33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDanas hrvatski liječnici obilježavaju svoj dan

Danas hrvatski liječnici obilježavaju svoj dan

Dan liječnika, koji se obilježava na dan osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora 26. veljače 1874., spomendan je kojim se iskazuje podrška liječnicima da nastave svoj put cjeloživotnog obrazovanja s ciljem dobrobiti zdravlja naroda.

Hrvatski liječnički zbor uputio je čestitku svim liječnicima, koji prenosimo u nastavku.

Sbor, u koji se domaći liečnici iza mnogih pokusa na pokon sabraše, započeo je svoj rad god. 1874., koji evo i na dalje nastavlja (Liečnički Viestnik, U Zagrebu mjeseca siječnja 1877. godine).

Od daleke 1874. godine Hrvatski liječnički zbor nosi povijesno pamćenje brojnih društvenih i zdravstvenih izazova, ratovi, prirodne katastrofe i epidemije dio su iskustva povijesnog bića liječničkog zbora. Od samih početaka aktivnosti Hrvatskoga liječničkog zbora, cilj je bio isti, skrb o liječnicima i zaštita zdravlja naroda.

Hrvatski liječnički zbor svakodnevno brine o unaprjeđenju društvenog i ekonomskog položaja liječnika kao i unaprjeđenju zdravstvenog stanja stanovništva i zaštite čovjekova okoliša. Zdravstvena kultura stanovništva potiče se organiziranjem predavanja, tribina, tiskanjem popularnih publikacija te drugim oblicima i sredstvima javnog informiranja u svim medijima. Hrvatski liječnički zbor drži do visokih etičkih načela kako unutar liječničkog staleža tako poglavito naspram svih onih koji potrebuju njegovu pomoć i uslugu, kao edukatora i prosvjetitelja tako i institucije odgovorne za sve razine zdravstvene skrbi od prevencije,  do visoko diferentne medicine 21. stoljeća.

Počelo je prije 149 godina, a traje i danas, druženje i suradnja te stručna i znanstvena aktivnost brojnih generacija doktora medicine i doktora dentalne medicine. U tim druženjima prolazile su godine, mijenjale se državne tvorevine, politički i ekonomski sustavi, ali aktivnost Hrvatskoga liječničkog zbora nije posustajala. U tom je trajanju bilo obilja lijepih trenutaka, plemenitosti i nesebičnog davanja, kojemu svjedočimo i danas. Na tom putu Hrvatski liječnički zbor pokušava biti zrnce mudrosti, promotor struke i zagovornik naših pacijenata. Povrh toga, važno je istaknuti rad Liječničkog vjesnika, stručnog glasila Hrvatskoga liječničkog zbora. Liječnički vjesnik uvijek je bio važan čimbenik u edukaciji svojih čitatelja, stručnom i znanstvenom napredovanju brojnih kolegica i kolega.

Rijetko kada su liječnicima trebali sloga i zajedništvo kao danas. Različita mišljenja, ideje i aktivnosti, ne trebaju biti razlogom za podjele. Potrebno je da međusobno razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja i stavove i družimo se. Vrata Hrvatskog liječničkog zbora su otvorena svim kolegicama i kolegama, a Hrvatski liječnički dom na raspolaganju svim našim kolegama. Vodilja aktivnosti Hrvatskog liječničkog zbora oduvijek je bila i ostala skrb ne samo za naše članove, već i za svekoliki korpus liječništva, ali i čitav sustav zdravstvene skrbi. Zdravlje naroda smisao je zborskih aktivnosti, kako 1874. tako i danas.

I zato još jednom, drage kolegice i kolege, sretan Vam Dan liječnika!

                                                                                                              Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med.
Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

Čestitkama se pridružuje redakcija Dubrovnikneta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA