20.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSlovačka stavila Hrvatsku na crvenu listu, Danska na narančastu, Poljska zbranjuje letove

Slovačka stavila Hrvatsku na crvenu listu, Danska na narančastu, Poljska zbranjuje letove

Danska je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, “karantensku” listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno. Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. rujna, donosi N1.

Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta, donosi slovačka Pravda. Dodaje kako se ne preporučuje putovati u Grčku koja je isto visokorizična. Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana.

Vijest je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao kako Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u kolovozu.

“Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku, piše N1.

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom, donosi HRT.

Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA