28 C
Dubrovnik
Naslovnica Kolumne ALISA donosi jako ukusni i neobični recept: rolat s jagodama i bosiokom

ALISA donosi jako ukusni i neobični recept: rolat s jagodama i bosiokom

Stižu topli dani, a dok još ima jagoda donosim ideju za zarolati ih u prekrasne osvježavajuće okuse.

Za tijesto koje uvijek uspijeva i dovoljno je mekano za rolat: 5 cijelih jaja, 5 jušnih žlica šećera, 5 jušnih žlica brašna, prstohvat soli, korica jednog cijelog limuna, jaja i šećer. Miješati električnom mješalicom cca 10ak min na najvećoj brzini dok se smjesa ne udvostruči i postane gusta i kremaste strukture, potom dodati prosijano brašno, koricu limuna i sol  te umiješati sve ručno i pritom paziti da ne padne volumen. 

U kvadratni pleh (ja sam koristila onaj od pećnice) peći na papiru za pećenje 20 min na 160 stupnjeva.  Nakon što je pečen, a dok je još uvijek topao, stavite još jedan papir za pečenje na njega te okrenite naopako da ispadne iz pleha te ga odmah srolajte tako između 2 papira za pečenje, umotajte u kuhinjsku krpu te stavite sa strane dok se ne ohladi i stabilizira.

Fil:

250 gr mascarpone sira, 250 gr vrhnja za šlag, 1 listić želatine, sok jednog cijelog limuna, 150 gr šećera u prahu, svježih jagoda (količina po želji), 10ak listova svježeg bosioka, 50ml vrhnja za šlag, ugrijati do vrenja te u njemu rastopiti listić želatine, staviti sa strane dok se radi krema.

Limunov sok, šećer u prahu i mascarpone umiješati zajedno, dodati rastopljenu želatinu te preostalo vrhnje za šlag i miješati električnom miješalicom sve zajedno dok se ne sjedini u finu kremu. na kraju umiješati sitno sjeckani svježi bosiok.

Tijesto odrolati te odstraniti papir i namazati kremom ravnomjerno preko cijelog biskvita, posložiti jagode rezane na ploške te srolati sve čvrsto u fini rolat.

Umotati u prozirnu foliju te ostaviti namanje 2 sata u hladnjaku.  Sačuvajte malo kreme za ukrasiti rolat nakon što ga odmotate, i uslast.

Uživajte u možda malo neobičnoj kombinaciji, ali jako ukusnoj i osvježavajućoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

MASLINAR: Plominka – bujna i rodna autohtona hrvatska sorta

U suradnji portala dubrovniknet.hr i časopisa Maslinar.com predstavljamo plominku, sortu bujnog rasta i srednje otpornu na rak masline. Plominka...

Bez publike, ali tradicija se održala – Pobjednici 23. maratona lađa ekipa iz Zagreba i Stabline

Na Neretvi se održao maraton lađa. Počeo je ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 35 posada. Zbog...

Nekad nemoguće luke, danas egzotične plaže

Konavoska obala prostire se od ulaska u Boku kotorsku do Duboke Ljute s najjužnijom točkom na rtu Oštro koja je ujedno i...

“Svaka kriza je prilika za novi početak” – gradonačelnik za Associated Press

Gradonačelnik Mato Franković ne prestaje s marketinškim kampanjama i intervjuima za svjetske medije, danas je na red stigao Associated Press.

Dubrovnktv.net

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Zvonimir Deranja Popaj

U ovotjednom izdanju hlada družili smo se s bivšim nogometašem Hajduka Zvonimirom Deranjom Popajem. Prošli smo kroz njegovu karijeru, klubove, saznali čime...

SUSRETI UTORKOM/ Božo Lasić: bolje je nego sam očekivao, ali stiže jesen…

Nisam pesimist, samo sam oprezan - kazao je Božo Lasić, konavoski načelnik na naše pitanje je li bio katastrofičan u procjenama...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić