31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBolnički liječnici progovorili - Muka nam je. Neki čekaju na preglede mjesecima,...

Bolnički liječnici progovorili – Muka nam je. Neki čekaju na preglede mjesecima, a ministar sve obavi u pola sata

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) oglasila se o sređivanju pretraga i pregleda preko veze, posebno se osvrnuvši na zdravstveno zbrinjavanje političara preko reda. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Vrijeme je da se svi mi, kako liječnici i drugi zaposlenici zdravstva tako i građani, prestanemo praviti da slon nije u sobi, kao u onoj engleskoj poslovici u kojoj je u sobi slon, svi se prave da ga ne vide i svi o tome šute. Slon je u sobi već desetljećima. Dapače, svojom veličinom je ispunio sobu. Još malo pa će posisati cijeli kisik u sobi. Slon u sobi, ono što se pravimo da se ne događa, što ne spominjemo i od čega odvraćamo oči, je fenomen pod nazivom: Imaš vezu? Imaš nekoga da ne moram čekati mjesecima na pretragu ili pregled? Možeš mi riješiti pregled ili pretragu?

U Hrvatskoj svi plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje. Ali svim građanima zdravstvena usluga u stvarnosti nije jednako dostupna. Postoje oni koji čekaju mjesecima na pretragu i satima pred ambulantom. A postoji i kasta moćnih koja im poseban tretman u javnom zdravstvenom sustavu. Vidjesmo neki dan kako je ministar Radovan Fuchs uspješno, brzo i učinkovito riješio svoj zdravstveni problem na hitnom bolničkom prijemu. Ništa čekanja, ništa redovi pred ambulantom, ništa nervoza i gubljenje sati. Pacijent gotov za pola sata.

A i parking mu se osigura pred vratima bolnice. Slučaj ministra Fuchsa je slika i prilika kako, nažalost, funkcionira sustav u odnosu na moćne političare. Sustav u kojem su hitni prijemi prekrcani dan i noć, sustav u kojem nedostaje 2000 liječnika i pitanje koliko medicinskih sestara, sustav u kojem građani u pojedinim dijelovima države ne mogu do obiteljskog liječnika, pedijatra ili ginekologa. Sustav u kojem se na pojedine pretrage čeka mjesecima, pa tko može potegne vezu, tko može plati privatno, a tko ne može čeka.

Liječenje moćnika preko veze i preko reda nije iznimka već pravilo. Nama liječnicima godinama je muka od toga. Nazove ravnatelj, nazove šef klinike ili nazove već netko moćan unutar sustava. I slijedi uvijek isti razgovor. Dolazi taj i taj glavonja, daj molim te riješi to što prije i bez čekanja.

I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku. U sustavu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhiziran i centraliziran, nije uputno previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda. Sustav nas tjera na takav modus operandi i ucjenjuje na različite načine. I sustav očekuje da o tome šutimo. Autocenzura je temelj ovakvog zdravstvenog sustava. Za prekoredno uguravanje političara u bolnicama nisu krivi liječnici. Krivi su ravnatelji, šefovi i sustav. I jasno političari. Takvo nam je zdravstvo, a vidjesmo na primjeru kćerke predsjednika Sabora da nam je takvo i pravosuđe. Takvo nam je i društvo, stoji u priopćenju HUBOL-a.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA