31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROSJEČNE CIJENE KVADRATA: od 1.719 u Karlovcu do rekordnih 5.686 eura u...

PROSJEČNE CIJENE KVADRATA: od 1.719 u Karlovcu do rekordnih 5.686 eura u Dubrovniku

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom ožujka, osim trenda rasta, neki gradovi svjedočili i padu cijena.

Posebno je zanimljivo promatrati razlike u cijenama između obalnih i kontinentalnih gradova. Obalni gradovi poput Dubrovnika, Opatije, Rovinja i Splita drže visoke cijene nekretnina, dok su neki gradovi u unutrašnjosti kao što su Karlovac, Bjelovar i Slavonski Brod zabilježili fluktuacije u cijenama, uključujući i pad.

Prosječne tražene cijene kvadrata od 1.719 eura na više

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u skupini gradova s nižim prosječnim oglašavanim cijenama kvadrata nalaze se Karlovac, Bjelovar, Osijek i Slavonski Brod. Karlovac je dosegao prosječnu cijenu kvadrata od 1.719 eura, dok Bjelovar bilježi mjesečni pad od 3,3 posto s prosječnom cijenom od 1.826 eura. Slavonski Brod bilježi pad od 0,5 posto i prosječnu cijenu kvadrata od 1.978 eura, dok je Osijek od njega 30 eura jeftiniji.

Jadranski gradovi poput Poreča i Opatije zadržavaju visoke cijene stanova, ali s blagim promjenama u ožujku. Poreč bilježi pad od 0,3 posto, dok je prosječna cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3.671 euro. Opatija, kao luksuzna destinacija, ostaje visoko pozicionirana s prosječnom cijenom od 5.140 eura, uz minimalan pad od 0,2 posto.

Pad bilježi i Makarska u kojoj su cijene na mjesečnoj razini bile niže za 0,4 posto, pa je prosječna cijena iznosila 3.515 eura po kvadratu. U jednakom su postotku cijene stanova u Puli porasle i popele se na 3.074 eura po kvadratu.

Porast cijena i u unutrašnjosti

Zanimljivo je napomenuti da su i neki gradovi u unutrašnjosti, poput Osijeka i Varaždina, kao i najtraženijeg Zagreba, također zabilježili porast mjesečnih vrijednosti. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako Osijek bilježi blagi porast od 0,3 posto, s prosječnom cijenom od 1.948 eura po kvadratu, dok su u Varaždinu cijene porasle za 0,7 posto i popele se na prosječnih 2.821 euro. Zagreb u ožujku bilježi mjesečni porast od 0,5 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadrata popela se na 3.022 eura.

Porast od 0,3 posto bilježe Rovinj i Umag u kojima je prosječna oglašavana cijena kvadrata iznosila 4.731 i 4.375 eura.

Rijeka i Split tijekom ožujka bilježe značajne poraste od 2,6 posto, s prosječnim cijenama od 2.983 eura odnosno 4.454 eura po kvadratu. Među gradovima koji su doživjeli značajnije promjene nalazi se i Šibenik s porastom od 1,3 posto i prosječnom cijenom kvadrata od 3.415 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako Dubrovnik, s cijenom od 5.686 eura i Zadar, sa 3.476 eura zadržavaju stabilne cijene.

-Podaci o oglašavanim cijenama stanova pokazuju dinamiku tržišta nekretnina, te potencijalnim kupcima i prodavateljima pružaju uvid u kretanje cijena na određenim područjima. Unatoč raznolikim promjenama, valja imati na umu kako prosječne tražene cijene uglavnom variraju od stvarnih prodajnih cijena, iz razloga što odražavaju želje prodavatelja – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine.

Osjetne razlike u unutrašnjosti i na moru

Razlika u cijenama nekretnina između obale i unutrašnjosti odražava razlike u potražnji, ponudi, geografskom položaju, gospodarskom razvoju i drugim čimbenicima.

-Razlike u cijenama nekretnina između obale i unutrašnjosti uglavnom proizlaze iz razlika u potražnji, turizmu, geografskom položaju, a u nekim slučajevima i u razini razvijenosti između obalnih i kontinentalnih područja. Područja uz more imaju visoke cijene nekretnina zbog atraktivnosti i intenzivne potražnje, dok su pojedini kontinentalni gradovi, atraktivni manjem broju kupca, što rezultira i nižim cijenama nekretnina- rekao je Mladen Matijević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA