8 C
Dubrovnik
Srijeda, 14 travnja, 2021
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Ana Saulović, konavoska nevjesta koja uživa u knjigama, ali zbog svoje...

Ana Saulović, konavoska nevjesta koja uživa u knjigama, ali zbog svoje male “tajne” ne ide u knjižnicu

Teško se oteti iz ruku vremena u kojem živimo, u kojem nam je tehnologija neophodan životni dodatak i pomoću kojeg nam je sve dostupno i lako. Upravo iz tog razloga knjiga je konac kojim se držim za nešto još uvijek opipljivo i dobro. Skupilo se naslova, pa je neizostavno pitanje zašto jednostavno ne idem u knjižnicu. Imam mali hobi, volim podcrtavati sve što mi se sviđa – zapisala je Ana Saulović, zaljubljenica u fotografiju, pisanu riječ i odnedavno konavoska nevjesta.

W.M. Young Prekretnica

Autor uspješnice Koliba prema kojoj je snimljen i film ni ovoga puta nije razočarao. Anthony Spencer, uspješan poslovni čovjek gradi svoje malo carstvo ne štedeći nikoga tko mu se nađe na putu do ostvarenja cilja. Njegov uspjeh mu postaje teret koji mu uzrokuje paranoju kako ga prate i da je u opasnosti. Doživljava moždani udar i završava u komatoznom stanju. U njegovoj podsvjesti se događaju važni susreti i projektira se njegov vlastiti život. Anthony se nađe u situaciji u kojoj mora donijeti važnu odluku i suočiti se s vlastitim postupcima kao i posljedicama istih.

Vjenceslav Novak Posljednji Stipančići

Svi se sjećamo romana kojeg smo imali na popisu obavezne lektire. Poželjela sam ga pročitati i u vrijeme kad nije obavezno. Iako je opisana propast jedne obitelji, grad Senj i stvaranje ilirskog pokreta ja sam ovaj roman sagledala iz drugog kuta. Odnosi unutar jedne obitelji, vrednovanje sina i kćeri te u konačnici borba za opstanak preostalih članova obitelji koji plaćaju cijenu ambicije i uzdizanje društvenog statusa. Poučna i pomalo tužna priča koja ne poznaje vremensko razdoblje.

Hannah Kent Agnesina ispovijed

Nisu mi dopustili da svojim riječima kažem što se zbilo. Sve što sam rekla oduzeto mi je i izmjenjeno sve dok priča više nije bila moja.

Roman nas vodi na Island, godine 1829. gdje mlada Agnesa biva optužena za brutalno ubojstvo svoga gazde. Poslana je na usamljeno poljoprivredno imanje gdje čeka svoju kaznu, a presuda je odrubljivanje glave. Svoju priču ispovjeda mladom đakonu. Roman je napisan po istinitom događaju. Agnesa je bila posljednja osoba koja je smaknuta na Islandu.

Shaunti Feldhahn Samo za žene

Iako prvotno iz naslova možemo dobiti dojam da se radi o još jednom štivu nadahnutom feminizmom i obrani ženskih prava, zapravo je sasvim suprotno. Ovo je knjiga koju sam dobila na dar netom prije vjenčanja. Meni je poslužila kao maleni vodič, ali također sam u njoj pronašla situacije koje sam i sama proživjela, riječi koje sam i sama često izgovarala. Spoznaje na temelju činjenica. Divota. Knjiga koja će vam upaliti lampicu iznad glave i poštedjeti vas prevelike, nerijetko pogrešne, analize i fijasko riješenja.

Tracey Garvis Graves Djevojka koju je poznavao

Što bi učinili kada bi vam se prošlost pojavila pred očima, a život možda pružio novu priliku?

Annika Rose je sve samo ne obična djevojka. U društvu je uvijek bila čudakinja. Ljubitelj knjiga i šaha. Ima jednu prijateljicu koja je njezin životni tumač i najveći oslonac. Nakon deset godina Annika susreće čovjeka koji joj značio previše. Suočena s prošlošću i sa samom sobom ima priliku sve učiniti iznova.

Topla priča o ljudima koje ne shvaćamo i ljudima koji ne odustaju.Prepuna obrata i emocija. Do zadnje stranice niste sigurni u kraj.

Francine Rivers Iskupljenje

Priča o tjelesnoj i Božjoj ljubavi. Vrijeme je zlatne groznice u Kaliforniji. Michael od Jahve dobije poruku da oženi Angel, mladu prostitutku koja ne vjeruje nikome i koja je u taj svijet bačena kao djevojčica. Spašava je i odvodi k sebi, ali Angel nikada nije upoznala dobrotu i njena mržnja prema životu je spriječava da upozna ljubav onoga koji je nikad nije napustio. Snažna priča koja prikazuje podizanje iz blata života, unutarnju borbu i prihvaćanje sebe kao vrijednog i voljenog bića.

Tamara McKinley Matildin posljednji valcer

Roman pročitan prije devet godina. Uskoro će postati dio moje zbirke na polici.

Nakon smrti muža, Jenny oporučno od njega dobiva ovčarsku farmu na kojoj nalazi dnevnike žene po imenu Matilda. Uvlači se u priču žene o kojoj nitko ne želi pričati i saznaje sve o surovosti njenog života.

Ne sjećam se da me je ijedna knjiga rasplakala kao Matildin posljednji valcer. Kraj koji me ostavio u nevjerici i dovoljno upečatljiva priča koju želim opet pročitati.

Elizabeth Herrmann Bezimena

Na popisu se našao i jedan krimić. Svježe izdanje, ali nimalo zanemariv roman.

Odvjetnik Joachim Vernau uskoro postaje poslovni partner ocu svoje djevojke, koja je i sama uspješna političarka u usponu i pretendira na položaj ministrice unutarnjih poslova. Njena kandidatura uzima maha te se njihova veza nalazi na tankom ledu, a sve to dodatno začini pojava starice ukrajinskog porijekla koja od njenog oca traži potpis na važnom dokumentu. Uznemiruju se duhovi prošlosti i Joachim započinje istragu nakon što staricu ubrzo pronalaze mrtvu. Na kocku stavlja svoj lagodan život i svijetlu budućnost da bi pronašao istinu.

Roman koji obuhvaća temu prisilnih radnika u 2. svjetskom ratu o kojoj nisam imala saznanja, ali me je potaknulo na istraživanje.

Antoine de Saint- Exupery Mali Princ

Mali Princ je život u koricama koji bi trebali svrstati među knjige koje čitamo u vremenskim razmacima. Poslužila je kao dio scenarija jedne serije i upravo su me te scene potaknule da se prisjetim sadržaja i ponovno zavolim malog princa.

Ljudi se naguraju u brze vlakove – reče mali princ – pa onda zaborave za čim su krenuli, što traže. Tada postaju nemirni i počinu se vrtjeti u krugu. To nema smisla…

Judy Blume Ljetne sestre

Victoria i Caitlin dvije su potpuno različite osobe s različitim obiteljima. Njihovo prijateljstvo ne poznaje razlike. Caitlin pozove Vix da jedno ljeto provede s njenom obitelji na otoku Vineyard. Otok postaje mjesto njihova odrastanja i upoznavanja sa životom i svime što im donosi, ali posebno se odražava na Victoriu. Nakon što ih život poslije školovanja odvede na različite strane njihov kontakt se gubi sve do dana kad Victoria prima telefonski poziv koji je vraća na mjesto gdje je sve započelo, ali je i suočava sa promjenama koje su nastupile. Kroz priču imamo priliku upoznati se sa odnosima u dvjema obiteljima iz njihove perspektive. Ovo je priča o prijateljstvu, o životnim prekretnicama i nekim neodgovorenim pitanjima.

1 KOMENTAR

 1. Niksa Kastelani
  t1tStep9ohnsoredo · Shared with Public
  Public
  ATTENTION
  SUPER NEWS
  TO CLAIM HUMAN RIGHTS:
  While in Peru and ARGENTINA !!! they are persecuting the doctors who are attending to the request of their patients to apply chlorine dioxide to them, the International Court of Human Rights has ordered the member countries to de-apply the norms that go against human rights.
  Now it is understood the reason why Minister Pilar Mazzetti has finally declared that doctors will be able to provide Chlorine Dioxide under informed treatment.
  “HUMAN RIGHTS – INTERNATIONAL TREATIES 8-8-2020 on chlorine dioxide
  * Human right to information
  * Human right to health
  The Inter-American Court of Human Rights has ordered all the countries that are members of the Commission that if there is any internal norm that goes against human rights or an international treaty that protects human rights, the country must de-apply that norm.
  THE HELSINKI DECLARATION (with international treaty status) OF THE WORLD MEDICAL ASSOCIATION, in its fourth article says that “it is the duty of the doctor to promote and ensure the health, well-being and rights of patients, including those who participate in medical research. The knowledge and conscience of the doctor must be subordinated to the fulfillment of this duty. In the seventh it says that “medical research is subject to ethical standards that serve to promote and ensure respect for all human beings and to protect their health and individual rights. In the ninth article she talks about the RIGHT TO SELF-DETERMATION.
  The UN Economic and Social Council says obligations to protect influence the adoption of laws or other measures to ensure the quality of health care services and ensure that physicians and other health professionals have experience.
  If a doctor applies chlorine dioxide at the request of the patient and for that reason they are fired from their workplace, IT IS ILLEGAL. THE WILL OF THE PATIENT IS ABOVE ALL, PROPERLY INFORMED.
  If doctors abandon a patient for resisting the use of chlorine dioxide and she dies, they will have civil and criminal liability, for medical malpractice. In the event that family members require such treatment, they must do so in writing and, in the event of the refusal, they must file their complaint with the director or medical supervisor. And if there is no affirmative answer, go to government authorities.
  If the doctor or doctors use the argument that it is a toxic substance, the scientific documents that prove it must be required.
  If a minister of health who is duly informed of the existence of chlorine dioxide and its curative effect even without scientific evidence and ignores it, and if he prohibits its use by citizens, he can be denounced before the national justice, the Commission Inter-American Human Rights and the Inter-American Court of Human Rights.
  If, in addition, an official makes false statements about chlorine dioxide by lying to her population, she is violating the international human right to information, which must be truthful and timely, for which she can be denounced in court. And if this causes the death of citizens, it can become a CRIME OF GENOSIDE.
  Source: GUILLERMO ROBERTSON, FEDERAL COMMISSIONER OF THE INTERNATIONAL COMMISSION ON HUMAN RIGHTS “

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić