28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAPEL VIJEĆNICA SDP-A DNŽ: Prijavite nasilje!

APEL VIJEĆNICA SDP-A DNŽ: Prijavite nasilje!

U susret danima ispred nas, u susret blagdanima, obiteljskom okruženju i miru koje bi trebalo donijeti ovo pred Božićno vrijeme, ne možemo se a ne zapitati koliko naših žena jutros, danas, noćas ili  u narednim danima trpi jedan od oblika nasilja i kako im možemo pomoći, stoji u priopćenju  vijećnica Županijske skupštine SDP-a DNŽ, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Iako smo više puta u Županijskoj skupštini govorili o sigurnoj kući i dobivali obećanja da ona postoji svjedoci smo i da smo i prije nekoliko dana putem medija slušali o problemima jedne žene, koja trpi ili je pretrpjela  zlostavljanje.

Kako se oduprijeti, kako se zaštiti kad Vas sustav ne štiti dovoljno.

Zlostavljanje se na žalost događa na poslu i u kući, jer zlostavljač je osoba koja je moćnija od žrtve i svoje nasilje u većini slučajeva uspijeva sakriti.

Kako vrijeme ide i nasilje traje žrtva polako gubi osjećaj da je vrijedna, da ima razlog zašto postoji i da joj nitko ne može pomoći, vrijeme prolazi, nasilje postaje sve gore i gore, žrtva ili prestaje biti žrtva i glasno progovori o zlostavljaču ili  pristane na uvjete u kojima će i dalje trpjeti zlostavljanje.

Kako je moguće da i na poslu doživite prijetnje, a da Vas sustav ne zaštiti nego Vas šalje da podižete tužbe za mobing u kojima se Vaša agonija produžava sve do trenutka dok tužbu ne dobijete.

Kako je moguće da kada dođete u bolnicu s vidnim ozljedama ili pod stresom  koji je prouzročen prijetnjama da se zlostavljač ne kazni istog trenutka, nego Vas institucije smještaju u sigurne kuće,  ukoliko takve postoje dok Vi živite u strahu da će Vas Vaš zlostavljač jednog dana pronaći.

Kako je moguće da  žrtva bilo kojeg oblika u 21. stoljeću nije u potpunosti zaštićena, a hvalimo se modernom državom, dok se prema statistikama vrlo mali broj žena odlučuje prijaviti nasilje.

Razlozi za ne prijavljivanje su brojni npr. strah od počinitelja, dugi sudski procesi, niske kazne za počinitelje, nepovjerenje u nadležne institucije, strah da im nitko neće vjerovati, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti, u većini slučajeva su  počinitelji su  osobi ili nadređene, poznate ili bliske osobe što žrtvama otežava prijavu, a dani idu i nasilje traje.

Drage žene žrtve bilo kojeg oblika nasilja poštujte sebe i prijavite svog zlostavljača, jer to je najmanje što možete učiti za sebe, budite ponosne na taj čin jer to je čin za mir i dostojanstven život koji zaslužujete.

Što se više prijava podnese i institucije će biti efikasnije  jer će shvatiti u kolikom problem se nalazimo glede žrtava nasilja .

Ukoliko ne znate kako dalje, žrtva ste i ne dobijete pomoć od institucija  ili ne znate koja su Vaša prava i koraci da se zaštite javite nam se i pokušat ćemo Vam pomoći, naš mail je  dubrovacko-neretvanska@sdp.hr.

Ovo je glasni apel svima onima  koji su žrtve od tri žene vijećnice SDP DNŽ u Županijskoj skupštini od Žena za Žene.”

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA