27.8 C
Dubrovnik
Subota, 2 kolovoza, 2025
HomeLifestyleŽUPSKI PJAT: Od župskog pesta do kujena i kujice, švarglre i đevenice

ŽUPSKI PJAT: Od župskog pesta do kujena i kujice, švarglre i đevenice

Drugi dan Festivala Župski pjat nastavio se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi dubrovačkoj već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgajani direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promovira ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.

Polznici cooking classa uživali su u izradi hrostula ‘s twistom’ – spravljenima, umjesto u ulju, na vrućem zraku, potom se izrađivao ‘župski pesto’ – s tradicijskim biljkama, domaći kruh i još pokoji domaći zalogaj, sve u domaćoj, kućnoj atmosferi.

Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima naš predavač pripremio je predavanje Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke).

Ivica Kipre obradio je ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja u svom detaljnom predavanju. U restoranu Portun, posjetitelji su s pažnjom pratili sve detalje i razlike – specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke, koje je predavač stavio u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te su tako otkrivane njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme. Kroz izlaganje obrađivala se i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela.

Program prvog festivala Župski pjat sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbealati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.

Najava za subotnja događanja

Ponos su Župe dubrovačke još od 1976. godine, uistinu pravi baštinici tradicije! Naravno, pričamo o KUD-u Marko MArojica – društvu entuzijasta koje veže ljubav prema svome kraju, ali i istinska želja za očuvanjem povijesti i kulture. Stoga ne čudi kako u KUD-u djeluje više sekcija, od plesne pa do tamburaške. Na prvom Župskom pjatu neće nam balati, ali će biti jednako ponositi i elegantni.

Sa regala, iz burala: Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Subota, 27. travnja u 18 sati
Hotel Sheraton Riviera Dubrovnik
Ulaz besplatan!

Više informacija možete potražiti na službenoj stranici Festivala zupski-pjat.com, kao i na društvenim mrežama. Dobro došli na Župski pjat!

FOTO: Željka Milić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA