30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaCREATURES Započela analiza stanja kulturnih i kreativnih industrija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

CREATURES Započela analiza stanja kulturnih i kreativnih industrija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Kulturna baština predstavlja temelj turističkog potencijala Dubrovačko-neretvanske županije te je Regionalna agencija DUNEA kroz novougovoreni EU projekt CREATURES započela s aktivnostima jačanja sektora kreativnih i kulturnih industrija za kreiranje novih turističkih proizvoda.

Osnovni cilj kreativnih i kulturnih industrija je produkcija ili reprodukcija, promocija, distribucija i komercijalizacija proizvoda i usluga iz područja kulture, umjetnosti i baštine. Unatoč tome što kreativne i kulturne industrije na razini Europske unije donose više od 3 posto bruto domaćeg proizvoda, njihova je uloga često zanemarena te one nisu prepoznate kao vitalan faktor gospodarskog razvoja pojedine zemlje ili regije.

U pripremi je analiza stanja koja se radi u suradnji s lokalnim stručnjacima koji djeluju u kulturnim organizacijama, znanstvenicima koji se bave pitanjima baštine, organizatorima kulturnih događanja, umjetnicima i poduzetnicima iz sektora kreativnih i kulturnih industrija kako bi se ojačala njihova uloga u očuvanju baštine i održivom turizmu županije. Odrađeni su i prvi razgovori s dionicima u kulturi među kojima je i voditelj odnosa s javnošću i prodaje Kazališta Marina Držića, Žarko Dragojević.

‘Regionalna politika očuvanja kulturne baštine i održivog turizma vrlo je dobro riješena i provodi se u okviru EU projekata. Međutim, ti projekti su više usredotočeni na infrastrukturu, a manje na primjerice razvoj sadržaja kroz kreativne i kulturne industrije. Na tome trebamo svi zajedno raditi,’ ističe Dragojević koji je kreirao participativne kulturno-umjetničke programe za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, trenutno je i predsjednik županijske Zajednicu tehničke kulture te intenzivno radi na glazbenom stvaralaštvu kroz sastav Embassy 516.

Kulturna djelatnost posebno je važna za identitet Dubrovačko-neretvanske županije i važan je čimbenik njenog ukupnog društveno-gospodarskog razvoja. Zanimljivo je da, prema trenutno dostupnim podacima, na području Županije djeluje 285 kulturnih udruga, 15 muzeja i galerija, 12 knjižnica, 13 domova kulture i jedno kazalište. U Županiji je u kulturnim i kreativnim industrijama u 2014. bilo registrirano 310 subjekata, od čega je polovica u Dubrovniku. Većina djeluje u arhitektonskoj djelatnosti, zatim u ostalim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Prema podacima i evidenciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku na području Županije nalazi se ukupno zaštićenih i preventivno zaštićenih 535 nepokretnih kulturnih dobara. Prema podacima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku i Zavoda za prostorno uređenje DNŽ-a na području Županije nalazi se 1.968 evidentiranih kulturnih dobara, dok ukupan broj zaštićenih i preventivno zaštićenih, te evidentiranih nepokretnih kulturnih dobara u DNŽ-u iznosi 2.503. Također je potrebno naglasiti važnost kulturno-povijesnih urbanih cjelina među kojima se Grad Dubrovnik nalazi i na UNESCO-voj listi, a cjeline Korčule i Stona nalaze se na pristupnoj listi. Prisutne su i manje cjeline poput Lastova i Sušca te ruralne cjeline koje su evidentirane i zaštićene. S aspekta važnosti lokaliteta moguće je izdvojiti i prostor doline Neretve radi nalaza iz doba antike.

Ravnateljica Regionalna agencija DUNEA Melanija Milić istaknula je da DUNEA kroz projekte koje sufinancira Europska unija, radi upravo na unapređenju i očuvanju kulturne baštine, poput ‘Povijesti na zrnu soli’ i ‘Ruralno poučne, kulturno-etnografske turističke atrakcije’, a nedavno je ugovoren i strateški projekt Hrvatske i Italije „TAKE IT SLOW“ vrijedan više od 28 milijuna kuna koji se temelji na istraživanju načina života na Jadranu kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine.

‘Kroz projekt CREATURES izradit ćemo preporuke za unapređenje politika za kreativne i kulturne industrije kao i lokalni akcijski plan kojima bi se spomenute politike prilagodile i primijenile na lokalnom području. Veliki naglasak stavit će se na poticanje primjene inovacija, tehnologije i znanja u interpretaciji, valorizaciji, promociji baštine kroz nove turističke proizvode za mlade turiste’, poručila je Milić.

Proračun Regionalne agencije DUNEA je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Osim Regionalne agencije DUNEA, u projektu sudjeluju Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA). Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA