15.8 C
Dubrovnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleREBEDU: Javne tribine o slobodi govora i granicama humanosti

REBEDU: Javne tribine o slobodi govora i granicama humanosti

Od četvrtka do nedjelje u Dubrovniku će se održati zanimljive javne tribine na temu ljudskih prava, slobode misli i govora, a sudjelovat će brojni intelektualci, pisci, umjetnici… na programu su:

u četvrtak u 19:00 – tribina Sveta misao;

u petak u 18:00predstavljanje knjiga Zlomovina i Radnici i seljaci Viktora Ivančića;

u subotu u 18:00 – tribina Na granici humanosti.

U priopćenju više o temama tribina.

-Od 2019. svake godine, polovinom siječnja (uz iznimku pandemijske 2021.), kad Dubrovnik na mapi društvenih događanja postaje otok, skupina dubrovačkih intelektualaca i regionalnih prijatelja, predvođenih Željkom Vrtikapom i Perom Mrnarevićem, organizira javne tribine i predstavljanja knjiga, dovodeći goste iz cijele regije, istaknute mislioce kako bi promovirali humanističke ideale, potaknuli kritičku misao, proširili prostor slobode misli i govora, potaknuli konstruktivni dijalog, doprinijeli kvaliteti javnog života i konačno povezali Grad i ljude.

Radi lakše i prepoznatljivije komunikacije s javnosti, ove godine smo odlučili početi s promocijom programa pod nazivom REBEDU, s namjerom da u skladu sa skromnim mogućnostima, edukativna manifestacija bude zabilježena i preraste u tradicionalno druženje javno i lako dostupna svima, kako fizički tako i na internetu i društvenim mrežama.

Na dosadašnjim javnim tribinama i pratećim društvenim događanjima gosti su nam bili, pisci, pjesnici, režiseri, javni intelektualci, novinari, autori kao Florence Hartmann, Sabina Subašić, Martina Mlinarević, Marko Vučetić, Nebojša Zelić, Zoran Grozdanov, Željko Međimorac, Sandra Lucić, Rose Fistanić, Emir Habul, Nenad Dizdarević, Hamdija Demirović, Sinan Gudžević, Sven Marcelić, Mare Knežević, Vojo Šindolić, Damir Bralić, Tarik Haverić, Heni Erceg, Viktor Ivančić, Boris Dežulović i brojni drugi.

Na tribini Sveta misao baviti ćemo se slijedećim pitanjima:

Koliko je u liberalnim društvima prisutna cenzura? Kako se ona manifestira? Ugrožava li cenzura samu liberalnu demokraciju? Štiti li država doista slobodu govora?
Gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje? Treba li društvo tolerirati netolerantne? Kad ‘ubijanje glasnika loših vijesti’ prestaje biti metafora, a postaje bukvalno početak sezone ‘lova na novinare’?

Tko bi trebao štititi društvo od moralnog sunovrata u beskrajni ambis? Novinari? Javni intelektualci? Umjetnici? Religijske zajednice? Država? Tko definira moral tog društva, kako i zašto?

Uloga novinara i općenito javnih intelektualaca u raskrinkavanju i razbijanju društveno konstruiranih mitova? Uloga društvenih mitova u cenzuri? Je li autocenzura uspjeli pa i ultimativni oblik cenzure?

Pitanja kojih ćemo se na javnoj tribini Na granici humanosti pokušati dotaknuti su slijedeća:

Zašto ljudi s ‘viškom pigmenta u koži’, modrih leđa na granici moraju transparentima podsjećati ljude u modrim uniformama (i sve nas druge) da su i oni ljudi, te da su ljudska/građanska prava u temeljima naših ustava?

Gdje su i kako se omeđuju granice solidarnosti? Plavošću kose i očiju? Istim nazivom Boga? Istim prerasudama? Volimo li tek vjerovati da vjerujemo u ljudska prava ne bi li zadržali privide vlastite plemenitosti i moralno superiorne pozicije u odnosu na druge?

Je li odsustvo srama u podbačaju samoproklamiranog etičkog normativa preduvjet kako za ciničnog pojedinca tako i za društvo? Poticanje neznanja i predrasuda kao oružja za uništenje empatije kroz demoniziranje drugih i drugačijih?
Manifestacije antiegalitarnog, protuprosvjetiteljskog karaktera kolektivnih identiteta? Računaju li ti identiteti na kognitivne pristranosti čovjeka? Konstruiraju li se kolektivni identiteti nauštrb individualnih ljudskih i građanskih prava? Nauštrb slabijih?

Sva događanja odvijat će se na Maloj sceni Kazališta Marina Držića, a prenosit će se uživo na Facebook stranici @rebedueu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA