32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAgencija EU za sigurnost zračnog prometa objavila novi Protokol o zdravstvenoj sigurnosti

Agencija EU za sigurnost zračnog prometa objavila novi Protokol o zdravstvenoj sigurnosti

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) danas su objavili novu verziju Protokola o zdravstvenoj sigurnosti u zračnom prometu.

Protokol sadržava jasne operativne smjernice i preporuke za sigurno putovanje zrakoplovom kojima se dopunjuju druge inicijative Europske unije kao što su digitalne potvrde EU-a o bolesti COVID. Protokolom se uzimaju u obzir novi dokazi i najnovija zbivanja, kao što su širenje problematičnih varijanti i provedba programa cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Protokol predlaže da ljudi, koji su u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19 ili koji su se oporavili od bolesti u posljednjih 180 dana, ne bi trebali biti podvrgnuti testiranju ili karanteni, osim ako potječu iz područje vrlo visokog rizika. Za putovanja s takvih odredišta mogao bi se razmotriti zahtjev za negativnim testom. To može biti ili Test brze detekcije antigena (RADT) koji se uzima ne više od 48 sati prije dolaska ili PCR test ne više od 72 sata prije dolaska. Također, upotreba obrazaca za lociranje putnika za olakšavanje traženja kontakata i dalje se smatra vrlo važnom.

Uz to, mora se održavati fizička distanca od najmanje jednog metra i nositi medicinske maske u svim fazama putovanja. Također je potrebno poštivati ​​mjere higijene ruku i dišnih putova. Sve se ove mjere preporučuju se za zračna putovanja unutar EU-a, ali i za zračna putovanja u i iz trećih zemalja.

„Uvođenje programa cijepljenja protiv COVID-a na sreću je omogućilo ublažavanje nekih mjera za potpuno cijepljene putnike“, rekla je Andrea Ammon, direktorica ECDC-a.

“Ali ako se mjere prerano ublaže i za necijepljene ljude, tada ćemo opet moći vidjeti brzi porast slučajeva. To se temelji na trenutnim znanstvenim dokazima, kao i na predviđanjima ECDC modeliranja, koja uzimaju u obzir postupno ublažavanje nefarmaceutskih mjera, cirkulaciju zabrinjavajućih varijanti i uvođenje programa cijepljenja. Kako bismo učinkovito kontrolirali prijenos virusa u zajednici, moramo nastaviti s uvođenjem cijepljenja i biti oprezni dok dovoljan dio europskog stanovništva ne primi cjepivo”.

Treba naglasiti da novi elementi protokola, poput provjere dokaza o cijepljenju ili oporavku, ne bi trebali stvoriti uska grla i redove u zračnim lukama. Protokol preporučuje da se informacije provjeravaju jednom na svakom putovanju, idealno prije dolaska u zračnu luku polaska. To bi trebao biti slučaj i za putnike u transferu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA