NA DANAŠNJI DAN Prije 10 godina za dubrovačkog biskupa imenovan je Mate Uzinić

Na današnji dan, 24. siječnja 2011. godine, papa Benedikt XVI., dubrovačkim biskupom imenovao je biskupa Matu Uzinića, a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine.

Ova vijest je istovremeno objavljena u Vatikanu, Splitu, Dubrovniku, a Apostolski nuncij u RH, mons. Mario Roberto Cassari, priopćio je ovu odluku pape Benedikta XVI. biskupima okupljenima na zasjedanju HBK u Zagrebu.

Kada je 2011. mons. Mate Uzinić doznao za ovu vijest rekao je:

Draga Crkvo dubrovačka, dugo si molila svoga pastira, a evo izmolila si mene. Prihvatio sam ovaj poziv i poslanje, ali ne mogu ga izvršiti sam. Vi ste trebali pastira, a vaš pastir sada treba vas. Samo zajedno, moleći jedni za druge, surađujući jedni s drugima brinući se jedni za druge, ljubeći jedni druge Kristovom ljubavlju možemo nešto napraviti, možemo izvršiti svoje poslanje u ovom našem vremenu, a sve pod moćnom zaštitom Blažene Djevice Marije s čijom molitvom smo započeli ovo okupljanje, svetog Josipa, njezinog zaručnika, na čiju svetkovinu će biti ređenje u Dubrovniku i moje preuzimanje službe, svetog Vlaha našega nebeskog zaštitnika, bl. Marije od Propetog Isusa Petković i svih svetica i svetaca Božjih“.

Mons. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967.u Dubravi (Splitsko-makarska nadbiskupija). U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1986. do 1987. služio je vojni rok na Prevlaci (blizu Dubrovnika). Od 1987. do 1993. studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i postigao akademski stupanj bakalaureata 1993. godine. Od 1992. do 1993. pastoralno djeluje kao đakon u župi Trilj. Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1993. u Splitu i inkardiniran je u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Na blagdan sv. Karla Boromejskog 4. studenog 2020. godine papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.