29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAko sumnjate da ste zaraženi koronavirusom ne idite u ambulante, javite se...

Ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom ne idite u ambulante, javite se telefonom svom liječniku ili epidemiologu

-Ako ste bili u bliskom kontaktu s oboljelim od COVID-19, ili ste boravili u regijama koje su proglašene rizičnima (Corona virus), a imate respiratorne simptome, kašalj, grlobolju ili kratak dah, javite se telefonom svom obiteljskom liječniku ili epidemiologu s popisa u svojoj županiji. Slijedite njihove upute! Ne odlazite u bolnice ili ordinacije!, poručuju iz Doma zdravlja Dubrovnik. Uz to su objavili i brojeve dežurnih epidemiologa po županijama. Broj dežurnog epidemiologa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 098243454.

CNN je u razgovoru s liječnikom Gregom Polandom, profesorom medicine i infektivnih bolesti, došao do odgovora kako se alergija, gripa i prehlada razlikuju od koronavirusa.

Svrbe vas oči? Curi vam nos? Vjerojatno imate alergiju ili običnu prehladu

Sezonske alergije utječu na nos i oči. Često su u pitanju nazalne alergije i većina simptoma je lokalizirana u glavi, osim kada imate i osip.

Gripa i novi koronavirus napadaju druge sustave i donji respiratorni trakt. Vjerojatno vam neće curiti nos, ali biste mogli imati upalu grla, kašalj, groznicu ili kratak dah. U pitanju su suptilne razlike u dijagnozi, objašnjava Poland.

Poland savjetuje obratiti pažnju na temperaturu, jer alergije ne prati groznica. Groznice ne izazivaju kratak dah, osim kod ljudi kojima je već dijagnosticirana astma.

Simptomi alergije se redovno ispoljavaju i često su blagi

Poland smatra da ako imate iste simptome u isto vrijeme već godinama, vjerojatno patite od sezonske alergije. U tom slučaju, lijekovi koji ne idu na recept i druge zdravstvene predostrožnosti mogu vam pomoći osjećati se bolje.

Simptomi koronavirusa i gripe mogu vas potpuno oslabjeti

“Ako imate akutni slučaj koronavirusa ili gripe, osjećat ćete se premoreno i vjerojatno nećete napuštati krevet. Svatko može primijetiti razliku. Zbog alergija se možete osjećati umorno, ali one ne mogu uzrokovati jaku bol u mišićima i zglobovima”, istaknuo je Poland.

Simptomi prehlade i blagi simptomi gripe obično nestanu sami od sebe

Ako je u pitanju prehlada, uz odmor i pravilnu njegu bit ćete bolje za nekoliko dana. Ovo ne vrijedi za starije osobe ili one koje imaju druge zdravstvene probleme. U njihovom slučaju i blaga bolest može trajati duže.

Simptomi koronavirusa i akutne gripe mogu se tijekom vremena pogoršati

Ako imate težak slučaj gripe ili koronavirusa, možda ćete se osjećati gore onog trenutka kada biste trebali početi ozdravljati. To je znak da vam je potrebna medicinska njega.

Kratkoća daha može povećati sumnju da je u pitanju koronavirus. Često se događa da gripa preraste u upalu pluća, koja se slično manifestira, pa biste svakako trebali potražiti medicinsku pomoć.

Rani simptomi alergije, prehlade, gripe i koronavirusa mogu biti slični

Nažalost, početna faza prehlade, gripe i koronavirusa veoma je slična. U nekim slučajevima simptomi koronavirusa i gripe mogu biti toliko blagi da zaraženi ni ne sumnjaju na njih. Zato trebate obratiti pažnju i pratiti koji simptomi opstaju, pogotovo ako spadate u rizičnu grupu.

“Zabrinuti smo za starije ljude, ljude s astmom i drugim oboljenjima pluća, ljude s bolestima srca ili dijabetesom i naravno, brinemo za trudnice”, istaknuo je Poland.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA