32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaBačić o unutarstranačkim izborima u HDZ-u: nitko nije nezamjenjiv

Bačić o unutarstranačkim izborima u HDZ-u: nitko nije nezamjenjiv

Boraveći danas u Dubrovniku saborski zastupnik ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Branko Bačić osvrnuo se na političke aktualnosti. Komentirao je tako Bačić prozivke oporbe zbog odlaska Sabora na dvotjednu pauzu, zahtjev predsjednika Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnosti, kao i predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u. Bačić danas nije htio potvrditi kako će se kandidirati za još jedan mandat na čelu HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, a nije htio ni govoriti o kandidatu za mjesto župana na predstojećim lokalnim izborima.

“Osobno nemam stanku od dva tjedna. U ovom periodu ću biti svugdje samo ne na Korčuli, uglavnom diljem županije i Hrvatske. Ovih sam dana analiziralo rad Sabora. Od 2. rujna kada je započelo jesensko zasjedanje, a nakon što smo konstituirali Vladu i Sabor, pa do 15. prosinca kad je Ustavom predviđeno zasjedanja Sabora ima 16 tjedana. U tih 16 tjedana Sabor će zasjedati 14 tjedana.

Ako oporba nije u stanju od mogućih 16, u tih 14 tjedana prezentirati svoje politike i svoje odgovore na sva bitna pitanja onda to više nije problem dimenzije vremena, nego problem dimenzije nesposobnosti i neznanja da ono što imate reći i ono za što smatrate da su rješenja za izazove u hrvatskom društvu prezentirate.

Od početka godine, od 15. siječnja pa do 18. svibnja kad je raspušten Sabor u prošlom mandatu bilo je 18 tjedana. U tih 18 tjedana Sabor je zasjedao svih 18 tjedana, čak nismo otišli na uobičajeno stanku u Velikom tjednu. Oporba je imala pozornicu, kako nazivaju Sabor. Na parlamentarnim izborima HDZ je pomeo tu istu oporbu, premda je imala polugodišnje zasjedanje Sabora i imali su prigode reći ono što misle. Ovdje se radi o kvaliteti rada koju Hrvatska demokratska zajednica ima i koju su naši birači prepoznali. Nažalost, to nije slučaj kad je u pitanja oporba. Kad bi godina, umjesto 365 trajala 600 dana, smatram da bi im to bilo malo za reći nešto kvalitetno i važno za Hrvatsku”, kazao je Branko Bačić te se osvrnuo na zahtjev predsjednika Milanovića za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ostao sam iznenađen pismom predsjednika Milanovića. Smatram to svojevrsnim obratom u načinu njegova rada i govora. Do prije nekoliko dana govorio je da se strašni događaj s Markova trga, mogao dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj, a ne samo na Markovom trgu. Time je na određen način relativizirao taj događaj, a sada vidim da je zabrinut za sigurnost situaciju u Hrvatskoj i zbog toga predlaže sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Važno da sve institucije u Hrvatskoj reagiraju, pa tako i predsjednik Republike i Vlada i Sabor, kao i policija i DORH i da se utvrde sve okolnosti ovog slučaja. Potrebno je osim sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost da mi političari u svojim nastupima i govorima, kao i djelovanje učinimo sve da se smanje tenzije u društvu. Često puta je verbalno nasilje podloga za fizičko koje smo vidjeli da se dogodilo. Dakle, odluka je na drugom brdu, na predsjedniku Vlade. Očekujemo da će premijer vrlo brzo o otme očitovati. Moram dodati da je dobro što je došlo do kopernikanskog obrata u načinu govora i viđenju stvari u Hrvatskoj predsjednika Milanovića i da se doista da podrška, koja je do sad s njegove strane izostala prema DORH-u, i da se sve ono što je nezakonito napravljeno procesuira” kazao je Bačić te pojasnio kako se HDZ odlučio na nastavak unutarstranačkih izbora kako bi pojedini ogranci stekli legitimitet pred lokalne izbore.

“Hrvatska demokratska zajednica je daleko najjača stranka u Hrvatskoj. Kad govorite o lokalnim razinama za što ćemo provoditi izbore, imamo gotovo pola mjesta župana, kao i gradonačelnika i načelnika na području Republike Hrvatske. Statutom Hrvatske demokratske zajednice predviđeni su unutarstranački izbori, koje smo zbog problema koji su bili ovo proljeće zaustavili i održali smo samo dio tih unutarstranačkih izbora. Sad želimo putem unutarstranačkih izbora čelnicima naših lokalnih, gradskih, općinskih i županijskih organizacija dati novi izborni legitimitet jer u ovom trenutku predsjednici tih teritorijalnih organizacija su izvan mandata.

Meni osobno je kao predsjedniku Županijskog odbora istekao mandat u svibnju i držim da je potrebno provesti izbore i dati novi izborni legitimitet kako bi te organizacije imale snagu svježeg legitimiteta u kandidiranju svoj kandidata za čelna mjesta u općinama, županijama i gradovima. Što se tiče mene osobno i moje kandidature o tome ćemo donijeti odluku na razini Dubrovačko-neretvanske županije u dogovoru s predsjednikom stranke” kazao je Bačić te još jednom pojasnio logiku nastavka unutarstranačkih izbora sad pred lokalne izbore kad je Statutom stranke previđeno održavanje unutarstranačkih izbora šest mjeseci nakon održavana lokalnih izbora.

“Unutarstranačke izbore ćemo održati kako bi svi naši predloženi kandidati imali, kako sam već pojasnio, potreban izborni legitimitet, a uvjeren sam da će kandidati koje predložimo pobijediti na izborima, no unutarstranački izbori nakon lokalnih izbora su potrebni kako bi oni prošli svojevrsnu trijažu u svom članstvu i da oni kandidati koji nisu polučili uspjeh kakav smo predviđali faktički daju svoj mandat na raspolaganje članstvu”, kazao je Bačić te se osvrnuo na stanje u dubrovačko-neretvanskom HDZ-u.

“Ovo je jedna od najboljih županijskih organizacija Hrvatske demokratske zajednice. Na proteklim izborima ostvarili smo najbolji rezultat u povijesti i osvojili smo gotovo 47 posto glasova građana u županiji. Nitko nije nezamjenjiv i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoje dobre zamjene. Ovo je županija u kojoj je od 22 jedinice lokalne samouprave u 17 jedinica pobjedu odnijela Hrvatska demokratska zajednica. I župan i njegovi zamjenici su iz redova HDZ-a. Nema bojazni da će HDZ na idućim lokalnim izborima polučiti sjajan rezultat. O imenima kandidata za župana, ne bih sad govorio. Sve odluke naših tijela i na razini općina, gradova donijet će nadležna tijela bilo bi neozbiljno od mene da govorim sad o tome, prije nego svoju odluku donese Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice kojeg ćemo izabrati 6. prosinca, dok ćemo gradske odbore birati 22. studenog”, zaključio je Bačić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA