10.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyle2020. U RETROVIZORU/Ivona Šimunović: Meni osobno je donijela životne prekretnice, a...

2020. U RETROVIZORU/Ivona Šimunović: Meni osobno je donijela životne prekretnice, a s njima u paketu i sjajne trenutke

-Kronike ovog ludog i lijepog okruglog broja 2020 na odlasku svima su značile različite stvari, nove situacije kod kuće, neizvjesnosti, gubitke, ali i nove bliskosti, nove energije i cijelo vrijeme da neke prošle ideje pretvorimo ili redefiniramo u nešto novo, drugačije, bolje, kaže slikarica Ivona Šimunović.

_Ova 2020. godina je bila vjerojatno najčudnija i najizazovnija godina u našim životima, jer sve što smo smatrali normalnim i sve što smo radili svaki dan, je postalo strano i nepoželjno. Nekima je pala lakše, nekima teže, međutim ova nas je godina dobro razdrmala i “resetirala” kako bi možda fokus stavili na bitne stvari u životu.

-Meni osobno ova godina je donijela neke prekretnice, a s njima u paketu i sjajne trenutke. Jedan od značajnih trenutaka koji ju je obilježio je svakako i to da sam nakon dugo godina napustila razred, predavanje, školu, okrenula se novom poslu koji je donio u moj život nove ljude, nova poznanstva i divna prijateljstva. Ovo je svakako godina promjena, ali ponajviše onih unutarnjih, jer stare stabilnosti su pale, stari načini razmišljanja i djelovanja su pali, a mi kao da se svakim danom iznova nalazimo na raskrižju i pitamo kojim putem najbolje poći. Ne onim iscrtanim, pravi put se stvara i svatko svoju stazu treba ugaziti i ostaviti trag. S ovom rečenicom sam se dotakla onog što mi je možda i najviše obilježilo ovu 2020.

Izolacije, karantene i osamljenosti ove godine su meni nekako došle u prilog. Samostalna izložba koju sam pripremala  i radila zadnjih dvije, tri godine ipak se rodila u ovoj 2020. Ako imate neki talent to ne znači da ste nešto dobili. To znači da možete nešto dati. “Rascjepi stvarnosti” samostalna izložba u galeriji Dulčić Masle Pulitika je bio moj poklon gradu u ovo vrijeme pandemije, kaosa, zatvaranja i neizvjesnosti, kaže Ivona, koja je u 2020, promijenila radno mjesto i nakon dugo vremena ponovno uzela kist u ruke i otvorila samostalnu izložbu.

-Ako pokušamo naći nešto dobro u ovoj godini, to će zasigurno biti to da nas je podsjetila na one prave životne vrijednosti i na male svakodnevne stvari koje jednostavno prije nismo znali cijeniti prebukirani nepotrebnim stvarima, bez ikakvog kapaciteta za obradu onih važnih životnih spoznaja i osjećanja. Upravo iz toga sam izvukla još jednu lekciju za ovu godinu, a to je zahvalnost.

Nema nam drugo sad nego pokazati zube 2021., jer prošla nas je naučila da sigurnosti nema, da je sve prolazno i krhko, odnosno da je jedina sigurnost promjena. Kako nam je zdravlje ipak sad najvažnija tema, čuvajte ga!, zaključuje slikarica i muzejska pedagoginja Ivona Šimunović.

FOTO: Katarina Radonić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA