23.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleANITINA REPORTAŽA: netko će na more, netko na planine, a Sniježničari u...

ANITINA REPORTAŽA: netko će na more, netko na planine, a Sniježničari u neistražene jame

Jedan produženi na Sniježnici, molim! – pot takvim naslovom objavila je neumorna konavoska speleologinja Anita Trojanović tekst na stranici Planinarskog društva Sniježnica. Prenosimo ga u cijelosti, jer dobri rezultati istraživanja uvijek su i plod dobrog druženja i dobre vibre između ekipe koja radi i živi i zajedno istražuje.

Sudionici istraživanja:

Maris Banović, Jelena Beželj (Beže), Katica Cerić (Kaco), Marija Dadić (Alfi), Goran Jerković (Gogi), Sandra Katić (Koke), Viktor Puljas, Anita Trojanović.

Sudionici na kampu:

Tvrtko Brekalo (Tvrdi), Anči Andrea Jerković, Nina Andrea Lučić, Lukša Klaić, Katarina Komaić,

Lipanj je obilježen u znaku speleološkog istraživanja na Sniježnici. Osam članova SO ”Sniježnica”, podijeljeni u dvije grupe, istražili su nekoliko jamskih objekata čiji su ulazi označeni prilikom rekognosciranja 2018. godine. Otada je istraženo 7 jamskih i 1 špiljski objekt, a nastavak je uslijedio u periodu od 18. do 22. lipnja, 2021. godine.

Dugo se razmišljalo kuda za produženi vikend. Da li na Crnopac ”Grlom u jame” sa Željezničarcima? A možda ipak vlastiti kamp na Sniježnici? I tako se krenulo s prikupljanjem ljudi, smišljanjem terena, slaganjem i nabavkom opreme, kao i sve ostale slatke brige pred svaki teren. Prije istraživanja su Beže, Koke, Alfi i Rina opskrbile kamp nekvarljivom hranom, dijelom opreme i fiksirale klupe. Također, pobrinule su se da nakon svakog izlaska iz jame ekipu dočeka hladno ječmeno osvježenje. Pitate se kako hladno?

Prva ekipa kreće u petak 18.lipnja. U jutarnjim satima na ledinu stižu Nina, Gogi i Anči (najmlađa članica kampa). Pripremaju kamp, uživaju u šetnji do Plješine. Kažu, totalno druga dimenzija u odnosu na zimske mjesece kada su češća istraživanja na Sniježnici. Navečer im se pridružuju Beže, Kaco, Maris i Viktor. Gogi priprema pastu za večeru, koja je danima nakon kružila oko ognja na kampu.

U subotu jutro, Alfi i Anita se šlepaju s Lukšom i Ladom Nivom do Duži. Putem susreću Maris, Ninu i uspavanu Anči na povratku s kampa. Maris tužna, mora ići raditi, ali već sutra se vraće na kamp iza jutarnje smjene. Oko 10h stižu na kamp, taman na drugu kafu. Polako se sprema set opreme za istraživanje. Dijele se u dvije istraživačke ekipe: Mali seronje koje čine Beže, Gogi i Kaco, dok Ekipu na belom čini početni sastav Alfi, Anita i Viktor.

Koordinate ulaza u jame su poznate još od 2018. godine kada se provelo rekognosciranje. Fokus je na osinjak jama u blizini kampa. Mali seronje najprije istražuju jamu koju je Damir Janton slučajno otkrio u trenutku kada mu je prigustilo uslijed stomačne viroze. Kaco oprema, Beže crta, a sve to pod budnim okom Gogija, freškog speleologa. Jama, istoimenog naziva istraživačke ekipe, ima dubinu svega 17 m, savršene temperature za ohladiti se. U popodnevnim satima kreću na drugu jama naziva Prosttata koju karakterizira široki otvor i početna vertikala od 25 m. Na dnu vertikale se otvara dvorana iz koje kreće mnoštvo vertikalnih upitnika. Prvi dan im završava crtanjem ulazne vertikale i ispitivanjem daljnjih upitnika. Ne tako udaljena Ekipa na belom radi Belu jamu. Viktor kreće s opremanjem od velikog duba, a Alfi brusi papir za crtanje. Na dnu strme vrtače otvaraju se tri uske rupice za prolazak dalje. Viktor mjeri kroz koju će sigurno proći. Dok oprema najužu, Anita se provlači među kamenjem i pronalazi širu vertikalu za dalje. Viktor oprema do dna vertikale na 28m dok Alfi za njim crta. Ostalo je snage za istražiti još jedan upitnik. Još jedna vertikala od 10 m koja se kasnije nastavlja u uski meandar uzlazne putanje. Ekipa izlazi van i ostavljaju opremljenu jamu za sutrašnje crtanje. Na kampu čeka Koke s gotovom večerom.

Drugi dan ekipe odlaze u započete jame. Viktora mijenja Koke, Mali seronje ostaju iste. Alfi crta preostale dijelove jame. Anita se njiše u vertikali i uskače u potencijalne police. Nakon crtanja glavnih dijelova jame, cure se vraćaju na dno ulazne vrtače opremiti manju rupu koja se kasnije sa svojom dužinom od 12 m spojila na glavnu vertikalu od prvog dana istraživanja. Nacrtana je Bela jamadubine 38 m. Koke i Alfi raspremaju jamu. U međuvremenu Seronje nastavljaju dalje s Prosttatom. Silaze na drugu razinu u jami na dubini od oko 40 m gdje ih dočekuju uski meandri. Nakon neuspjelog provlačenja, Gogi šalje Bežu da ona pokuša. No, meandar se nastavlja vertikalno te je potrebno opremati. Beže izlazi, pa Gogi spušta Kaco da ona opremi uski meandar. Meandar se nastavljalja u dužinu koja je preuska i za balerinu Kaco. Nakon marende se vraćaju crtati nove kanale i Gogi pokušava popeti manji penj, uz pomoć Kaco i lopovske. Za treći dan im ostaje tek jedan upitnik. Obje ekipe se veselo vraću u kamp gdje ih s roštiljem čekaju Katarina, Lukša, Maris i Tvrdi.

Treći dan Seronje odlaze završiti Prosttatu. Gogi oprema nove dijelove u jami i radi lunapark Beži i Kaco. U međuvremenu Ekipa na belom u poslijednjem sastavu, kojeg čine Alfi, Anita i Maris; kreću u napad na novu jamu. Koordinata ima na eci-peci-pec. Anita i Maris ispituju dvije Mirove oznake i putem nailaze na još dvije jame. Vraću se Alfi i u blizini Prosttate započinju s radom na novoj jami. Ovoga puta Alfi oprema, a Maris polako ali sigurno kreće sa svojim prvim nacrtom. Dno ulazne vertikale je na 15 m. Sa dna kreću prolazi ispod stijenskih mostova, vertikalice ispod velikih kamenja i otvara se dodatni ulaz u jamu.S prve razine kreće i silazni kanal prema uskoj vertikali kojeg Maris oprema. Potpuno zakrčena, vertikala od oko 15 m ostaje upitnik za neko sljedeće istraživanje. Maris kreće u drugi dio jame gdje začuje glasove Seronja. Kroz uski prolaz od 14 m ukazao se Gogi koji vuče vlak prema Beloj ekipiSeronje raspremaju Prostattu koja je dosegla dubinu od oko 70 m. Kreću dalje u novu jamu koju nazivaju Beži jama. Beže crta, a Kaco oprema. Vrlo brzo su je istražili i ukupno iznosi 13 m dubine. Kao da im nije dosta, odlaze do treće jame kojoj opremaju ulaz, a crtanje ostavljaju za iduće jutro. Nakon nacrtanih 100 m kanala koji pripadaju jami ProsttataEkipa na belom polako izlazi van i sa Seronjama odlaze u kamp Tvrdom i njegovom vjernom pratitelju Ariju.

Zadnji dan kampa ekipa već polako osjeća umor, ali i veliko zadovoljstvo zbog novoistraženih objekata. Maris i Tvrdi napuštaju kamp ranim jutrom. Alfi i Anita ostaju bez nove zamjene te odluče raspremiti kamp, skupiti drva, napuniti tehničku vodu i pobrojati opremu. Seronje ne odustaju i ranim prijepodnevom odlaze istražiti jučerašnju jamu. Ovoga puta Beže oprema, Kaco crta, a Gogi dirigira. Jamu su nazvali Balerina i duboka je 30 m. Vraćaju se u kamp na ručak. Svi spakirani i teških ruksaka na leđima, oko 17h kreću prema Kuni. Slavlje kreće u Malog u Pridvorju gdje ekipa uz pizzu i pivu prati tekmu hrvatske reprezentacije. Uz malo kašnjenje dok su Anita i Kaco napunile akumulator na Kuni.

Tokom petodnevnog boravka na Sniježnici, ukupno je istraženo 5 speleoloških objekata. Ukupno je izmjereno 480 m kanala i zabilježena ukupna dubina svih objekata od 188m. Za mnoge je ovo bio prvi put da su sudjelovali na višednevnom speleološkom istraživanju. Nedvojbeno je da će se Sniježnica nastaviti češće i kontunirano istraživati jer je zahvaćen tek mali dio neistraženog područja. Posebice uz ovoliki broj svježe pečenih proljetnih školaraca.

Do jeseni, draga Sniježnice!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA