29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyle27. svibanj u dubrovačkoj povijesti : jedna okupacija i jedno oslobođenje

27. svibanj u dubrovačkoj povijesti : jedna okupacija i jedno oslobođenje

Današnji datum, 27. svibanj gotovo je značenjski zapisan u dubrovačku povijest, iako se jednog prisjećamo iz daleke 1806. godine, a drugoga u nama bližoj dojmljivoj povijesti Domovinskog rata na hrvatskom jugu.

FRANCUZI U GRADU

Na današnji dan, 27. svibnja 1806. godine, ulaskom generala Lauristona i francuskih jedinica u Grad, započela je francuska okupacija Dubrovnika, navješčujući i sam kraj višestoljetne samostalnosti Dubrovačke Republike. Toga dana, u 9 i 30, pošto je već dva dana ranije okupirao Ston i prethodnoga dana Slano, francuski general se prevezao iz Mokošice preko Rijeke Dubrovačke u Sustjepan, s 800 ljudi, a u podne se našao na Pilama, pred gradom Dubrovnikom, zidinama i zatvorenim gradskim vratima. Knez s Malim vijećem primio je Lauristona u Kneževu dvoru. General je izjavio kako mu je car Napoleon zapovjedio da zaposjedne grad Dubrovnik i teritorij Republike, ali će Dubrovačka Republika trajati i dalje, dakle, tobože privremeno okupira grad.  Vlada se pokorila i predala mu ključeve tvrđava. Malo zatim ušao je i francuski pukovnik, kasniji general Testa, s francuskim četama u grad. Tog kobnog dana, kako piše Kirchmayer u svojem djelu o propasti Dubrovačke republike .. .»kule i zidine Dubrovnika, kroz stoljeća nedirnute nogom vojnika, koji nije bio plaćenik Republike, čuše poklike francuskih vojnika«.

OSLOBOĐENJE MOKOŠICE 

Naše snage, 1. i 2. pješačka bojna,  s dijelom snaga PU Dubrovnik i specijalnim snagma MUP-a, pod zapovijedanjem generala bojnika Nojka Marinovića, do 17 sati na današnji dan, 27. svibnja 1992. godine, ulaze u Novu Mokošicu te oslobađaju Zaton i Orašac i Osojnik, te prostor do Grabovice, kao i Župu dubrovačku, Brgat, Postranje i Plat, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prosto­ru od Golubova kamena do Ivanice. Oslobađanje dubrovačkog područja pobjedonosno je završeno koncem listopada 1992. izlaskom naših snaga na međunarod­no priznate granice Republike Hrvat­ske, a izvedeno je nizom uspješno izve­denih operacija, “Tigar” (od 01. do 15. srp­nja 1992.), “Oslobođena zemlja” (od 22. srpnja do 15. rujna 1992.) i “Oslobađa­nje Konavala” (listopad 1992.). (13) U samom gradu Dubrovniku, 27. svibnja 1992. godine, oko 8:30 dat je znak za prestanak opće opasnosti, koji je oglašen jučerašnjeg dana u 20:50. Na Žarkovici je umjesto dviju neprijateljskih vijorila hrvatska zastava. Otklonjen je kvar na crpki i uključen agregat za pumpanje vode. U večernjim satima neprijateljska vojska je otvorila topovsku paljbu s aerodroma iz Čilipa po Župi dubrovačkoj, Dubcu, Bosanki i Brgatu. Poslije 21 sat, dva su neprijateljska broda s mora otvorili jaku vatru po Župi dubrovačkoj koja je gotovo čitava, do Plata oslobođena i u hrvatskim rukama.

izvor: Gradoplov Radio Dubrovnika

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA