20.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 8 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiRadnici Plobesta iz Ploča koji su bili izloženi azbestu imaju pravo na...

Radnici Plobesta iz Ploča koji su bili izloženi azbestu imaju pravo na odštetu

Radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. iz Ploča, te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu, imaju pravo na obeštećenje koje će im se isplaćivati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na mrežnim stranicama Fonda danas je objavljen obrazac zahtjeva koji moraju ispuniti radnici koji imaju pravo na obeštećenje te popis dokumentacije koja se prilaže u svrhu dokazivanja pravnog statusa. Radnici koji su u zakonom propisanom razdoblju radili u Plobestu i bili najmanje pet godina izloženi azbestu trebaju dostaviti kopiju radne knjižice ili elektronički zapis o radno-pravnom statusu, kopiju osobne iskaznice, te naziv banke i broj bankovnog računa (IBAN) na koji će im se uplaćivati naknada.

Što se tiče nasljednika, koji sukladno Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d imaju pravo na propisanu naknadu, isti Fondu trebaju uz popunjeni obrazac zahtjeva priložiti kopiju radne knjižice svog prednika ili elektronički zapis njegovom o radno-pravnom statusu, kopiju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, kopiju osobne iskaznice nasljednika ili putovnice te naziv banke i broj svog bankovnog računa (IBAN) radi isplate naknade.

Dospjele zahtjeve rješavat će Fond koji u roku od 30 dana od dana zaprimanja potpunih i urednih zahtjeva donosi rješenje o pravu na novčanu naknadu za obeštećenje radnika. Tim radnicima, kao i njihovim nasljednicima će se obročno, kroz tri godine, isplaćivati novčana naknada u ukupnom iznosu od 219 tisuća kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA