27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaDugastroBijela maslina, sorta za careve i torcidaše

Bijela maslina, sorta za careve i torcidaše

Na pitanje koja je najpopularnija sorta maslina među hrvatskim maslinarima u posljednje vrijeme, mnogi bi na prvu odgovorili oblica, pa zatim levantinka, onda možda neke španjolske sorte namijenjene intenzivnom uzgoju… Ma kakvi, domaći maslinari, pogotovo dalmatinski, u posljednje vrijeme samo jednu želju imaju, a to je bijela maslina!

Bijela maslina, odnosno Leucocarpa, koja se naziva i Leucolea, sorta je masline koju karakteriziraju mali plodovi koji tijekom sazrijevanja poprimaju bijelo-bjelokosnu boju.

Danas raste u južnoj Italiji, a posebno je poznata kao leucolea, maslina s plodovima bijele boje koji izgledaju kao biseri. Drevna je sorta iz Kalabrije, gdje su je, pretpostavlja se, donijeli stari Grci još u doba Magne Graecije, znači od 8. stoljeća prije Krista.

Uzrok u genetici

Innozenzo Muzzalupo, znanstvenik s talijanskog Istraživačkog centra za masline, citruse i voćke pri Vijeću za poljoprivredno istraživanje i ekonomiju, ustanovio je da plod ima bijelu boju jer se aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod nje uopće ne događa.

Leucocarpa je, stoga, jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijeli plod ili eventualno požuti prije truljenja zbog oksidacije lipida. Muzzalupo i suradnici ustvrdili su da je razlog tome blokirana transkripcija određenih gena na enzimskoj razini, za što je odgovoran proces regulacije kojeg uvjetuje mikro RNA u koštici ploda.

Krunidbeno ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od leucocarpe prema sastavu masnih kiselina, aromama i okusu slično je ulju drugih sorti maslina pa njena “ekskluzivnost” leži samo u njenom neobičnom izgledu i činjenici da se teže reproducira zbog čega raste na ograničenom području.

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe. Ova sorta se, stoga, sadila uokolo samostana jer se njeno ulje nakon blagoslova koristilo u katoličkim sakramentima i obredima. Posebno je zanimljivo da se u drevna vremena uljem leucocarpe pomazivalo careve prilikom krunidbe.

Osim za careve, ova je maslina upravo idealna za sve ljubitelje nogometnog kluba Hajduk, pa bi upravo sadnice ove sorte trebale okružiti Poljud, a za sve one koji bijele masline žele u svojim maslinicima, kažimo da ih već brojni rasadnici imaju.

Jer, samo jednu želju imam – a to je bijela maslina!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA