28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBeroš: Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, uvodit ćemo nove mjere...

Beroš: Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, uvodit ćemo nove mjere – policijski sat je zadnja opcija

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka u Vladi govorio je o dugovanjima prema veledrogerijama, ali i o epidemiološkoj situaciji i uvođenju novih mjera.

“Sagledavamo situaciju i nalazimo rješenja. Razumijemo i veledrogerije, ali moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna ponavlja iz godine u godinu”, kazao je Beroš, donosi N1.

Dodao je da su razgovarali o njihovim poteškoćama u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima.

“Na sljedećem sastanku zasigurno će se staviti na raspolaganje da suportiram njihova nastojanja, odnosno da sam ispred ministarstva i vlade stupim u kontakt i s domaćim i internacionalnim proizvođačima lijekova. Siguran sam da ćemo iznaći rješenje. Novca ima, a ja sam govorio drugim našim nastojanjima da pomognemo svim participantima tog problema”, rekao je Beroš.

Kazao je da nije na sastanku poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama. Dodao je da je na rast troška utjecala i korona, odnosno nabavka maski, vizira i ostale zaštitne opreme.

“Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani a vezani su uz covid-19 epidemiju. Trošak testiranja je preko 200 i nešto mili kuna. Ne bih rekao da je covid-19 kriza jeftina”, kazao je Beroš.

Dodao je da bolnice mogu izdržati dovoljno dugo nakon obustave distribucije lijekova, ali nije htio precizirati koliko je to točno vremena.

“Mislim da ćemo naći rješenje prije isteka mjesec dana.”

“Razgovarali smo i o strukturi dugova i imamo određena pitanja koja ćemo postaviti veledrogerijama. Kada dobijemo odgovore, onda ćemo govoriti o isplati duga.”

“Raste broj novozaraženih, danas je veći nego ikad. Još ćemo nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera. Ako se ne dese neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja”, najavio je i pozvao na odgovornost.

“Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Jasno je da se virus horizontalno i zrakasto šiti među populacijom, stoga je sada potrebno biti oprezniji nego ikad”, poručio je.

Komentirao je i postoji li mogućnost uvođenja policijskog sata.

“Ako bude potrebno, ali ne želim u ovom trenutku dati potvrdan odgovor. Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno”, rekao je i dodao prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti.

O dugu veledrogerijama govorio je i ministar financija Zadravko Marić.

“Do samog rebalansa nam je plan, a idućeg četvrtka ćemo usvajati proračun za iduću godinu, do samog rebalansa probat ćemo u okviru preraspodjele probati pronaći iznos, od oko 300 milijuna kuna, nakon toga računamo na veći, izdašniji iznos”, kazao je.

Novi sastanak s veledrogerijama bit će, kaže, krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Istaknuo je kako treba sagledati i samu strukturu duga i rokove plaćanja.

“Sustav financijski nije na održivim nogama i moramo ga staviti. Sada je krajnji trenutak da se sve stvari stave na stol.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA