32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCOPERNICUS: Protekli ožujak drugi najtopliji u zabilježenoj povijesti

COPERNICUS: Protekli ožujak drugi najtopliji u zabilježenoj povijesti

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), kojeg provodi Europski centar za srednjeročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable. Svi navedeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.
Anomalija prizemne temperature zraka za ožujak 2023. u odnosu na prosjek ožujka za razdoblje 1991.-2020. Izvor podataka: ERA5. Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene/ECMWF.

Ožujak 2023. – temperaturni naglasci:

 • Mjesec je zajedno bio drugi najtopliji ožujak na globalnoj razini
 • Temperature su iznad južne i srednje Europe bile iznad prosjeka, a iznad većeg dijela sjeverne Europe ispod prosjeka
 • Bilo je puno toplije od prosjeka na golemom dijelu kopna koji pokriva sjevernu Afriku, jugozapadnu Rusiju i veći dio Azije, gdje su postavljeni mnogi novi rekordi visokih temperatura za ožujak
 • Znatno iznadprosječne temperature bile su i nad sjeveroistokom Sjeverne Amerike, Argentinom i susjednim zemljama, velikim dijelom Australije i obalnom Antarktikom
 • S druge strane, bilo je mnogo hladnije od prosjeka u zapadnoj i središnjoj Sjevernoj Americi

Ožujak 2023. – Naglasci morskog leda:

 • Opseg antarktičkog morskog leda bio je drugi najniži za ožujak u evidenciji satelitskih podataka, 28% ispod prosjeka, nakon rekordno niskog opsega u veljači.
 • Koncentracije morskog leda bile su znatno ispod prosjeka u svim sektorima Južnog oceana.
 • Opseg arktičkog morskog leda bio je 4% ispod prosjeka, svrstavajući ga zajedno na 4. najniže mjesto za ožujak u evidenciji satelitskih podataka, ali također blizu tri najniža opsega.
 • Za razliku od većinom ispodprosječnih koncentracija morskog leda u drugim sektorima Arktičkog oceana, koncentracije su bile znatno iznad prosjeka u Grenlandskom moru.
Vremenske serije mjesečnih srednjih anomalija veličine antarktičkog morskog leda za sve ožujske mjesece od 1979. do 2023. Anomalije su izražene kao postotak ožujskog prosjeka za razdoblje 1991.-2020. Izvor podataka: EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1. Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene/ECMWF/EUMETSAT.

Prema Samanthi Burgess, zamjenici direktora C3S-a, “Nakon rekordno niskog opsega u veljači, morski led na Antarktiku dosegao je svoju drugu najmanju količinu u ožujku unutar 45-godišnjeg skupa satelitskih podataka, nastavljajući dugoročni trend smanjenja morskog leda u polarnim regijama. Praćenje klime ključno je za razumijevanje ovih brzih i tekućih promjena na oba pola.”

Lijevo: Prosječna koncentracija antarktičkog morskog leda za ožujak 2023. Debela narančasta linija označava klimatološki rub leda za ožujak za razdoblje 1991.-2020. Desno: anomalija koncentracije antarktičkog morskog leda za ožujak 2023. u odnosu na prosjek ožujka za razdoblje 1991.-2020. Izvor podataka: ERA5. Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene/ECMWF.

Ožujak 2023. – Hidrološki naglasci:

 • U ožujku 2023. bilo je vlažnije od prosjeka u pojasu od zapada do sjeveroistoka diljem sjeverne Europe i iznad Turske.
 • Regije koje su imale sušnije uvjete od prosjeka tijekom ožujka 2023. uključivale su veći dio Pirenejskog poluotoka, gdje su uvjeti bili pogodni za požare na otvorenom, alpski luk, dijelove srednje Europe, istočni Balkan i sjeverozapadnu obalu Kaspijskog jezera.
 • Izvan Europe, u ožujku 2023. bilo je vlažnije od prosjeka u dijelovima SAD-a, nekoliko regija Azije, Roga Afrike, Novog Zelanda, sjeverne Australije, dijela južne Afrike i Brazila. U mnogim regijama jake oborine dovele su do poplava.
 • Sušnije od prosjeka bilo je u Argentini, koja je doživjela nastavak suše, južnoj Australiji, jugozapadnoj Africi i dijelovima Azije. U mnogim slučajevima ti su uvjeti bili povezani s temperaturama višima od prosjeka.
Anomalije padalina, relativna vlažnost prizemnog zraka, volumetrijska vlažnost gornjih 7 cm tla i prizemna temperatura zraka za ožujak 2023. u odnosu na ožujske prosjeke za razdoblje 1991.-2020. Tamnije sivo sjenčanje označava mjesta gdje vlažnost tla nije prikazana zbog ledenog pokrivača ili klimatološki niske količine oborina. Izvor podataka: ERA5 Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene/ECMWF.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA