32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiČestitamo! Stjepan Ćosić izabran za redovitog člana HAZU

Čestitamo! Stjepan Ćosić izabran za redovitog člana HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 19. svibnja izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 5 dopisnih članova i 5 članova suradnika HAZU.

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije za redovite članove, odnosno akademike izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, u Razredu za prirodne znanosti Ivan SondiMario Šlaus Stipan Jonjić, u Razredu za filološke znanosti Mario BrdarSilvana Vranić Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko CvetnićKrešimir Bagić i Sibila Petlevski, u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste te u Razredu za tehničke znanosti Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Tomislav Friščić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Philippe Ménard iz Francuske u Razredu za filološke znanosti, Josip Mlakić iz BiH u Razredu za književnost, Xavier Barral I Altet iz Španjolske u Razredu za likovne umjetnosti te Sofia A. Gubaidulina iz Njemačke u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Ivana Horbec, u Razredu za filološke znanosti Nikola Vuletić i Ivan Marković te u Razredu za književnost Tena Štivičić i Maša Kolanović.

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Akademija može imati maksimalno 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova114 dopisnih članova i 79 članova suradnika.

Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u srijedu 15. lipnja u palači HAZU.

Stjepan Ćosić rođen u Makarskoj 25. ožujka 1964. Povijest i sociologiju studirao i diplomirao je 1987. na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Od 1988. do 1992. predavao je u osnovnim i srednjim školama u Dubrovniku, a od 1992. do 1995. radio je kao arhivist u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Pohađao je poslijediplomski studij Sveučilišta u Zagrebu Kulturna povijest istočne obale Jadrana, magistrirao (1994.) i doktorirao (1997.) s temom Dubrovačko područje od sloma Republike do 1848. na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1995. do 2003. zaposlen je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Od 2003. do 2012. bio je u tri mandata ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva u Zagrebu. Od studenoga 2012. do kraja 2017. bio je zaposlen na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, gdje je bio šef Katedre za ranonovovjekovnu i suvremenu povijest. Dana 19. prosinca 2017. izabran je za redovitoga profesora na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje više kolegija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA