23.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiDUBROVAČKA BOLNICA PROVELA SEROLOŠKO ISTRAŽIVANJE Najviše pozitivnih među zaposlenicima Zračne luke

DUBROVAČKA BOLNICA PROVELA SEROLOŠKO ISTRAŽIVANJE Najviše pozitivnih među zaposlenicima Zračne luke

Opća bolnica Dubrovnika provela je serološko testiranje među djelatnicima bolnice, Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačke-neretvanske županije te djelatnicima Zračne luke Dubrovnik kao i nekolicine ostalih uključujući i aktualne hospitalizirane bolesnike. Do 14. svibnja na prisutnost antitijela na COVID-19 testirana su 742 uzorka, stoji u priopćenju OB Dubrovnik.

“Prema dosad dostupnim podacima, Opća bolnica Dubrovnik je jedina opća bolnica u Republici Hrvatskoj koja je provela serološko testiranje svojih djelatnika. Testirano je oko 650 zaposlenika bolnice, s tim da je od tog broja između 100 i 150 djelatnika ranije testirano za potrebe epidemioloških studija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od 5. svibnja serološka testiranja počela su se vršiti u laboratoriju Opće bolnice Dubrovnik, a testiranje se provodilo osim na djelatnicima bolnice i na djelatnicima  Zavoda za hitnu medicine Dubrovačko−neretvanske županije te djelatnicima Zračne luke Dubrovnik i nekolicine ostalih uključujući aktualne hospitalizirane bolesnike. Do 14. svibnja analizirano je 742 uzorka krvi na prisutnost antitijela na COVID-19.

Prvi tjedan ispitivanja su rađena imunokemijskom metodom koja detektira IgG antitijela, a drugi tjedan drugom imunokemijskom metodom koja detektira IgG i IgM antitijela. Naime, IgM antitijela stvaraju se nešto ranije nego IgG antitijela, ali ostaju kraće prisutna u krvi.

Svaki pozitivan rezultat testirao se i drugom metodom, a osim toga 20ak negativnih uzorka koji su imali nešto veći indeks antitijela ispitan je drugom metodom. 

Postotak pozitivnih rezultata u našem laboratoriju bio je između 3.2 i 3.5%. Dakle, taj postotak uključuje 17 uzoraka ispitanika kojima je COVID-19 potvrđen PCR metodom. U 15 uzoraka prisutnost antitijela je dokazana s obje metode, a u dva uzorka ispitanika kojima je PCR metodom dokazan COVID-19 antitijela su bila negativna s obje metode.

Kod ispitanika kojima prethodno nije potvrđena dijagnoza COVID-19 imali smo 9 pozitivnih rezultata s obje metode i još dva suspektna rezultata kojima su antitijela bila pozitivna jednom metodom, ali negativna drugom metodom. Ta dva uzorka poslali smo na Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević kako bi se ispitali još jednom metodom. Prema našim podacima, postotak kod asimptomatskih ispitanika je između 1.2 i 1.5%.

Kod imunokemijskih testiranja koje smo mi koristili temeljenih na principu da se pomoću proizvedenih antitijela u reagensu detektira neka molekula u ovom slučaju imunoglobulini na COVID-19 uvijek postoji mogućnost lažno pozitivnih rezultata zbog križne reaktivnosti dugih antitijela bilo da se radi o tzv. heterofilnim antitijelima ili drugim imunoglobulinima koji su prisutni u krvi. Iz tog razloga svaki pozitivan rezultat testiran je i drugom metodom rada.

Što se tiče djelatnika bolnice, pozitivna antitijela dokazali smo samo kod dva djelatnika kojima je i postavljena dijagnoza COVID-19 što ukazuje na veliku discipliniranost u provođenju preporučenih samozaštitnih mjera. Najveći postotak pozitivnih seroloških testova bio je kod djelatnika Zračne luke Dubrovnik. Od testiranih 157 djelatnika, 9 ih je bilo serološki pozitivno” zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA