20.8 C
Dubrovnik
Petak, 17 svibnja, 2024
NaslovnicaKulturaZapočeo je 9. Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja „Lovro Matačić“

Započeo je 9. Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja „Lovro Matačić“

Dubrovnik je mjesto okupljanja mladih dirigenata iz različitih krajeva svijeta i ovu godinu i to na 9. Međunarodnom seminaru orkestralnog dirigiranja “Lovro Matačić”. Seminar se održava od 18. do 24. veljače pod vodstvom velikog maestra i pedagoga Uroša Lajovica i uz Dubrovački simfonijski orkestar.

Seminar je organiziran u suradnji Fonda Lovro i Lilly Matačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra te uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ove ga godine polazi deset aktivnih i jedan pasivni polaznik. Stižu iz Švicarske, Južne Koreje, Italije, Kine, Srbije, Tajvana, SAD-a i Hrvatske.

Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo brojne aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje i širenje utjecanja umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa Lovra Matačića. Stipendiranjem i nagrađivanjem talentiranih mladih dirigenata, podupiranjem njihova usavršavanja u zemlji i inozemstvu te organiziranjem velikog međunarodnog dirigentskog natjecanja svake četiri godine (od 1995.), Fond je u neprestanom kontaktu s novim naraštajima glazbenika te izravno sudjeluje u njihovu umjetničkom stasanju.

Lovro von Matačić (1899. –1985.) do danas je ostao najveći hrvatski dirigent, čiji je mnogostruki talent, često i u nepovoljnim društveno-političkim okolnostima, uspijevao zasjati kao iznimna vrijednost koja uvijek pronalazi prostor za realizaciju.

Program na kojem ovogodišnji polaznici rade su dvije Rossinijeve uvertire: William Tell i uvertira opere La scala di seta te Mendelssohnova suita San ljetne noći.

Završni koncert polaznika seminara održat će se u subotu 24. veljače u Slanici s početkom u 19 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA