20.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiPERUŠINA: Svjedočimo kadrovskoj krizi, konkurirati možemo jedino sa stručnim i obrazovanim ljudima

PERUŠINA: Svjedočimo kadrovskoj krizi, konkurirati možemo jedino sa stručnim i obrazovanim ljudima

Regionalni centar kompetentnosti Dubrovnik organizirao je konferenciju „Izvrsnost u turizmu“ na kojoj su okupljeni svi partneri i ključni dionici projekta. Upoznalo se s radom na projektu, razmijenjena su znanja i iskustva, a svi su složni kako će ovakav projekt doprinijeti modernijem i kvalitetnijem obrazovanju u ugostiteljstvu, a samim tim i boljem i stručnijem kadru na tržištu.

-Ova konferencija bila je planirana na početku provedbe projekta kako bismo se upoznali s projektnim zadacima koji su pred nama, a i međusobno kao projektni partneri. Nažalost pandemija je usporila izvođenje dijela projektnih aktivnosti. Ponosan sam što je naša škola uz potporu Dubrovačko – neretvanske županije kao osnivača dobila priliku provoditi ovakav značajan projekt. Ovaj projekt uspostave regionalnog Centra kompetentnosti ulazak je u jedno novo doba škole, novi način obrazovanja učenja temeljenog na radu i usavršavanja sadašnjih i budućih zaposlenika u ugostiteljstvu. Svi skupa svjedočimo kadrovskoj krizi, svjesni smo da jedino kvalitetom stručne i obrazovane radne snage možemo konkurirati na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu. Novi programi obrazovanja, nove strategije, digitalizacija i poboljšanje infrastrukture otvara vrata kandidature na nacionalni Centar kompetentnosti – kazao je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je važnost ovakve konferencije koja je uspjela okupiti sve partnere.

-Ova konferencija je polazna za naš strateški važan projekt Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. On je započeo proglašenjem Turističke i ugostiteljske škole Centrom kompetentnosti, nakon toga prijavom na natječaj za sredstva dobili smo ukupno 102 milijuna kuna, a od toga 30 milijuna kuna ide u obnovu infrastrukturnih objekata kao što je Vila Čingrija, Garišta, Turističke i ugostiteljske škole i nabavku opreme, ostali dio ide za “meke” aktivnosti, među kojima je najvažnija suradnja s gastronomskim centrom u Baskiji koji je jedan od najboljih svjetskih centara takve vrste. Oni su nam važni suradnici kako bi uveli nova iskustva, nove tehnologije, nova dostignuća u kulinarstvu u našu destinaciju odnosno u našu županiju – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Župan je dodao kako bi za koji dan Vila Čingrija trebala dobiti građevinsku dozvolu, za Turističku i ugostiteljsku školu je odabran izvođač radova, a za Garište je raspisan javni poziv za odabir izvođača radova.

Konferenciji „Izvrsnost u turizmu“ prisustvovao je i gradonačelnik Mato Franković koji je izjavio kako za Dubrovnik priželjkuje održivi turizam, odnosno duži boravak turista u destinaciji.

-Gledajući rezultate koje ostvarujemo i sve goste koji dolaze u Dubrovnik rekao bih da smo najizvrsniji u turizmu, ali stremimo prema boljem. Po pitanju trajanja sezone, to sve ovisi o nama, o tome koliko je važno imati zdravstvenu ispravnost, izdržali smo je određeno vrijeme, a vjerujem da će tako biti i u rujnu i listopadu. Nažalost izgubili smo ovu prvu polovicu godine, ne možemo nadomjestiti te brojke, ali brojke nisu bitne u ovome trenutku bitno je da održimo likvidnost gospodarstva, a upravo sezona do kraja listopada bi to i napravila – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Dodao je kako Dubrovnik trenutno ima brojke kakve bi trebao priželjkivati i u budućnosti.

-Ostvaruje se veći broj noćenja u odnosu na broj dolazaka, dogodila se velika promjena u odnosu na prošlu godinu i želimo da ljudi više stoje u gradu, da konzumiraju razne usluge u gradu te da koriste izlete i restorane. To je to što želimo, uvijek ima mogućnosti modifikacije, uvijek ima mogućnosti napretka, a mi tradicionalno kao i uvijek kao što smo to radili i prije 40 godina njorgamo i njorgat ćemo idućih 40, možda i više od toga, ali to je Dubrovnik – rekao je Franković.

Veliku pomoć Centar za kompetentnost Dubrovnik dobiva od Baskijskog kulinarskog centra koji je jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanja, razvoj i inovacije, a smješten je u San Sebastianu, u Španjolskoj.

-Moram kazati kako mi dijelimo iskustva i znanja, radimo zajedno na izvrsnosti i inovacijama, kao i u cijelom obrazovnom procesu vezano uz strategiju i nove programe. Moram kazati kako smo s ovim započeli unazad nekoliko godina kada smo razgovarali s ministrom turizma kako možemo sudjelovati na strategiji Centra za kompetentnost. Radimo već jednu godinu u dubrovačkoj Turističkoj i ugostiteljskoj školi, gradimo novi obrazovni sustav za budućnost, imamo treninge za profesore rekao bih kako donosimo jedan novi cjeloviti plan inovacija – zaključio je direktor Baskijskog centra Jose Maria Aicega Zubillaga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA