18.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaPROJEKTI GRADA: Usmjeravanje prema održivim izvorima energije, vijećnici podržali borbu za javni...

PROJEKTI GRADA: Usmjeravanje prema održivim izvorima energije, vijećnici podržali borbu za javni interes

Proteklog tjedna i u Dubrovniku obilježen je Dan europskog broja 112, kao i svjetski dan bolesnika. Tako je zamjenica Tepšić sudjelovala na skupu medicinski sestara palijativne skrbi. Gradonačelnik Franković najavio je podnošenje zahtjeva za ukidanja koncesije za Marinu Frapu te su gradski vijećnici podržali borbu za javni interes. Najavio je gradonačelnik i daljnje usmjeravanje prema održivim izvorima energije. Izrađen je projekt za ugradnju fotonaponski sustava na sedam zgrade javne namijene. Predstavljen je i vizualni identitet projekt koji za cilj ima revitalizaciju dubrovačkih ljetnikovaca. Gradonačelnik se sastao i s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata na temu spomenika o braniteljima i djeci poginuloj u Domovinskom ratu. Predstavljen je i program “Za učenje spremni”, a najavljenu su nova ulaganja u sustav obrazovanja.

Grad Dubrovnik priključio se obilježavanju Dana europskog broja 112

Kao jedinica lokalne samouprave koja izniman značaj pridaje snagama civilne zaštite, Grad Dubrovnik ove se godine priključio obilježavanju Dana europskog broja 112.

Naime, važnost i smisao  jedinstvenog EU broja 112 ogleda se u svakodnevnom pružanju jednostavnog, sigurnog i učinkovitog pristupa hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja, službe traganja i spašavanja na moru te inspekcijskih i komunalnih službi) u izvanrednim i zahtjevnim situacijama na terenu.

Označen kao žuran, broj 112 operativnim snagama Ministarstva unutarnjih poslova, MUP-a i civilne zaštite na svim područjima Republike Hrvatske omogućava brzi protok informacija, te kvalitetnu koordinaciju i razmjenu podataka.

Ovaj jedinstveni europski broj namijenjen hitnim službama, u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine, a danas se može slobodno kazati da je broj 112 ispunio svoju osnovnu svrhu i da je postao prepoznat kao broj na kojeg se građani i posjetitelji zemlje mogu osloniti u nenadanim i otežanim okolnostima.

SVJETSKI DAN BOLESNIKA Skupu medicinskih sestara u palijativnoj skrbi nazočila zamjenica Tepšić

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika danas je u Studentskom domu nazočila svečanom otvaranju skupa medicinskih sestara u palijativnoj skrbi u organizaciji Doma zdravlja Dubrovnik. 

Kao predstavnica Grada, zamjenica Tepšić pozdravila je organizaciju ovog skupa uputivši neizmjernu zahvalu zdravstvenim djelatnicima u palijativnoj skrbi na njihovoj požrtvovnosti, predanosti i brizi za ljude.

„Vaša profesionalnost i humanost sve ovo vrijeme pandemije i prije toga na najvišoj je razini, i to je prava svijetla slika našeg zdravstvenog sustava i njegova funkcioniranja. Bezuvjetni svakodnevni angažman i odgovornost liječnika, medicinskih sestara, djelatnika u palijativi i socijalnih radnika dokazuje jedan kvalitetan i složan kadar vrijedan svakog poštovanja. Profesija u kojoj djelujete iznimno je složena, zahtjevna i stresna, međutim iz dana u dan, dokazujete kako je briga za zdravlje svakog pojedinca i zajednice ipak iznad svih brojnih problema s kojima se susrećete“, kazala je zamjenica u svom obraćanju.

Također, ono što je posebno zamjenica Tepšić istaknula je i to kako Grad Dubrovnik prepoznaje važnost zdravstvenog sustava i ulogu svih djelatnika, te da će nastaviti pružati snažnu podršku s ciljem stvaranja boljih i olakšanih uvjeta za rad što u konačnici rezultira učinkovitoj skrbi i njezi za sve bolesnike.

Svim okupljenim zdravstvenim djelatnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, koordinatorima palijativne skrbi i socijalnim radnicima u ovoj su se prilici obratili i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić i ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan.

Podsjetimo, Svjetski dan bolesnika tradicionalno se obilježava 11. veljače svake godine. Cilj obilježavanja jest podignuti razinu svijesti o potrebama bolesnih, te naglasiti značenje nužnosti humane i moralne potpore bolesnima.

Projekti Grada Dubrovnika usmjereni na obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas konferenciju za medije na temu povećanja cijena energenata. Gradonačelnik je izložio sve aktivnosti i projekte koje Grad Dubrovnik poduzima kako bi umanjio negativne efekte koje će povećanje cijene energenta i sirovina imati primarno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete.

U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI s troškovnikom građevinsko-obrtničkih radova za sedam javnih objekata, a koji su redom: Sportska dvorana Gospino polje, dječji vrtići Palčica i Ciciban te OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad i OŠ Antuna Masle u Orašcu. Instalacijom sedam integriranih fotonaponskih elektrana povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Dubrovnika za 574,82 MWh godišnje i smanjio bi se ispust CO2 za 91,16 tona godišnje te bi se na taj način doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena.

Na ovaj način, istaknuo je gradonačelnik Franković, postiže se održivost i gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata.

Kako bi se osigurala bespovratna sredstava sufinanciranja projekt DUSOLARI prijavljen je na natječaj koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije – „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“, program Energija i klimatske promjene, financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 885.215,99 EUR (6.664.783.73 kuna) dok je moguće ostvariti bespovratna sredstva od maksimalno 85% iznosa projekta.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio i da je u okviru EU projekta DURA-e „Seadrion“ obnovljena kotlovnica Kneževog dvora te da je u novo postrojenje ugrađeno šest dizalica topline koje koriste morsku vodu za grijanje i hlađenje objekata Kneževog dvora, Kazališta Marina Držića i zgrade gradske uprave.

U pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. U sklopu ove investicije zamijenit će se 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela te će se time ostvariti ušteda od preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini. Ušteda će se ostvarivati i na troškovima održavanja sustava.

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na prethodno provedene sveobuhvatne projekte energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ove investicije, čija ukupna vrijednosti doseže 20 milijuna kuna, doprinijeli su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka te su time rezultirali i manjim izdacima za električnu energiju.

U pripremi su i energetske obnove zgrade OŠ Mokošica, OŠ Marina Držića (objekt škole za djecu s posebnim potrebama), objekta Luže, Doma kulture na Koločepu te postojeće Sportske dvorane u Gospinom polju. Procijenjena sveukupna vrijednost ovih investicija prelazi 42 milijuna kuna, od čega samo na energetsku obnovu sportske dvorane otpada 24,8 milijuna kuna. U pripremi je i projekt ugradnje dizalice topline i na zgradu gradskog bazena čime će se ostvariti procijenjena ušteda od 700 tisuća kuna godišnje.

Vijećnici dali potporu Gradu za obranu javnog interesa

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, održao je danas sastanak s predstavnicima klubova vijećnika u Gradskom vijeću na temu Lapadske obale i tijeku pregovora i odnosa s Laguna Tradeom d.o.o. u vlasništvu Franja Pašalića, koji pokušava zaustaviti ovaj kapitalni infrastrukturni projekt.

Pročelnici nadležnih upravnih odjela izvijestili su vijećnike o dinamici radova, stanju na gradilištu, situaciji s imovinsko-pravnim odnosima, tijeku financiranja iz EU fondova, kao i o svim odrađenim postupcima u tijeku dobivanja pravomoćne dozvole za radove na rekonstrukciji Lapadske obale.

Ovom su prigodom vijećnici iskazali jednoglasnu potporu Gradu za nastavak borbe za javni interes.

Irski veleposlanik na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sastali su se danas s veleposlanikom Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrijem Dowlingom.

Veleposlanika je gradonačelnik upoznao s projektima vezanim uz filmsku industriju, digitalne nomade, planove za razvoj IT industrije i ugradnju zelenih izvora energije u javne objekte kako bi se povećala samoodrživost i smanjili troškovi.

Dotakli su se i pitanja nedostatka radne snage u turizmu te kretanja na tržištu rada, gdje je Irska i dalje poželjna destinacija za rad za hrvatske državljane.

Govorilo se i o predstojećoj turističkoj sezoni te mjerama koje je Dubrovnik implementirao kako bi se ublažili učinci prekomjernog turizma i počelo sustavno upravljati turizmom.

Veleposlanik Dowling napomenuo je kako je Dubrovnik za Irce omiljena turistička destinacija u Hrvatskoj i kako ga često biraju za mjesto vjenčanja.

Predstavljen vizualni identitet Dubrovačkih ljetnikovaca

Vizualni identitet projekta „Dubrovački ljetnikovci“, koji za cilj ima revitalizaciju dubrovačkih ljetnikovaca, predstavljen je predstavnicima Grada Dubrovnika, tvrtke Dubrovačka baština d.o.o. i Zavoda za obnovu Dubrovnika, voditeljima i naručiteljima projekta. 

Idejno rješenje vizualnog identiteta, kao dio idejnog projekta postava u ljetnikovcu Gučetić-Lazarević, gradonačelniku Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinki Raguž, pročelnici Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijani Antić Brautović, direktoru društva Dubrovačka baština d.o.o. Tončiju Daničiću i ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaeli Skurić predstavili su predstavnici izrađivača, nagrađivanog dizajnerskog studija Rašić+Vrabec. 

Budući interpretacijski centar posvećen znamenitom Dubrovčaninu, velikom hrvatskom matematičaru i znanstveniku, bit će smješten u ljetnikovcu Gučetić, podignutom u Rijeci dubrovačkoj u 16. stoljeću. Cilj smještanja Interpretacijskog centra Ruđera Boškovića u ovo zdanje jest revitalizacija ljetnikovca kao društveno-kulturnog centra Rijeke Dubrovačke koji će prvenstveno biti namijenjen građanima i lokalnoj zajednici. Ljetnikovac i interpretacijski centar istovremeno će biti dostupni i turistima te će doprinijeti diverzifikaciji i disperziji ponude. 

Ovaj ljetnikovac, kao i drugi objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika – Restić i Bozdari zahtijevaju potpunu rekonstrukciju i adaptaciju, za što će se tražiti sredstva iz dostupnih fondova Europske unije. 

Tijekom 2022. godine za ljetnikovac Gučetić-Lazarević planirano je dovršenje glavnog i izvedbenog projekta kako bi se mogao prijaviti na financiranje putem EU fondova. Također, tijekom ove godine planirana je i izrada idejnog projekta za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda.

Predstavljen projekt “Za učenje spremni” za djecu s teškoćama u razvoju

Projekt „Za učenje spremni“ udruga Poseban prijatelj i Visoki jablani koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavljen je na konferenciji za medije na kojemu su sudjelovale provoditeljice, Dženita Lazarević i Silva Capurso te vanjske suradnice, doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar, izv. prof. dr. sc Snježana Sekušak – Galešev i doc. dr. sc. Blaženka Brozović. U ime Grada Dubrovnika nazočili su  zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Projekt ima za cilj poticanje perceptivno-motoričkih sposobnosti i socijalne adaptacije za 50 djece predškolske dobi iz dubrovačkih vrtića s teškoćama u razvoju za pohađanje osnovnoškolske nastave, kao i smanjenje broja odgoda upisa u prvi razred osnovne škole na području Grada Dubrovnika. U projekt koji bi trebao biti realiziran do kraja kolovoza 2022. godine biti će uključeni vrtići Pčelica i Palčica te osnovne škole Montovjerna i Lapad s 50 djece, a ciljna skupina su djeca predškolske dobi, od pet do osam godina.

Zamjenica Tepšić se ovom prilikom zahvalila svim suradnicima i partnerima, kao i školama i vrtićima koji su odlučili sudjelovati u ovom značajnom projektu.   

– Sve što se tiče djece, a posebno djece s teškoćama je iznimno važno i zahtjevno. Zadnjih godina se Grad jako trudi napraviti sve što može i što je u skladu sa zakonskim i financijskim mogućnostima kako bi poboljšali status djece s teškoćama i njihovih roditelja te tako im omogućili kvalitetno školovanje i život. Ovaj projekt donosi dodatnu razinu pristupu djeci i pomaganje da se oni što bolje uključe odmah u školovanje te pokazuje koliko je sustavan pristup tim problemima bitan – rekla je zamjenica Tepšić te istaknula kako je krajnji cilj izgradnja Centra za pružanje usluga u zajednici. 

Pročelnik Brčić je naglasio da je Grad Dubrovnik krenuo s novim projektima nakon što je završio prvi četverogodišnji ciklus pomoćnika u nastavi tako da je trenutno angažirano 52 pomoćnika za 57 djece u osnovnim školama grada Dubrovnika te 33 pomoćnika za djecu u našim predškolskim ustanovama, i to 25 pomoćnika u dječjem vrtiću Dubrovnik, odnosno osam pomoćnika u dječjem vrtiću Pčelica. Osim toga, u 2021./2022. godini su osigurana i dva edukatora-rehabilitatora za osnovne škole Lapad i Montovjerna.

– Prošle godine smo u osnovnoj školi Lapad otvorili odjel djelomične integracije i u ovom odjelu imamo pet učenika. To je druga škola kojoj je Grad Dubrovnik osnivač koja ima taj odjel, a želimo da i u drugim školama kada se za to steknu uvjeti imamo takve odjele – rekao je pročelnik Brčić i izrazio želju da se po uzoru na škole i u vrtićima omoguće odjeli djelomične integracije.  

– Želimo da samo ona djeca koja imaju zaista najtežu dijagnozu budu u školi za djecu s posebnim potrebama, a da sva djeca koja imaju blažu sliku budu uključena u redovan rad dječjih vrtića. Za to je potrebno stvoriti prostorne uvjete i mogućnost trećeg odgojitelja i na tome radimo. Pripremamo sve da od iduće školske godine imamo i odgojno obrazovne skupine u kojima će biti i djeca s teškoćama u razvoju, zajedno sa svojim kolegama, koji će imati mogućnost u datom trenutku prema njihovim potrebama odvojiti se od te skupine i dobiti svu pomoć koja im treba. To je naša obveza. Imamo velikih problema jer su liste čekanja po prvi put nakon nekoliko godina duge, ali radimo na tome”, kazao je Brčić.

Gradonačelnik s udrugama o spomenicima braniteljima i djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Na danas održanom sastanku s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izvijestio je o procesima koje je Grad Dubrovnik pokrenuo za izgradnju spomenika braniteljima i spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu te postajama Križnog puta za Srđ.

U narednom periodu Grad namjerava raspisati dva javna natječaja za izradu likovnih rješenja spomen obilježja. U povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga, a kako je naglasio gradonačelnik Franković, cilj je do Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2022. završiti spomenik poginuloj djeci te odmah nakon toga započeti s radovima na postavljanju spomenika braniteljima.

Ovaj rok postavljen je i za završetak izgradnje postaja Križnog puta na Srđu, koji počinje ulaznim portalom na donjoj postaji na magistrali i penje se serpentinama postojećom memorijalnom stazom, koja će se također urediti. Autor memorijalnog ulaza je arhitekt i akademik Nikola Bašić, a za realizaciju ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja obvezalo se osigurati polovicu potrebnog iznosa.

Jedna od tema na sastanku bilo je i financiranje rada udruga. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, sa suradnicima, prezentirao je novi Javni poziv za ove udruge kojim je pojednostavljena prijava i povećan iznos za sufinanciranje projekata i programa te sada ukupno iznosi 280.000,00 kuna.

Usvojeni programi javnih potreba u obrazovanju: nova ulaganja u škole i vrtiće

Program javnih potreba u predškolskom odgoju te Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika usvojeni su na posljednjoj, 8. sjednici, Gradskog vijeća.

Pored sredstava iz državnog proračuna za decentralizirane funkcije osnovnog školstva, Programom javnih potreba u školstvu planira se financiranje širih javnih potreba koje se osiguravaju iz izvornih prihoda Grada Dubrovnika kao što su produženi boravak, pomoćnici u nastavi, školski sport, stručno razvojne službe, dodjela obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, subvencija troškova pripreme za državnu maturu, sufinanciranje nabave udžbenika učenicima srednjih škola, stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata te investiranje u objekte i opremu osnovnih škola.

Najvažnije kapitalno ulaganje u oblasti školstva u 2022. godini je adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića, a radovi napreduju prema utvrđenoj dinamici. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) u novom objektu smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana organizira se šest učionica čime se osigurava smještaj do 105 učenika i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta previđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar kako bi se prostor prilagodio za učenike viših razreda. Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung.

Za projekt dogradnje i nadogradnje Osnovne škole Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, dok je izrađen i idejni projekt za nadogradnju Osnovnu škole Ivana Gundulića, čime će se dobiti šest novih učionica, od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju. Ishođena je i pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju Osnovne škole Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane.

U 2022. godini nastavit će se s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola – OŠ Mokošica i OŠ Marina Držića (škola s posebnim programom), dok je u okviru projekta DUSOLARI planirana ugradnja fotonaponskih elektrana na objekte osnovnih škola Montovjerna, Lapad, Antuna Masle i Ivana Gundulića te dječjih vrtića Palčica i Ciciban.

Programom javnih potreba u predškolskom odgoju planira se sufinanciranje dvaju javnih ustanova kojima je osnivač Grad Dubrovnik (Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtić Pčelica), triju privatnih dječjih vrtića te programa predškolskog odgoja za djecu s poteškoćama u razvoju pri OŠ Marina Držića.

U izradi je glavni projekt dječjeg vrtića u Komolcu. Ishođenje građevinske dozvole za gradnju vrtića očekuje se u prvom tromjesečju 2022. S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici ishođena je građevinska dozvola. Dogradnjom i nadogradnjom „Pčelice“ dobit će se 15 novih odgojnih skupina, 9 jasličkih i 6 vrtićkih. Gradnja dječjih vrtića u Komolcu i Mokošici kandidirat će se za financiranje iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Kako bi pomirili povećane zahtjeve za upis sve prijavljene djece u trenutku kada se za to steknu uvjeti Grad Dubrovnik intenzivno radi na iznalaženju novih rješenja poput definiranja postojećih objekata s mogućnošću prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi.

Podsjetimo, u posljednjih pet godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uloženo više od 200 milijuna kuna. Vrtić ‘Palčica’ nadograđen je dodatnim objektom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu, sveukupno je u nešto više od godinu dana otvoreno 13 novih vrtićkih/jasličkih grupa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA