21.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyle"Ujedinjene Generacije" - kako uspostaviti most između mladih i umirovljenih

“Ujedinjene Generacije” – kako uspostaviti most između mladih i umirovljenih

Kao što i sam naziv projekta „Ujedinjene Generacije“ kaže, predstavnici Centra za karijere mladih Dubrovnik ujedinili su se s predstavnicima umirovljenika kako bi razmotrili dodatne mogućnosti suradnje na projektu. Na sastanku su tako sudjelovali predstavnici Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, Sindikata umirovljenika, Kluba 65+ Dubrovačkog Crvenog križa sindikata, Doma za starije i nemoćne Domus Christi Dubrovnik, te Doma za starije i nemoćne osobe Konavle. Okupljeni su se pobliže upoznali s partnerima te trenutnim i nadolazećim aktivnostima koje provode, ali i razgovarali o široj slici i mogućnostima s kojima bi maksimizirali učinke projekta i što uspješnije premostili međugeneracijski jaz koji je prisutan između mladih i umirovljenika.

Predstavnici umirovljenika podržavaju projekt od samog početka, a sada su dobili priliku svojim mišljenjem i iskustvom doprinijeti što učinkovitijoj provedbi projekta kao i ostvarenju dugoročnih ciljeva. 

Najveći izazov trenutno jest privući što više korisnika da sudjeluju na radionicama koje se, za sada,  provode online. Partneri su prilagodili svoje programe te je moguće sudjelovati na plesnim radionicama, gimnastici za treću dob te radionicama informatičke pismenosti. Jasno je kako je velikom broju umirovljenika „online“ prepreka, no praksa pokazuje kako se i tome može doskočiti. Kao i u svemu, bitna je volja, a sudionici sastanka su pokazali najbolju volju da u okvirima svojih mogućnosti naprave sve kako bi se doskočilo izazovima poput ovog.

Uz aktualne radionice tu je i kampanja „Penzija bez tenzija“ kojoj je cilj osvijestiti širu javnost o tome kako je mirovina još jedan aktivan i plodonosan dio života te kako su naši umirovljenici jednako vrijedan dio zajednice, kao i svi drugi njezini članovi.

Nadolazeće aktivnosti

Od nadolazećih aktivnosti potrebno je istaknuti audio radionice na kojima bi se polaznike animiralo da se u svojim zrelim godinama prisjete starih priča i bajki za djecu koje su s vremenom polako nestale, a nove generacije bi ih rado čule.

Također će se posegnuti za dobro poznatim djelima koja su objavljena i odgojila mnogobrojne školarce u desetljećima za nama. U pripremi je i radio Gold u sklopu kojeg će umirovljenici imati svoju vlastitu emisiju.

Predstavnici umirovljenika slažu se kako je riječ o atraktivnim sadržajima koji će sigurno privući velik broj korisnika i samim tim unaprijediti kvalitetu života ove ključne skupine.

Strateški cilj projekta

Važno je istaknuti kako sadržaj projekta „Ujedinjene Generacije“ nije samo organizacija i provedba radionica, već je fokus na održivosti projekta. Cilj je izraditi detaljne programe koji će služiti kao prijedlog za provedbu aktivnosti s ovom ciljnom skupinom. Drugi važan čimbenik održivosti jest provedba stručnog istraživanja o potrebama umirovljenika kao i marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Istraživanje će poslužiti za smjernice i prijedlog izrade strategije za umirovljenike. Tako će rezultati projekta i smjernice biti predstavljeni gradskoj upravi i upravnim odjelima nadležnima za ovu skupinu.

Zbog svega navedenog izuzetno je bitno da se održava otvoren, transparentan i redovit dijalog s dionicima projekta, kako s partnerima, tako i sa ključnim predstavnicima umirovljenika. Nakon uspješnog radnog sastanka, cilj je kontinuirano se sastajati te se uključiti i druge relevantne predstavnike umirovljenika.

UJEDINJENE GENERACIJE projekt je kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Krajnji korisnici projekta su umirovljenici, a ciljane skupine lokalne udruge, šira javnost i Grad Dubrovnik.

Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA