25.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 srpnja, 2025
HomeVijestiBaskijski kuhari podijelili svoja znanja s dubrovačkim nastavnicima

Baskijski kuhari podijelili svoja znanja s dubrovačkim nastavnicima

U organizaciji Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u razdoblju od 25. do 28.04.2022. održan je niz edukativnih i metodoloških radionica za nastavnike strukovnih zvanja škole (kuharstvo, posluživanje i ekonomija), u hotelu Valamar Argosy Dubrovnik.

Radionice su vodili renomirani španjolski stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra, koji je tehnički partner Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije.

Baskijski kulinarski centar (BCC) jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

Izmjenom znanja, kreativnih vještina i tehnika, prateći nove vizije i svjetske trendove u turizmu i ugostiteljstvu, ostvarila se izuzetna suradnja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Baskijskog kulinarskog centra, čime su nastavnici strukovnih zvanja obogatili i usavršili svoje vještine i znanja u struci.

Radionice iz područja ekonomije, na temu „Kako prepoznati poduzetničku ideju“, organizirane su za studente Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Prema riječima polaznika, suvremene metode design thinkinga i njihova primjena u poslovanju, predavači i gosti, učinili su ovu radionicu iznimno zanimljivom i dinamičnom.

Predavači na radionicama su bili Ivan Udženija kao voditelj radionice, Amela Obad, Maris Kutanjac, Sandra Bender, Ante Kristić i Nikša Grabovac ispred RCKDU i Izaskun Zurbitu kao gost predavač iz Baskijskog kulinarskog centra.

Nakon Ane-Marije i Milana Vasića iz restorana „Pantarul“, studentima su svoju poduzetničku priču ispričali mladi baskijski poduzetnici iz tvrtke „Bizio“ koji proizvode tradicionalni baskijski napitak-jabukovaču. Njihova tvrtka je primjer novonastale male uspješne firme koja koristi metode design thinkinga u svom poslovanju. Polaznici radionice pokazali su iznimnu kreativnost, a radionica ih je usmjerila kako koristiti suvremene metode u procjeni potrošačkih potreba i tržišnih trendova u cilju prepoznavanja poduzetničke prilike uz razvijanje prezentacijskih vještina.

U suradnji s Maddi Echeverria Crucelegu, predstavnicom iz Baskije, nastavnici Ljiljana Prce i Valentino Vrdoljak održali su radionicu iz područja posluživanja, na temu “Edukacija pomoćnog osoblja u poslužnom odjelu”, dok su nastavnici Luka Šimunović i Valentino Vrdoljak upoznali sudionike s vinskom raznolikošću Dubrovačko-neretvanske županije.

Alberto Rodríguez Becerril i Héctor M. Cabella Lerma iz Baskijskog kulinarskog centra kulinarske radionice vodili su na temu povrća, koje je ovaj put bilo u ulozi glavne namirnice. Obradili su načine pristupa namirnicama, od proizvodnje preko najmodernijih tehnika obrade do prezentacije gotovih jela.

 „Izuzetno nam je drago što je Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik odabrala Baskijski kulinarski centar za tehničkog partnera u projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. U ovom projektu surađujemo već dvije godine, točnije od 2020. godine. Suradnju razvijamo kroz naše radne posjete, mi Dubrovniku, oni Baskiji, gdje izmjenjujemo nove informacije i iskustva, te težimo višim razinama u kulinarskom i gastronomskom smislu. Cilj nam je implementirati i ponuditi drukčiju perspektivu o tehnikama, trendovima u kulinarstvu, te općenito o novim načinima razmišljanja kad je hrana u pitanju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA