18.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 12 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Dubrovniku se održava Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“

U Dubrovniku se održava Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“

U Dubrovniku je otvorena Međunarodna konferencija „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“, koju u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“.

Konferencija se održava u hotelu Kompas uz nazočnost visokih dužnosnika Republike Hrvatske, Kraljevine Norveške i Islanda, a na političkoj i operativnoj razini bavi se područjem energetike i obnovljivih izvora energije s fokusom na trenutno stanje i provedene programske aktivnosti, kao i na perspektivu Programa koji će se u budućnosti provoditi u Republici Hrvatskoj putem bespovratnih sredstava EGP-a.

Uvodnim obraćanjem gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je poželio dobrodošlicu suorganizatorima konferencije, sudionicima i svim gostima istaknuvši važnost i značaj tema kojima se bavi.

„Kako se s tim klimatskim i energetskim izazovima danas nosimo odredit će našu budućnost. No, bez obzira na to da o klimatskim promjenama već dugo postoji globalni znanstveni i politički konsenzus, mi u Gradu Dubrovniku čvrsto vjerujemo da svaka promjena počinje na kućnom pragu i stoga smo prilikom preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom odučili napraviti odlučni zaokret prema održivom i odgovornom upravljanju“, rekao je gradonačelnik te se ukratko osvrnuo na projekte koje Grad Dubrovnik razvija u zelenoj tranziciji.

“Kako bismo ublažili klimatske promjene moramo raditi zajedno, povezivati se i posvetiti se promjenama. Kao veleposlanik Sporazuma gradonačelnika ispred Europskog odbora regija za Hrvatsku, koristim priliku spomenuti ovu inicijativu Europske komisije koja obvezuje naše gradove na provedbu klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju. Sporazum predstavlja zajedničku viziju Dubrovačko-neretvanske županije i njezinih gradova i općina za održivu budućnost i bolji svijet za buduće generacije kroz ublažavanje klimatskih promjena, prilagodbu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora”, kazao je na otvaranju istaknuo je, između ostaloga, župan Nikola Dobroslavić.

Okupljenima su se na otvorenju obratili i ministar Šime Erlić te predstavnici veleposlanstva Norveške i Islanda u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA