10 knjiga koje je izabrala srednjoškolka Mara Ruščić

Što čitaju srednjoškolci koji lijepo pišu?

Svojih deset najdražih naslova knjiga preporučuje nam srednjoškolka Mara Ruščić.

Marin literarni rad “Prvi dan skule” uvršten je na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022.

Mara ide u prvi razred srednje Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku, a mentorica joj je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Marija Matana-Bazdan.

  1. Cura na net-u, Zoe Sugg

Kad sam uzela ovu knjigu u ruke, mislila sam da je neću moći ispustiti iz ruku. No, u početku mi je bila dosadna budući da je radnja prikazivala već viđeni način obrade nasilja u školi, kao i prikaz stereotipnih predrasuda jedne djevojke u razvoju. Kasnije, kroz zaplet same radnje, uvode se novi likovi koji stvaraju dramatične događaje koje su u meni probudile novi interes za pročitati nove nastavke ovoga romana.

2. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Djelo je nesvakidašnje jer govori o pravima ljudi i odgoju, hrabrosti, moralu, rasizmu. Poučno govori kako ljude nije u redu diskriminirati prema boji kože ili nekim drugim osobina jer svi smo jednaki i imamo ista ljudska prava.

3. Krive su zvijezde, John Green

Knjiga govori o 16-godisnjoj djevojci Hejzel koja boluje od raka i na nagovor roditelja kreće na grupu za podršku mladima oboljelima od raka. Tamo upoznaje  košarkasa Ogastasa, s vremenom njezinu pravu ljubav, s kojim prolazi kroz svoje probleme. Knjiga govori o sretnoj, ali ujedno tragičnoj ljubavi koja je snašla dvoje tinejdžera i potakla me razmišljanje što bih ja napravila u takvoj situaciji.

4. Huzur, Martina Mlinarevic

Tragična životna nesreća koja se može dogoditi bilo kojoj ženi u bilo kojem dijelu života i koja tjera na razmišljanje o tome da se svi ponekad zapitamo ZAŠTO JA? U djelu su u prvome planu žene i njihova promišlja o životnim neprilikama. I to je razlog zašto me dojmilo ovo djelo iako nisam ljubiteljica čitanja teških životnih priča.

5. Sramota, John Maxwell Coetzee

U mračnom i okrutnom romanu koji sumnja u moralni boljitak novoga vremena, on u svojoj krajnosti priča o nježnosti i ljubavi što mi je pokazalo da u nesreći uvijek ima neke sreće i mjesta za ljubav.

6. Neprilagođena, Ivana Guljasević

Ovo djelo mi se jako svidjelo jer govori o odrastanju, potrebi za pripadanjem i pronalaženjem prijateljstva, ljubavi, stvarima koje se ne dogode kada ih intenzivno tražimo, već neočekivano i ne po redoslijedu koji zamislimo.

7. Dundo Maroje, Marin Držić

Dundo Maroje najpoznatija je komedija Marina Držića, poznato književno djelo dubrovačke renesansne književnosti koje je očaralo mnoge čitatelje, čak i mene. Tema knjige sukob je oca i razmaženog sina rasipnika kojeg je otac poslao u Italiju, a on se ni nakon nekoliko godina nije vratio. U djelu je prisutna stalna napetost i uzbuđenje koje pratimo stranicu po stranicu kroz dijaloge likova. Ovo mi je jedna od najdražih knjiga do sad.

8. Tajni snovi jedne šopingholičarke, Sophie Kinsella

Ovo djelo pripada skupini romana u kojima su u središtu žene , a pisani su na zabavan i lako čitljiv način. Spisateljica piše o problemima s kojima se i sama često, a može se reći i svakodnevno susrećem. U potpunosti se pronalazim u djelu i mogu se usporediti s glavnom junakinjom. Knjiga se čita brzo i lako.

9. Trči, ne čekaj me, Bojana Neadžija

Autorica B. Neadžija napisala je autobiografsko djelo koje bi trebalo biti sastavnim dijelom školske lektire. Ono drži čitatelja u napetosti tijekom cijeloga čitanja, a vrlo je poučno budući da se radnja odvija tijekom Domovinskog rata.  Bojana, 13-godišnja djevojčica, živi u strah zbog rata koji je zahvatio njezin rodni grad Karlovac. Ugrožavanjem njezine slobode i uskraćivanjem sreće te obrazovanja  potaklo me na razmišljanje kako je to biti ratno dijete ‒ proživljavaš strahote usput boreći se za opstanak.

10. Smrt u Venecije, Thomas Mann

Ovaj autobiografski roman napisao je njemačkog nobelovac T.Mann koji koji posjećuje Veneciju i prolazi kroz razne životne prepreke. Cijeli ugođaj knjige pomalo je sablastan,  no djelo mi se svidjelo unatoč tome jer sam također pogledala film koji mi je bolje dočarao temu i radnju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.