32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCOPERNICUS: Znanstvenici su zabrinuti i upozoravaju na vrlo visoko onečišćenje ozonom

COPERNICUS: Znanstvenici su zabrinuti i upozoravaju na vrlo visoko onečišćenje ozonom

Znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere predviđaju vrlo visoke razine onečišćenja površinskog ozona u velikoj regiji Europe kako temperature rastu. U međuvremenu, požari na otvorenim prostorima su u porastu diljem južne Europe

Regionalne prognoze ansambla CAMS-a za masksimalnu dnevnu koncentraciju površinskog ozona u cijeloj Europi incijalizirane 19. srpnja 2022. i vrijede od 19. do 22. srpnja. Zasluge: Copernicus služba za nadzor atmosfere

Znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) upozoravaju da bi vrlo visoke razine onečišćenja ozonom u južnoj Europi uzrokovane toplinskim valom sada mogle utjecati na sjeverozapadne regije u sljedećih nekoliko dana. Predviđanje dolazi nakon što je u zapadnoj i južnoj Europi zabilježeno iznimno veliko površinsko onečišćenje ozonom, osobito nad Pirenejskim poluotokom i dijelovima sjeverne Italije.

CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, nastavlja pratiti površinske koncentracije ozona nakon porasta razina uzrokovanog toplinskim valom, uz razorne požare na otvorenim prostorima.

Sredinom srpnja maksimalne dnevne vrijednosti površinskog ozona, koje dosežu vrhunac sredinom dana, dosegle su nezdrave razine u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, pri čemu su na nekim mjestima izmjerene vrijednosti veće od 200 μg/m3. Dok se predviđa smanjenje koncentracija na Pirenejskom poluotoku, one su porasle iznad 120 μg/m3 u sjevernim i zapadnim dijelovima Europe od 18. srpnja jer toplinski val donosi rekordne temperature. Predviđa se da će dosegnuti vrhunac između 18. i 20. srpnja prije popuštanja.

Ozon na Zemljinoj površini ključni je onečišćivač zraka koji može utjecati na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, pa čak i ekosustave.

Ozon (O3) je reaktivni plin unutar dva sloja atmosfere, stratosfere (između visina od približno 15 i 50 km) i troposfere (do približno 15 km visine). Dobro poznati ozonski omotač u stratosferi štiti život na Zemlji od sunčevog ultraljubičastog zračenja. Međutim, na nižim nadmorskim visinama igra različite uloge kao glavni staklenički plin, u regulaciji sastava atmosfere i kao komponenta onečišćivača zraka gdje je jedan od glavnih elemenata urbanog smoga.

Budući da je riječ o sekundarnom plinu koji nastaje interakcijom sunčeve svjetlosti s hlapljivim organskim spojevima i dušikovim oksidima koje emitiraju fosilna goriva i drugi umjetni izvori, smanjenje emisija je ključno.

Mark Parrington, viši znanstvenik iz Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS), komentira:

„Potencijalni utjecaji vrlo visokog onečišćenja ozonom na ljudsko zdravlje mogu biti značajni i u smislu respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Više vrijednosti mogu dovesti do simptoma poput grlobolje, kašlja, glavobolje i povećanog rizika od napadaja astme. Clean Air Alliance procjenjuje da onečišćenje ozonom uzrokuje otprilike milijun dodatnih smrti godišnje. Zbog toga je ključno pratiti razine površinskog ozona.”

Požari na otvorenom prostoru i dalje haraju dijelovima jugozapadne Europe

Uz povećano onečišćenje ozonom, europski toplinski val također pogoršava razmjere i intenzitet požara na otvorenim prostorima koji trenutačno bjesne južnom Europom, posebice u jugozapadnoj Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. Najgore pogođene regije do sada uključuju regiju Gironde južno od Bordeauxa, Extremadura i Galiciju u Španjolskoj te dijelove Portugala.

Vrlo sušni uvjeti i ekstremna vrućina pogoršavaju rizik od požara na otvorenim prostorima, a prognoze opasnosti od požara iz ECMWF-a, dostupne putem Copernicus Emergency Management Servicea, upozoravaju da je veliki dio zapadne Europe u „ekstremnoj opasnosti od požara“ s nekim područjima „vrlo ekstremne opasnosti od požara“.

Osim toga, CAMS GFAS sustav temelji se na satelitskim promatranjima lokacija požara na otvorenim prostorima i Fire Radiative Power (FRP), mjeri intenziteta koja se koristi za procjenu emisija zagađivača dima.

Ukupne procijenjene emisije ugljika od požara na otvorenim prostorima u Španjolskoj između 1. lipnja i 18. srpnja već su veće od ukupnih emisija od lipnja do srpnja od 2003. do 2021. u skupu podataka CAMS GFAS.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA