupna umjetnička grupacija kao cjelina visokih umjetničkih kvaliteta, kako je pisao ondašnji tisak – zagrebačka šarena škola koju vodi Bukovac. Bila je to dobra prilika, zaokružiti već započeti rad na oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA