2 C
Dubrovnik
Naslovnica Lifestyle 2020. U RETROVIZORU/Ivona Šimunović: Meni osobno je donijela životne prekretnice, a...

2020. U RETROVIZORU/Ivona Šimunović: Meni osobno je donijela životne prekretnice, a s njima u paketu i sjajne trenutke

-Kronike ovog ludog i lijepog okruglog broja 2020 na odlasku svima su značile različite stvari, nove situacije kod kuće, neizvjesnosti, gubitke, ali i nove bliskosti, nove energije i cijelo vrijeme da neke prošle ideje pretvorimo ili redefiniramo u nešto novo, drugačije, bolje, kaže slikarica Ivona Šimunović.

_Ova 2020. godina je bila vjerojatno najčudnija i najizazovnija godina u našim životima, jer sve što smo smatrali normalnim i sve što smo radili svaki dan, je postalo strano i nepoželjno. Nekima je pala lakše, nekima teže, međutim ova nas je godina dobro razdrmala i “resetirala” kako bi možda fokus stavili na bitne stvari u životu.

-Meni osobno ova godina je donijela neke prekretnice, a s njima u paketu i sjajne trenutke. Jedan od značajnih trenutaka koji ju je obilježio je svakako i to da sam nakon dugo godina napustila razred, predavanje, školu, okrenula se novom poslu koji je donio u moj život nove ljude, nova poznanstva i divna prijateljstva. Ovo je svakako godina promjena, ali ponajviše onih unutarnjih, jer stare stabilnosti su pale, stari načini razmišljanja i djelovanja su pali, a mi kao da se svakim danom iznova nalazimo na raskrižju i pitamo kojim putem najbolje poći. Ne onim iscrtanim, pravi put se stvara i svatko svoju stazu treba ugaziti i ostaviti trag. S ovom rečenicom sam se dotakla onog što mi je možda i najviše obilježilo ovu 2020.

Izolacije, karantene i osamljenosti ove godine su meni nekako došle u prilog. Samostalna izložba koju sam pripremala  i radila zadnjih dvije, tri godine ipak se rodila u ovoj 2020. Ako imate neki talent to ne znači da ste nešto dobili. To znači da možete nešto dati. “Rascjepi stvarnosti” samostalna izložba u galeriji Dulčić Masle Pulitika je bio moj poklon gradu u ovo vrijeme pandemije, kaosa, zatvaranja i neizvjesnosti, kaže Ivona, koja je u 2020, promijenila radno mjesto i nakon dugo vremena ponovno uzela kist u ruke i otvorila samostalnu izložbu.

-Ako pokušamo naći nešto dobro u ovoj godini, to će zasigurno biti to da nas je podsjetila na one prave životne vrijednosti i na male svakodnevne stvari koje jednostavno prije nismo znali cijeniti prebukirani nepotrebnim stvarima, bez ikakvog kapaciteta za obradu onih važnih životnih spoznaja i osjećanja. Upravo iz toga sam izvukla još jednu lekciju za ovu godinu, a to je zahvalnost.

Nema nam drugo sad nego pokazati zube 2021., jer prošla nas je naučila da sigurnosti nema, da je sve prolazno i krhko, odnosno da je jedina sigurnost promjena. Kako nam je zdravlje ipak sad najvažnija tema, čuvajte ga!, zaključuje slikarica i muzejska pedagoginja Ivona Šimunović.

FOTO: Katarina Radonić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Hommage poginulima u HE Plat

10. siječnja 2019. došlo je do nezapamćene tragedije u hidroelektrani Plat. U požaru koji je zahvatio hidroelektranu smrtno su stradali Mato...

KRATKI REZOVI: Što nam donosi filmska 2021. godina?

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova: kakvi su izgledi da se 'novo normalno' vrati u ono staro u godini u koju smo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Sharon Stone i lokalni izbori

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić