25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDanas je Kandelora - Počinje Festa svetog Vlaha

Danas je Kandelora – Počinje Festa svetog Vlaha

Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu je kršćanski blagdan kojim se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu da ga, kao prvorođenca obredno prikažu Bogu. Kandelora, blagdan koji se slavi 2. veljače, u Dubrovniku je povezan uz otvaranje Feste sv. Vlaha, kada se ispred Parčeve crkve na središnjem gradskom trgu okupe brojni vjernici i svečevi štovatelji, a biskup dubrovački pročita molitvu Laus, pusti bijele golubice, kada se začuju zvuci predrage himne, a festanjuli podignu mili barjak nebeskog zaštitnika.

Od blagoslova svijeća i procesije, taj je blagdan u Hrvatskoj nazvan Svijećnica. U Dalmaciji i drugdje na Jadranu taj blagdan od davnina nazivaju Kandelora (od latinskog candella- svijeća), a u Slavoniji Svitlomarinje.

Kandelora ujedno označava i dan otvoranja Feste sv. Vlaha. Otvaranje Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače (utorak) pred zbornom crkvom sv. Vlaha u 15 i 30 sati. Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova tržnica, podizanja Svečeva barjaka uz himnu te puštanja golubica bit će moguće obaviti blagoslov grla (grličanje), ali uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera.

Nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17 i 30 sati na kojoj će biti izlaganje relikvija Sv. Vlaha. Tradicionalni koncert nakon Večernje u katedrali ove će godine izostati iz epidemioloških razloga.

Dan Grada Dubrovnika i proslava Feste sv. Vlaha, zaštitnika Grada i Dubrovačke biskupije, ove godine će se, kako je već najavljivano, zbog epidemioloških razloga proslaviti uz određena ograničenja, poštujući propisane epidemiološke mjere.

Na središnjem euharistijskom slavlju i procesiji, sukladno odluci nacionalnog Stožera, dopušteno je sudjelovanje 250 osoba. Zbog toga će prostor od Katedrale do Sponze biti ograđen i moći će se ulaziti samo s akreditacijom. Prema podijeljenim akreditacijama na misi i procesiji sudjelovat će ukupno 90 barjaktara, predstavnika župa i bratovština koji tradicionalno sudjeluju na Festi. Uz njih bit će prisutni članovi bratovština Festanjula i Presvetog Sakramenta, koji sudjeluju u samoj organizaciji, kao i najuži predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Broj časnih sestara, biskupa, svećenika i redovnika također je ograničen.

Pozivaju se svi građani da ove godine proslavu Feste prate iz svojih domova putem interneta i televizije. Za tu potrebu otvorena je posebna web stranica www.festa2021.hr na kojoj će se u cijelosti prenositi crkveni program Feste.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA