30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBarač i Vlahušić nakon ročišta o zidinama: Sud nije prihvatio povećanje vrijednosti...

Barač i Vlahušić nakon ročišta o zidinama: Sud nije prihvatio povećanje vrijednosti spora, presuda će biti donesena 19. veljače

Danas je na Općinskom sudu u Dubrovniku održano pripremno ročište u sporu oko utvrđivanja ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. Podsjetimo, tužbu su podnijeli predsjednik dubrovačkog SDP-a, Jadran Barač i bivši gradonačelnici Vido Bogdanović i Andro Vlahušić. Nakon ročišta Barač i Vlahušić su kazali kako će prvostupanjska presuda u ovom predmetu biti donesena 19. veljače 2021., a otkrili su i kako sud nije prihvatio zahtjev tuženika za povećanjem vrijednosti spora.

„Jedino što nakon današnjeg ročišta možemo kazati je da će prvostupanjska presuda u ovom sporu biti donesena 19. veljače 2021. godine. U ovom trenutku ne znamo u čiju će korist sud presuditi. Naravno, nadamo se najboljem ishodu, ne zbog nas, ne radi skupljanja političkih poena već raditi dobrobiti građana. Radi se o imovini građana i ta imovina mora ići u transparentne javne ruke“ kazao je Barač te dodao kako Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine nisu odustali od povećanja vrijednosti predmeta spora.

„Nastavili su s politikom razbacivanja javnog novca. Mi, odnosno gospodin Vlahušić, gospodin Bogdanović i ja raspolažemo i ovaj spor financiramo privatnim novcem dok druga strana spor financira novcem iz proračuna i od zidina. Grad Dubrovnik nije trebao ići u povećavanje vrijednosti spora što u konačnici ni sud nije prihvatio. Sudac je utvrdio da je vrijednost predmeta spora onakva kakvom ju je tužitelj, odnosno mi, naznačio, odnosno 201 tisuća kuna, te zaključio raspravu jer su svi naši dokazi izneseni već prošle godine i mi nismo nikakve dokaze dodavali. Vjerujem da sudac ima materijala za donošenje presude, a to će se na kraju i dogoditi 19. veljače“, izjavio je Barač.

„Ovo je jedna od malih utakmica u velikoj utakmici vraćanja zidina Gradu Dubrovniku. Drago mi je da smo uz Jadrana koji je to pokrenuo, u ovoj tužbi Vido i ja koji smo potpisivali te ugovore u raznim vremenskim intervalima, s različitim namjenama. No, namjena nikad nije bila da ogromna količina novca pripada manjem broju ljudi, nego da se taj novac primarno iskoristi za dobrobit građana Dubrovnika. Nitko, ni ja niti Jadran ni Vido ne osporava vrijednost poslova koje DPDS obavlja. Ono što osporavamo i zašto tražimo ništetnost ugovora jest da se dijete vrati materi i da se prihod od zidina vrati gradu Dubrovniku, proračunu i Gradskom vijeću, a da DPDS nastavi raditi svoje poslove sukladno svojim tradicijama, odnosno da obnavlja po Konavlima, Stonu i Primorju, no da to rade, kao i drugi proračunski korisnici, u suradnji sa svima nama“ kazao je Vlahušić te dodao da je od zidina lani uprihodovano 200 milijuna kuna, a da je od poreza i prireza uprihodovano 180 milijuna kuna.

„Da je lani usvojeno ovo što nas trojica tražimo, Gradu Dubrovniku, odnosno svim njegovim građanima, vama novinarima, sudcu, i Matu Frankoviću i Marku Potrebici i odvjetnicima bi ostalo 80 milijuna kuna. S ovakvim ugovorima svatko od nas spalio je 2 tisuće kuna. Takva ludost ne postoji nigdje u svijetu. Jedna skupina građana uzima od svih nas skupa. Koliko ćemo uspjeti u ovom sporu to će procijeniti sudac, ali meni je drago da su i mlađi prihvatili ovu ideju. Prije deset godina sam bio sam u ovom, a sad ima mlađih koji mogu trčati ovu štafetu. Nema ovdje političke utakmice“, pojasnio je Vlahušić.

Barač je kazao da je teško predvidjeti što će se dogoditi ako sud prvostupanjskom presudom utvrdi da je ugovor ništetan.

„Sigurno je da će ići žalbe. Ili s naše strane ili s njihove. Sigurno je da će se bitka nastaviti. Potencijalno se može promijeniti da pravosudno tijelo potvrdi da Grad Dubrovnik mora upravljati svojom najvećom imovinom. Ovdje nema privatne zadovoljštine. Danas su kolege s druge strane pobrojali svoje troškove, koji će samo u ovom prvom dijelu parnice, ako sam dobro shvatio iznositi 30 tisuća kuna. Što ćemo ili ravnopravno ili kako se god dogovorimo podijeliti kolege Andro, Vido i ja iz svojih džepova. Moje dijete će ostati zakinuto za nešto jer ću morati podmiriti troškove, dok će ekipa iz DPDS-a i Grad Dubrovnik to platiti javnim novcem. Radi se o javnom interesu“ kazao je Barač.

„Ako se donese odluka o ništetnosti, tada se postojeći ugovor raskida. Zidine se vraćaju Gradu i onda je na Gradu da odluči što će s DPDS-om. Mislim da nema nikoga tko ne želi da DPDS nastavi sa svojim poslom, ali ne želimo da umjesto nas broje novce i da na putu od ulaznica pa da dok sredstva dođu do svih nas, izgubimo 80 milijuna kuna. Vjerojatno smo najgluplji grad na svijetu ako to sami sebi radimo. Jednom će doći vrijeme za razumnost. Nadam se 19. veljače“, kazao je Vlahušić.

„Koliko ja kao laik razumijem ništetnost, sva imovina koja je stečena temeljem tog ugovora trebala bi pripasti zakonitom vlasniku, a to je Grad Dubrovnik. To je jedna zanimljivost koja će se eventualno promijeniti“, zaključio je Barač.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA