Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Nevoljko kreirajući ovu „top listu“ više sam mislio na knjige koje sam izostavio nego li na one koje sam u nju uvrstio, ali to me ipak nije ponukalo da odustanem (što bi, ruku na srce, bilo jedino razborito rješenje) – zapisao je dramaturg Hrvoje Ivanković, ipak! dostavljajući svoju listu dragih knjiga. 

1. Joseph Roth: Job – roman jednog običnog čovjeka

Katarzičan roman velikog i zlosretnog Josepha Rotha knjiga je o sudbini, vjeri i emigraciji, o žrtvama zemljopisa, povijesti i predrasuda; o čudu koje nije samo imaginarni pojam iz predracionalističkih vremena.        

2. Stefan Zweig: Jučerašnji svijet

Autobiografije što prerastaju u zaokružene slike epohe moja su omiljena literatura, a način na koji je Zweig u svojim sjećanjima oživio srednjoeuropski svijet svoga doba čini ovu knjigu remek-djelom toga žanra.

3. Klaus Mann: Prekretnica

Iako je riječ o žanrovski eklektičnom djelu, Prekretnica je još jedna maestralna slika vremena ispisana kroz prizmu vlastitih doživljaja, traženja i (ne)uspjeha te protkana, kao i kod Zweiga, virtuoznim portretima suvremenika, ali i intrigantnim svjedočanstvom o životu obitelji Mann.      

4. Victor Klemperer: LTI – Lingua Tertii Imperii i Želim svjedočiti do kraja

LTI, Klempererova studija o jezičnim novotarijama i „duhovnim“ fenomenima Trećeg Reicha, usko je povezana s njegovim dnevničkim zapisima u kojima opisuje užase kroz koje je, kao Židov u Dresdenu, prolazio tijekom Hitlerove vladavine i Drugog svjetskog rata. Obje ove knjige britka su anatomija bezumlja, zla i kolektivne histerije, a analogije koje nam otvaraju čine ih i poučno-opominjućim djelima.      

5. Czeslav Milosz: Rodbinska Europa

Miloszevi eseji, ponovno s presudnim udjelom osobnog, pravi su kompendij za upoznavanje (sjevero)istočne Evrope; knjiga o ljudima, gradovima i narodima, o identitetu i povijesnim turbulencijama koje su ga oblikovale. Rodbinska iliti Druga Europa knjiga je bez koje je današnju Europu teže čitati i razumijevati.

6. Orhan Pamuk: Istanbul – grad, sjećanja

Mnogo toga što volim u književnosti slilo se u ovu knjigu; povijest, atmosfera i mitologemi jednog čudesnog grada/imperije isprepleteni su u njoj s autorovom interpretacijom vlastite prošlosti. Nadahnuto, uzbudljivo i dirljivo, pogotovo za one kojima je melankolija važna kategorija estetskog. 

7. Miljenko Jergović: Sarajevo, plan grada

Topografija grada kao povod za šetnju skrovitim stazama njegove memorije u kojoj su se male osobne povijesti često događale na rubu globalnih tektonskih poremećaja. Sarajevo između zbilje i fikcije, između autorovih uspomena i saznanja, glavno je lice ovog bedeker romana kakav je zaslužio svaki grad s tako bremenitom historijom.

8. Milan Milišić: Dubrovačka zrcala

U svojim pronicljivim, poetičnim  i nerijetko duhovitim  esejima na dubrovačke teme Milišić je dodirnuo samu bit egzistencije na ovoj našoj „pustoj hridi“, unoseći u njih i snažan pečat vlastitog osjećaja za Grad, ljude i fenomene koji su ga oblikovali. Dubrovačka zrcala jedna su od knjiga koje stoje na samom vrhu popisa moje Bibliothece Ragusine.

9. Karl Kraus: Posljednji dani čovječanstva

Gorko-duhoviti odjek razdoblja koje je odredilo europsku budućnost; forenzički prikaz (oko)ratnog ludila iz rakursa novinara, dramatičara i satiričara koji je 220 prizora ove svoje monumentalne „tragedije“ napisao za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata, kao svojevrsni palimpsest čija su podloga bili autentični materijali vremena iz kojeg progovara.   

10. Allen Ginsberg: Collected Poems 1947-1980

Prvi pjesnik kojeg sam obožavao i prva poezija s kojom sam doista komunicirao. Poslije su došli i drugi, ali Ginsberg je zauvijek ostao temelj i prapočelo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.